MUZEUM ZUBŘÍ – Prázdninová otevírací doba Muzea Zubří

0

Expozice Muzea Zubří je v budově č. 824 na Hlavní ulici v Zubří zpřístupněna veřejnosti již 3 měsíce. Za tu dobu ji vidělo bezmála 300 návštěvníků, mezi nimiž nechyběli ani hosté ze zahraničí: z Japonska, Anglie, Belgie či Argentiny. Pro rostoucí zájem ze strany veřejnosti na prázdniny Muzeum Zubří významně rozšiřuje návštěvní dobu. Návštěvníkům i obyvatelům Zubří se tak konečně otevřel prostor, kde se mohou těšit krásou zuberské výšivky, ale také shlédnout překvapivě bohaté sbírky historické, mineralogické či archeologické.

11  04 06

Prázdninová provozní doba Muzea Zubří

1. 7. – 31. 8. 2016 mimo státem uznané svátky

Muzem Zubří, Hlavní 824

Po:         14 – 18 hod.

Út:         9 – 11 hod.

St:          zavřeno

Čt:          9 – 11 hod.

Pá:         14 – 18 hod.

So:         9 – 11 a 16 – 18 hod.

Ne:        9 – 11 a 16 – 18 hod.

 

Stálá expozice ve veřejnosti přístupném depozitáři

Nová expozice Muzea Zubří, která je umístěná ve veřejnosti přístupném depozitáři na Hlavní ulici, č.p. 824, zachycuje nejen historii Zubří a vyhledávané práce zuberských vyšívaček, ale také představuje překvapivě bohatou archeologickou či mineralogickou sbírku.

Vlastivědné zaměření expozice dává každému návštěvníkovi vybrat si, co je jeho srdci nebližší. Přesto jádrem expozice zůstává zuberské bílé vyšívání. V minulosti zuberské výšivky učarovaly např. i Tomáši Baťovi, který je nakupoval a využíval jako darů při svých cestách do Ameriky. Dnes nás zuberská výšivka nadchne svou jemností, čistotou a krásou. Zuberská výšivka je fenomén, který je díky učitelkám zuberského vyšívání v Zubří dosud živý.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Expozice Muzea Zubří se však může pochlubit i zrestaurovanými nálezy ze středověkého hradu Rožnov, polodrahokamy z relativně bohaté mineralogické sbírky, paleontologickými nálezy, historickými fotografiemi, dokumenty a dalšími artefakty mapující minulost našeho regionu či nelehké osudy místních lidí.

„Od slavnostního otevření již Muzeum Zubří navštívilo 272 hostů. Nebyli to jenom návštěvníci ze Zubří a blízkého okolí, ale také celé České republiky i zahraničí. Například jedna paní se dojela podívat na zuberskou výšivku až z Jižních Čech. Bílá výšivka ji natolik okouzlila, že nevěřila, že to není krajka.  Největší dojem si odvezl pán z Plzně, který si přijel přes celou republiku pro turistickou vizitku města Zubří a muzea Zubří a na konci prohlídky prohlásil: „Všichni Zubří znají jako producenta gumárenské výroby a vy zatím ukrýváte takové bohatství“.“  Těmito slovy přiblížila dosavadní provoz nového prostoru Muzea Zubří správkyně depozitáře Erika Ondřejová.  Muzeum navštívili také hosté ze světa: z Japonska, Anglie, Belgie či Argentiny.

4_muzeum 4_muzeum expozice národopis

V průběhu letních prázdnin bude Muzeum Zubří veřejnosti zpřístupněno kromě středy každý den. V rámci komentované prohlídky se návštěvníci seznámí se sbírkami muzea i stručnou historií obce. Nudit se nebudou ani malí návštěvníci. „Ve Vzdělávacím centru Jana Koláčka připravilo Muzeum  Zubří pro děti hry, ve kterých zábavnou formou obeznámí s podobou metlového tance ze Zubří či oblékáním ženského kroje.“, prozradila Erika Ondřejová. V rámci zkušebního provozu je vstup do Muzea zdarma.

 

Expozice veřejnosti přístupného depozitáře Vám nabízí:

  • komentované prohlídky
  • zuberská výšivka
  • archeologické nálezy z hradu Rožnov
  • mineralogická sbírka s polodrahokamy ze Zubří
  • historická sbírka – 1. a 2. světová válka, ale i každodenní život v obci
  • hry a úkoly pro malé návštěvníky
  • turistické vizitky: Zubří, Muzeum Zubří
  • VSTUPNÉ ZDARMA
 3_TV-Zubri-muzeum 3_TV-Zubri

Muzeum Zubří

Hlavní 824, Zubří Tel: 702 183 234
E-mail: muzeum@mesto-zubri.cz

http://kultura.mesto-zubri.cz

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář