SPORTOVNÍ GALAVEČER V ZUBŘÍ 2016 VE ZNAMENÍ BRAZILSKÉ SAMBY

0

Absolutního vítěze ankety o nejlepšího zuberského sportovce, ultramaratonce Tomáše Štveráka, obdaroval v závěru večera japonský umělec Hidehito Takeuchi vlastnoručně vyrobenou zuberskou výšivkou, to vše v kulisách brazilského Ria De Janeiro. Zdá se to až k nevíře, ale letošní sportovní galavečer byl jednoduše postavený na globálních základech olympijské myšlenky, jež bourá všechny hranice. Sportovní úsilí, dřina, odhodlání, překonávání překážek, prohry, ale také radost

z vítězství, sláva a hrdinství vytváří dohromady sportovní jazyk, jemuž rozumí celý svět. A my jsme šťastni za to, že v Zubří tomuto jazyku umíte skvěle naslouchat!

Na počátku všeho stál třetí ročník ankety o nejlepšího sportovce města Zubří. Do čtyř kategorií jste nominovali celkem 35 sportovců nebo kolektivů a posléze v hlasování trhli dosavadní rekord v počtu hlasujících. Letos Vás on-line i vyplněním anketních lístků hlasovalo celkem 948, což odpovídá takřka každému pátému „zubřanovi“.

Poté již nastal den „D“. Sobota 9. dubna byla vybrána pro odtajnění výsledků a vyhlášení těch nejlepších v rámci slavnostního sportovního galavečera. Již samotný vstup do vestibulu klubu signalizoval, že návštěvníci mohou očekávat nevšední, exotický zážitek, a že o překvapení nebude nouze. U vchodu byli vítáni pilotem a krásnými letuškami, které je usadily do letadla. A mohlo se startovat. Za řinčení motorů ještě proběhla rychlá instruktáž v podání zběsilého stevarda Pepy, pozdrav kapitána Huga Vrtule a mohlo se vyrazit přes oceán směr Brazílie.

Po úvodní dataprojekci se odhalila scéna jako vystřižená z Ria – kulisy stadionu Maracaná a také dominanta sochy Krista Spasitele, jež k městu proslulému karnevaly a sambou neodmyslitelně patří. Delegát cestovní kanceláře, která tento výlet do Brazílie zprostředkovala, Marian Žárský, všechny na stadionu přivítal a pozval do karnevalového průvodu. Poprvé se rozezněla samba v podání Bubenického ORchechestru Ivo Samiece, diváci poprvé spatřili krásné asistentky moderátora, všechny bubeníky, Bursase Charalambose a v neposlední řadě také brazilské tanečnice v plné parádě. Karnevalové veselí mohlo začít.

ObrázekPro podtržení idey olympijských her, jež tak krásně symbolizují harmonii mezi kulturou těla a ducha, bylo nutné zapálit olympijský oheň. S tímto až posvátným obřadem nám pomohly přes dataprojekci brazilské děti z Instituru Quero Ser (Institut Chci být). A proč právě ony? Věřte, nevěřte, poselství našich dětí poslané po balóncích prostřednictvím Imricha Bugára k nebi v rámci dětského sportovního dne 13. 6. 2015, objevili dva chlapci až v daleké Brazílii ve městečku jménem

Cangueira. To je od Ria vzdálené asi 1 100 km. Děti s námi prostřednictvím svých učitelů a dobrovolníků začaly komunikovat.

Tak vznikla myšlenka na spolupráci v rámci příprav letošního galavečera – děti malovaly motivy pro letošní diplomy všem nominovaným sportovcům, natáčely řadu záběrů z jejich činnosti, aby nám tak přiblížily pravý brazilský sport i kulturu, a v neposlední řadě vytvořily krásnou štafetu s ohněm, v rámci které nám posílaly svá sportovní i mírová poselství. Štafetu od nich převzal a náš olympijský oheň v sále zapálil valašský hlavičkový ekvilibrista, v jehož žilách však koluje nefalšovaná řecká krev – Bursas Charalambos. Ten se brzy na to stal prvním z hrdinů dnešního večera.

Vítěze ankety sportovec roku dekorovali opravdoví hrdinové sportu

Vedle oceněných sportovců jsme se v rámci letošního sportovního galavečera rozhodli vzdát poctu sportovním osobnostem, které si podle nás za své činy, skutky, odhodlání, vytrvalost a vlastnost nikdy se nevzdávat zaslouží obrovskou úctu nás všech. Tito naši „hrdinové“ nám současně pomohli s oceňováním našich nejlepších sportovců. Charalambos Bursas, držitel 21 světových a zhruba 300 českých rekordů v žonglování s míčem, tak po svém vystoupení dekoroval novopečenou trenérku roku Simonu Palátovou, která jako jediná v dosavadní historii ankety své vítězství obhájila, a to jako trenérka žaček – házenkářek TJ Lesany Zubří.

Jedním z nejdojemnějších okamžiků večera bylo bezesporu představení bronzové medailistky z Mistrovství světa juniorů v hodu kuželkou, hendikepované třináctileté atletky – Adélky Sekyrové. Moderátor večera Marian Žárský nám po akci napsal mimo jiné: „Na pódiu už jsem stál s kde kým, ale mít příležitost být u toho například s Adélkou Sekyrovou je velký dar…takový, který je nad všechny honoráře. Myslím, že se opět povedlo něco naprosto výjimečného, díky vám všem.“ Adélka pak poctila svou gratulací a předáním cen nejlepší mezi nominovanými jednotlivci z řad mládeže. Vítězkou se stala členka mládežnického reprezentačního výběru České republiky do 16 let v házené z TJ Lesana Zubří Michaela Polášková.

Vítěze nejlepšího kolektivu nám pomohl odtajnit již tradiční zuberský Duch sportu a slavnostně jej dekoroval další hrdina – Pavel Děcký. Ten zůstal po těžkém úrazu při motokrosových závodech připoután na invalidní vozík. Své sportovní kariéry se však odmítl vzdát. Nejdříve jako sportovní střelec, nyní jako závodník na handbiku sklízí vavříny na vrcholových akcích v České republice i mimo ni. 8 hodin denně tráví v práci a další 2-3 hodiny tréninkem. Myslím, že takovou energii a odhodlání mu mohou závidět i členové všech nominovaných týmů, mezi nimiž letos zvítězily starší žačky TJ Lesany.

V tu chvíli zbývalo odtajnit poslední vyhlášenou kategorii, a sice tu nejnabitější, kategorii jednotlivců mezi dospělými. Velmi stylově nám právě s touto kategorií pomohl Zbyněk Cypra, který nám zprávu o vítězstvíTomáše Štveráka přinesl ve stylu bájného řeckého běžce jménem Feidippidés. Oba borce pojí záliba v ultramaratonech. Zbyněk Cypra jako matador a ikona tohoto sportu u nás vzdal Tomášovi hold a pochválil jeho přístup k tréninku i závodům. Na pořadí nejlepších v jednotlivých kategoriích se můžete podívat zde.

Cena starosty města

ObrázekVečer plný živočišné samby, krásných brazilských žen v pestrobarevných kostýmech i mrštných capoeiristů a rytmů, o něž se neúnavně staralo 12 bubeníků orchestru Ivo Samiece, se pomalu chýlil ke svému vyvrcholení. Také letos vyhlásil svou cenu Starosta města Zubří Lubomír Vaculín. Hovořil o tom, jak těžké je ve městě plném zasloužilých činovníků sportu, trenérů či sportovců, vybrat jednoho jediného, ale jeho letošní volba byla ovlivněná také životním jubileem

vybrané Jany Mikulenkové. Asi v Zubří neexistuje nikdo, kdo by neznal její usměvavou tvář a vitální přístup ke sportu i životu. Vizitku její dlouholeté činnosti na poli sportu najdete níže.

Jana Mikulenková

Po absolvování Pedagogické fakulty v roce 1969 založila v Zubří oddíl moderní gymnastiky, a 30 let v něm aktivně pracovala jako trenérka II. třídy, rozhodčí I. třídy, předsedkyně oddílu, předsedkyně komise rozhodčích, lektorka, autorka mnoha pohybových vystoupení. Nejúspěšnějšími závodnicemi první generace gymnastek byly Hana Mikulenková/Šírová/ a Zdenka Trčková/Solanská/, obě zařazené do družstva Nadějí ČSR. Svěřenkyně získaly titul Přeborníka ČSR v soutěži družstev, 2. a 3. místa v Přeborech ČSR jednotlivkyň a mnohá vítězství v Oblastních přeborech s postupem na Přebory ČR. Od roku 1972 učila na ZŠ v Zubří tělesnou výchovu, ruský a německý jazyk.

Podílela se na zakládání sportovních tříd házenkářů a gymnastek. V hodinách TV vedla žákyně k všestrannosti, úspěchy se dostavily i v atletice, volejbale, košíkové a sportovní gymnastice. Pěkným zážitkem bylo 6. místo v republikovém finále „O nejlepší pohybovou skladbu“ v Praze. Od roku 1999 až dosud se věnuje dospělým. Je předsedkyní odboru Sportu pro všechny, vede cvičení jógy, jako cvičitelka seniorů zajišťuje pohybovou činnost a zdravé stárnutí této věkové kategorie. Mimo Zubří je členkou reprezentační skupiny České asociace sportu pro všechny, která se účastní i mezinárodních gymnastických festivalů, např:
2013  Blume Grand Canaria v sekci určené pro cvičence „50+“
2014  Golden Age  /Zlatý věk/ – Francie- Toulouse
2015  15. Světová Gymnaestráda – Helsinky
2016  v říjnu  Golden Age v Postoroži ve Slovinsku.

Absolutního vítěze odtajnil japonský nápis

ObrázekZbývalo jediné. Poznat jméno toho, kdo získal v absolutním součtu nejvíce hlasů ze všech. V rámci Sportovního galavečera si s námi pohrála dataprojekce, která nám jméno vítěze odtajnila v japonských znacích. Zaplať pánbůh, v hledišti seděl Hidehito Takeuchi, japonský klavírní virtuos a velký obdivovatel zuberské výšivky. Ten nám laskavě, mile a s velkou pokorou přečetl jméno absolutního vítěze ankety – jméno Tomáše Štveráka. Tak se na jevišti setkali dva „malí velcí“ muži,

kteří pro propagaci Zubří dělají velké věci. Hidehito Tomáše obdaroval unikátním dárkem. Tomáš Štverák se tak stal jedním z mála šťastlivců, kteří mají doma zuberskou výšivku vyšitou japonským klavíristou.

Tomáš Štverák

Asi by bylo zajímavé spočítat, kolik toho Tomáš v posledním roce naběhal, nastoupal a naklesal – kolik hodin v roce běhal a kolik třeba spal? Učitelé matematiky, prosím Vás, zadejte to žákům jako úkol za prémiovou odměnu od města Zubří! Určitě se dočkáme čísel, nad kterými se nedá nežasnout. Již v loňském roce Tomáš zaznamenal skvělé výsledky a dokazoval gradující formu. A my víme, že v roce 2016 jdou jeho výkony ještě více nahoru. Fanděme mu, ať se mu i nadále takto daří, ať ho zdraví a forma neopouští, protože má našlápnuto k fantastickým výsledkům.

Výsledky 2015

24 hodin na Lysé hoře MČR v horském maratonu jednotlivců
4. místo v kategorii mužů do 20 let
Valašský hrb (55 km) – 3. místo v kategorii mužů do 19let
Valašské kilo (111 km) – 3. místo celkově, 1. místo v mužských dvojicích
Beskydská sedmička MČR v horském maratonu dvojic (96 km)
10. místo celkově, 4. místo v kategorii
Výstup na Mount Everest (60 km, 8400 nastoupaných metrů) – 1. místo
Horská výzva 24 hodin (naběháno 160km a 10 000m+) – 3. místo

Letošní anketa neměla vítězů ani poražených. Za pomyslnými stupni vítězů zůstali mistři světa i reprezentanti České republiky. Tato anketa, jak již nám její kratičká historie ukázala, není jen o dosažených sportovních výsledcích. My jí vzdáváme hold vám všem, kteří se sportu věnujete s podobným odhodláním jako naši hrdinové. Fandíme každému, kdo nesedí doma a svůj volný čas topí v potu a někdy možná také v slzách, aby si jednou vyplnil sen, pro který žije. Pro nás jste vítězové všichni a my tajně doufáme, že jednou bude alespoň jeden z vás reprezentovat naše malé městečko pod českou vlajkou na opravdové olympiádě.

Autor článku: Lenka Přečková

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář