Z průběhu konání Metrlářského jarmarku 2016

0

Letošní Metlářský jarmark zůstane do budoucna zapsán jako jeden z těch, jež prozářilo slunce. Vedle toho by se ale do pamětí místních mohl zapsat také díky tomu, že nepsaný souboj mezi tradičními lidovými výrobci a běžnými prodejci v počtu stánků snad poprvé v historii Metlářského jarmarku vyhráli řemeslníci. Zuberský jarmark tak po letech dostal trochu lidovější podobu bližší folklóru, který stál na počátku celé akce, když se Valaši již před neuvěřitelnými 22 lety rozhodli poprvé předvést v Zubří kácení máje. Úplnou novinkou jarmarku byla možnost návštěvy nových expozic Muzea Zubří v nedalekém depozitáři. 

Řemeslníkům jako již tradičně i letos vévodil nositel tradice lidových řemesel metlář Jiří Ondřej, kterému zdatně sekundoval výrobce proutěných košíků, pan Adámek. Na pódiu Klubu se pozvolna rozjel program, který uvedla mladičká Karolína Martykánová. Ta si zde odbyla svou moderátorskou premiéru a všichni přítomní jistě potvrdí, že její výkon v průběhu dne narůstal na obrátkách a vyvrcholil v době, kdy na pódiu vystupovala spolu se svými kamarády ze zuberské kapely Elubic. Po jejím úvodu již pódium patřilo muzikantům z Dechové hudby Zubřanka, která už v Zubří rozdává muzikou radost více než 100 let. V dopoledních hodinách sluníčko přilákalo na jarmark stovky lidí. Naplno ožily kolotoče, stany Beskyďáků, hasičů i města s občerstvením a posezením, rozezvučela se swingová muzika pod taktovkou Jindřicha Dořičáka.

Ve 14 hodin podle plánu začala Dětská folklórní přehlídka. Valašskému souboru písní a tanců Beskyd se opět podařilo připravit bohatý program plný hostů a jejich písní, tanců, ale také skotačení, smíchu a her. Člověk až žasne, kolik dětí se dnes věnuje zábavě, jež připomíná tradice regionu, v němž vyrůstají. A Vy jste vytvořili mimořádnou atmosféru plnou pochopení a radosti z toho, co už se děti naučily. Vedle dětí, které reprezentují valašské folklórní tradice (Beskyďáčci a Malý Beskyd od nás ze Zubří, Malí ogaři – Liptál, Ovečky – Val. Meziříčí, Malý sedmikvítek – Frenštát p. R., Malý Radhošť – Rožnov p. R., Valašenka – Vidče a CM Ondřejníček) za námi do Zubří přijeli hosté ze souboru DMFS Kalužiar ze slovenského Martina. Jejich vystoupení doslova nabíjelo energií. Ze všech vystupujících Slováků (bez ohledu na věk) radost a potěšení z jejich vystoupení doslova tryskala. Dětská vystoupení dovolila návštěvníkům celé akce se na dvě hodinky schovat před sluníčkem do Klubu, vše ostatní poté již se znovu odehrávalo venku.

Odpolední a podvečerní zábava započala tradičním kácením máje v podání členů souboru Beskyd. Po klasické scénce se májka zřítila k zemi a na pódiu se mohlo začít střídat muzikantské mládí reprezentované čím dál lepšími Elubici s kultovní formací FARAON. Všechny stany s posezením byly plné a dokonce se už v podvečerních hodinách pustily první páry do tance.  Na úplný závěr patřilo pódium oživlému rožnovskému bluegrassovému uskupení Radegrass.

 Autor: Lenka Přečková

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář