Čokoládová trepka proběhla Zubřím

0

 

Velkolepá oslava sportu, pohybu a krásy těla i ducha oděná do atmosféry starověkých olympijských her – takový byl letošní dětský sportovní den v Zubří. Hned úvodní slavnostní ceremoniál dával tušit, že návštěvníky čeká něco mimořádného. Na velký trůn byla čtyřmi statnými mládenci donesena a usazena královna sportu – ATLETIKA. Představovala ji česká reprezentantka v atletice, vícebojařka a sprinterka Denisa Rosolová. Jedna z nejkrásnějších atletek světa zapálila oheň her i srdíčka dětí a jejich rodičů. Bohové z Olympu připravili pro organizátory i návštěvníky několik těžkých zkoušek. Odměnou za odvahu, neutuchající boj a snahu překonat nástrahy počasí nám byl ve finále krásný den plný velkých sportovních okamžiků, dětské radosti
i fair play.

ObrázekPo úvodním ceremoniálu nás počasí poprvé zahnalo do tělocvičny ZŠ Zubří. Krátkou dešťovou pauzu nám pomohla vyplnit sama královna svou autogramiádou. Když počasí dovolilo pokračovat v programu, vydala se Denisa Rosolová se všemi zuberskými dětmi oběhnout zahřívací kolečko. Možná sama netušila, jak ji místní atletické naděje dají zabrat. Ředitel školy Stanislav Petružela po skončení celé akce o tomto okamžiku až s dojetím vyprávěl: „Bylo nádherné vidět Denisu běžet vzády s tolika dětmi ze Zubří. To byl pro mě absolutní vrchol dnešního dne.“

Naštěstí počasí dovolilo včas nastartovat soutěže Čokoládové trepky – stěžejního sportovního klání ve 4 atletických disciplínách. Denisa Rosolová ještě ochotně navštívila všechny soutěžící skupiny na svých stanovištích a ukázala dětem, jak to má správně vypadat. Poprvé v životě si zaházela zuberskou metlou. Vyhecovala soutěžící kluky ke skvělým výkonům na 50 m. a ve skoku dalekém z místa ukázala obrovskou sílu svého odrazu. Vyprávěla nám, s jakým obdivem vždy na podobných akcích vzhlížela ke svému vzoru, Romanovi Šebrlemu. „Mám ohromnou radost, že teď mohu být dětem vzorem já a že jim můžu ukázat cestu ke sportu“. I samozřejmost, s jakou přijala naše pozvání, vysvětlila tím, že velmi ráda spolupracuje na akcích pro děti, které je odvádějí od tabletů, telefonů a počítačů zpátky ven, na hřiště, k pohybu a ke sportu.

ObrázekSportovní zápolení v areálu krásného zuberského sportovního stánku pak nabrala na obrátkách. Děti předváděly skvělé, vyhecované výkony, ale také ukázaly obrovský smysl pro fair play. Paní Alena Machalová do diskuse na sociálních sítí napsala: „Moc všem děkujeme za krásné odpoledne. Určitě vám to dalo kupu práce, ale obrovskou odměnou musela být ta spousta nadšených dětí (i dospělých). Takovou hezkou třešínkou na dortu byly v mých očích dvě holčičky, které se při běhu na 50m držely spolu pevně za ručky a tím tomu všemu daly smysl. Ono není podstatné vyhrát….“ A o tom to vlastně celé bylo – o radosti z pohybu.

Kromě zápolení v Čokoládové trepce měli děti průběžně možnost vydat se po stopách historie sportu až do vzdálené antiky, období, kdy se rodil ve Starém Řecku sport. Zde mohli vyzkoušet několik sportovních disciplín po boku sličných řeckých bohyň s vavřínovými věnci na hlavách. Takto oděné učitelky obou zuberských mateřských školek celý den dětem pomáhaly plnit nelehké úkoly a s citem v srdci a úsměvem na tváři dělaly celý den ještě krásnějším.
Antické hry však nebývaly pouze o sportu. I my jsme se chtěli dotknout dalších ideálů, které souvisí s duchem člověka, jeho rozumem a obecným kulturním principem. Tyto hodnoty zhmotnila například výstavka výtvarných prací dětí ZŠ Zubří, kterou jsme díky nepřízni počasí instalovali do velkého stanu s posezením. Po celý den se děti mohly nechat ozdobit malováním na obličej nebo tetováním.

ObrázekDěti v průběhu posledního měsíce malovaly svou představu „královny sportu – atletiky“,  a nutno říci, že jejich fantasie neznala hranic. Celý den zpříjemňovala skvělá muzika, o kterou se postarala místní kapela Faraoni s posilou v podobě zpěvačky Anety Kovářové. Program oživila také recesistická módní show „Sport včera a dnes“, kterou připravila Vendula Smočková spolu s dalšími dobrovolníky a exhibice Libora Pánka, který prezentoval u nás ne příliš známé bojové umění IADO. Pohádka o vodě v podání divadelních ochotníků DI.VOCH předznamenala další intenzívní přeháňku. Zbytek pohádky a vyhlášení výsledků již proběhlo v tělocvičně ZŠ Zubří. A ačkoliv by se mohlo zdát, že vyhlášením vše skončilo, není tomu pravda. Všechny děti a jejich rodiče jsou srdečně zváni do Klubu Zubří na Pohádku o Héraklovi (čt. 19.6.2014 od 17 hodin) v podání divadla Tramtárie z Olomouce a do kina na Autopohádky (pá. 27.6.2014 od 17.30 hodin).

K celému sportovnímu dni ještě máme co říct. Sledujte tyto stránky. Budeme zde zveřejňovat nejen výsledky, poděkování, články, informace pro rodiče a fotoreportáže, ale také odkaz na sestřih celého krásného sobotního dne. Děkujeme všem, kteří jste se nezalekli počasí a přišli si to za námi užít. Ať žije KRÁLOVNA SPORTU – ATLETIKA!

Autor článku: Lenka Přečková

 

Sportovní dětský den v Zubří 2014


 

Reportáž z TV Beskyd

 

Autor fotek: Zubran.cz a Lenka Přečková

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář