Sportovní hala patřila po roce opět badmintonu

0

 

Obrázek
Zuberská Sportovní hala patřila v sobotu opět sportu. Nehrála se tradiční házená, ani futsal či florbal, necvičily ani gymnastky. Hrál se zde již potřetí turnaj v badmintonu. U nás, nemá, bohužel, tento sport velkou tradici, ale v okolí to badmintonem žije. A právě z okolních měst a vesnic k nám zavítali sportovci, kteří se badmintonu věnují a hodně dobře ho umí! Největší zastoupení měl tradičně Frenštát, kde se hraje badmintonová liga, ale mohli jsme tu vidět i páry z Rožnova, Valmezu, Vigantic či Vidče anebo až z Frýdlantu, Vsetína, Frýdku nebo Ostravy. A k nim se přidalo pár statečných místních badmintonistů, kteří chodí většinou trénovat do sokolovny.

Obrázek
Turnaj byl zahájen kategorií mix, ve které obhajovali prvenství Ivo Durlák (Ostrava) a domácí Lucka Ulrychová. Ta se do turnajového dne obudila s chřipkou a s obhajobou to vypadalo všelijak. Smíšených párů se do turnaje přihlásilo šestnáct a byly rozděleny do čtyř skupin, ze kterých postoupily do play off vždy dva nejlepší páry. Ve skupinách se hrálo na dva sety a hlavně ve skupině D byly k vidění vyrovnané zápasy, když hned tři zápasy skončily remízou a rozhodovat musel poměr míčků. Černý petr nakonec zůstal Monice a Pepovi Juříčkovým (Vigantice) a museli se se soutěží rozloučit. Bez ztráty bodu postoupily dál pouze páry Nerád, Běhalová a Hujo, Olšáková (Valmez, Holešov).

Ti však po velkém boji podlehli ve čtvrtfinále 1:2 na sety frýdlantskému páru Herec, Kvintová. Tento mix potkal turnaj ve skvělé formě, v semifinále vyřadili i pár Nerád, Běhalová (Vidče, Zubří) a postoupili tak do finále. Z druhé části pavouka se do finále i přes onemocnění Lucky dostal pár Durlák, Ulrychová, kteří ve čtvrtfinále vyřadili domácí pár Vala, Běhalová K. poměrem 2:1 a stejně tak v semifinále dvojici Jaroš, Zahradníková z Frenštátu. První finálový set pro sebe získal pár Durlák, Ulrychová poměrem 21:17 a ani ve druhém neponechali nic náhodě a po vítězství 21:13 se tak stali vítězi turnaje a jako prvním se jim podařilo obhájit titul! Na výsledky základních skupin se můžete podívat zde. Výsledky play off najdete na tomto odkazu.

Obrázek

Po slavnostním dekorování vítězů kategorie smíšených párů přišli krátce po poledni na řadu muži. Těch se do turnaje přihlásil rekordní počet sedmadvaceti párů! Ty byly opět rozděleny do skupin po čtyřech (jedna skupina po třech), z nichž postoupily do osmifinále dva nejlepší páry plus nejlepší z třetích míst ze skupin A až F, a třetí ze skupiny G, aby měli všichni zaručeno sehrání minimálně tří zápasů. Titul přijel obhajovat jen jeden z bratrů Hujových, Lukáš, který s sebou tentokrát přivedl parťáka Radka Němce. Kromě nich dorazili všichni semifinalisté z minulého roku, takže se daly předpokládat opět skvělé zápasy vysoké úrovně. A byli jsme zvědavi, zda se k nim přidají i další páry. Hned při zápasech ve skupinách se dali vypozorovat další favorité.

Bez ztráty bodu své zápasy odehrály páry Žáček (Zašová), Lusczak (Kopřivnice), Luboš a Roman Španělové a Kopřiva, Hlavica (oba páry z Valmezu). Až poslední zápas rozhodl, že nejlepším a nejšťastnějším párem ze třetího místa se stal pár Zajíček, Kovář. Ti ale hned v osmifinále narazili na soupeře ze skupiny Kopřiva, Hlavica a i podruhé jim podlehli. V této kategorii byli místní badmintonisté zastoupení ve větší míře, ale ani tak se jim nepodařilo ze základních skupin postoupit dál. Nejlepším zuberským párem byli nakonec vyhlášení Tomáš Zatloukal a Jarda Vlk, kteří si z turnaje odnesli malou odměnu. Na výsledky základních skupin se můžete podívat zde.

Obrázek

Z osmifinálových zápasů nejspíše stojí za zmínku vítězství páru z Vigantic Juříček, Kahánek, kteří ve třech setech zdolali pár Hujo, Němec. Ve čtvrtfinále již ale nestačili na vítěze prvního ročníku Růčka (Horní Bečva), Divín (Rožnov) a prohráli 1:2 na sety. Jediný ženský pár mezi muži, Chudobová (Rožnov), Běhalová L. nestačil v osmifinále na duo Durlák, Rohan (Rožnov) a musely se se soutěží rozloučit. Všechny čtvrtfinálové zápasy asi dopadly dle papírových předpokladů a čekaly nás poslední tři duely. V prvním semifinále nestačil pár Růčka, Divín na dvojici Žáček, Lusczak a po setech 15:21 a 11:21 skončili na třetím místě.

Stejně jako dvojice Pavelka, Petružela (Rožnov), která nestačila na pár Kopřiva, Hlavica a po stříbru z minulého roku se tentokrát museli spokojit s bronzovým umístěním. Na řadu přišlo finále. A přišlo se vším všudy. Emoce, pot, vztek, odhodlání, nadávky, smutek i radost. To vše bylo k vidění. A krom toho skvělý badminton! První set pro sebe vybojoval pár Kopřiva, Hlavica, ale v následujících dvou již kurt opanovala dvojice Žáček, Lusczak a po velkém boji nakonec zvítězila! Výsledky play off k dispozici zde. Na místě byla i TV Beskyd a na krátkou reportáž z turnaje se můžete podívat zde.

Obrázek

Třetí ročník turnaje Hala CUP je tedy za námi. Opět byl k vidění špičkový badminton. Zvítězit mohli jen ti nejlepší, ale i z ostatních sršelo odhodlání se na kurtech předvést a vítězit. Ale i když se jim to nepovedlo, brali vše s humorem a touhou vyhrát příště. Na závěr mi dovolte poděkovat všem, kteří se turnaje zúčastnili. Jsme rádi, že tolik badmintonistů si najde cestu do zuberské haly a věříme, že se se všemi uvidíme i v následujících ročnících. Poděkování patří i kavárně Tip café, která se postarala o občerstvení sportovců i příchozích, městu Zubří, které se postaralo o pořádání turnaje a věnovalo ceny do turnaje a firmě LB Silver, která dodala ceny nejlepším. Sportu zdar a badmintonu zvlášť!!

Pepa Randus

Výběr z fotogalerie – zobrazit celou fotogalerii

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář