Čokoládová trepka: Putování časem v Zubří

0

ObrázekKdo by se nechtěl alespoň na krátkou chvíli podívat zpět do minulosti? Kdo by se nechtěl podívat například na to, jak probíhal pravěký lov, středověké rytířské souboje a hry, jak vznikala indiánská kultura, nebo naopak na to, co nás všechny čeká v daleké budoucnosti? Tyto fantastické představy se určitě čas od času mihnou v hlavách každého z nás, natož potom v hlavičkách malých dětí. Pořadatelé města Zubří využili jedinečnou příležitost oslav dětského dne a zvolili právě

putování časem za letošní hlavní téma, a dětem se tak alespoň na krátkou chvíli povedlo přetavit své představy a sny ve skutečnost. „Milé děti, vítám vás v Zubří na dětském sportovním dni. Já jsem Albert Einstein a budu vás provázet dnešním dnem.“ Těmito slovy zahájil Marian Žárský – moderátorské eso z Frenštátu pod Radhoštěm, celodenní rej sportuchtivých dětí. Padnoucí maska s příznačným vysokým čelem, hustým knírem a typickými brýlemi zachytila cestovatele časem Einsteina v celé jeho kráse a pro děti se tak začala odehrávat jedna velká opravdová pohádka.

Zhmotněného Alberta pak po úvodních slovech, seznámení s programem a očarování dětí, kterých se letos zúčastnil opět rekordní počet (a to konkrétně 174 předem registrovaných dětí), nenechaly ve štychu ani další slavné postavy z historie či daleké budoucnosti. Na scénu za jásavého potlesku postupně přišel pravěký člověk „Velký Zubr“ se svou družinou, z dalekého Orientu do Zubří zavítala princezna Šeherezáda. Očarovaný krásou Šeherezády se v závěsu držel neohrožený rytíř Bajaja, ozbrojený tomahawkem na svém koni přicválal statečný Vinnetou a jedním máchnutím kouzelnické hůlky se na místě objevil světoznámý kouzelník Harry Potter. A to ještě nebylo vše, na nic netušící děti v tuto chvíli čekal ještě neznámý návštěvník z budoucnosti.

ObrázekPo tomto slavnostním defilé už se přistoupilo k samotné podstatě dne a to k soutěžení. Děti byly opět rozřazeny do třech skupin, a pod vedením zkušených velitelů přicházely na jednotlivá stanoviště Čokoládové trepky. Ta jako každý rok obsahovala klasické tři disciplíny – běh, skok z místa a hod zuberskou metlou. Výkony svých ratolestí mohli rodiče sledovat přímo na stanovištích a také na výsledkové tabuli, kde se vyvěšovaly aktuální výsledky. Děti se do soutěžení pustily s obrovským

zapálením a tak netrvalo dlouho a hlavní část závodu, která prověřila sportovní schopnosti zuberských, ale i mimozuberských malých sportovců, uplynula dokonce s malým předstihem. Zatímco probíhalo soutěžení v Čokoládové trepce, mohly děti využít další z 6 vedlejších disciplín. Mohly si tak vyzkoušet například lov pravěkého mamuta, rytířské klání – tzv. tjost, nebo třeba starověký japonský zápas sumo. Všechny tyto aktivity si pak děti nechávaly zapsat na připravenou soutěžní kartu a za splnění alespoň čtyřech disciplín získaly část mapy, která jak se dalo tušit, skrývala zatím utajený poklad.

ObrázekNa zuberském polyfunkčním centru probíhal den plný sportu, tajemství, úsměvů a dobré nálady, den plný soutěžního zápolení a radosti z vítězství. Děti závodily ze všech svých sil, sbíraly razítka, za ně pak části mapy pokladu. S každým přidaným kouskem mapy se tak blížilo odtajnění informace, kdeže je poklad uložen. V tu chvíli se uprostřed všeho dění objevil obrovský dort z budoucnosti. Dort ve tvaru létajícího talíře, který na scénu přinesli Vinnetou se Šeherezádou.

To nemohlo nechat klidnými návštěvníky z budoucnosti a během chvilky se začaly ozývat podivné zvuky z nedaleko zaparkované vesmírné lodi. Z okna vykoukl podivný zelený mužíček – náš poslední hrdina z budoucnosti, který z lodi vystoupil a přinesl na již poskládanou mapu poslední hledaný kus, kterým označil místo ukrytého pokladu. Nastal zběsilý úprk na označené místo, který nedokázal zastavit ani mimozemšťan. Ten s klidem sobě vlastním, se dvěma roztaženými prsty „pravé ruky“ dávajíc znamení do vesmíru, že vše proběhlo v pořádku, pomalu kráčel s malým hloučkem dětí také k místu pokladu. Děti si vyzvedly hledaný poklad a tímto bylo samotné putování časem zakončeno.

ObrázekZbývalo už jen vyhlásit ty nejlepší z nejlepších. Ocenit malé sportovce za jejich celodenní zápolení a obdarovat je věcnými cenami. Předávání medailí a diplomů se ujal zuberský starosta pan Vaculín, pogratuloval a popřál tak budoucím sportovním nadějím tohoto města. Kompletní výsledky Čokoládové trepky zde. Po tomto slavnostním ceremoniálu pak následovala konzumace dortu a také podpisová akce všech zhmotněných hrdinů. Bylo vidět, že tyto osobnosti jsou u dětí opravdu

oblíbené, třeba stejně tak jako loňský hrdina a král Olympijských her Imrich Bugár, nebo předloňská královna atletiky Denisa Rosolová. Brzy tak všem celebritám došly podpisové kartičky, dále se podepisovalo na trička. O skvělé zakončení celého dne se postaralo duo Týna a Zdeněk známí z televizního pořadu pro děti Hýbánky. Ti neúnavné děti prověřili v jejich ohebnosti a předvedli tak na živo cvičení z oblíbeného televizního pořadu.

Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě celé akce – pracovníkům městského úřadu Zubří společně s Mateřskými školkami DuhaSídliště 6. květnaZákladní školou Zubří a řadě dobrovolníků, jejichž počet přesáhl šedesát osob. A samozřejmě taky sponzorům celé akce: generálním partnerem letošního Sportovního dětského dne se stala firma Brose CZ spol. s r.o., dalšími partnery byl Hends productsROBEPohádkové lázněCS CabotSladká fantazie – cukrářská výroba, Eva Bařáková – vdolky a vdolečky, MHB – hračky a modely (www.welly.cz), Eko-komTIP cafe a Zubřan.cz.

Autor článku: Tomáš Indrák

 

Autoři fotek: Stanislav Skýpala, David Dukát a další. 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář