Óda na jaro v zuberském Muzeu

0

Ve čtvrtek 17. 3. 2016 se v rámci slavnostní vernisáže otevřela výstava plná svěžích jarních květů, originálních nápadů či barevné i materiálové pestrosti s libozvučným názvem ÓDA NA JARO.  O náplň výstavy a její zpracování se postaral tým floristek z květinářství Lucida pod vedením Jany Hrstkové.

V samém úvodu předsedkyně muzejní rady Města Zubří paní Marie Krupová přivítala návštěvníky vernisáže. Neopomněla připomenout, že výstavy připravované Janou Hrstkovou patří v Zubří vždy k nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším. Kromě toho připomenula, že po této výstavě čeká budovu Petrohradu, kde je vybudovaná jedinečná výstavní galerie, delší časová odmlka z důvodu plánované rekonstrukce.

Poté se dostala ke slovu sama autorka, v jejichž slovech bylo slyšet dojetí z toho, že se její práci podařilo dotáhnout do dalšího úspěšného konce, ale také obrovský vděk, který cítila vůči všem, kteří s přípravou výstavy pomáhali. Mezi autorky se vedle Jany Hrstkové řadí Maruška Krupová, Verča Solanská, Katka Solanská a Mirka Vojvodíková. Ve vstupním prostoru si každý může přečíst také list spolupracovníků, který chtě nechtě vykouzlí úsměv na tváři. Říká, kdo pomáhal s drobnými floristickými pracemi, betonováním, vrtáním, půjčováním vrtačky a především s hlídáním dětí.

Chvíle slov a děkování střídala produkce dvou muzikantů z kapely Elubic. Naše zuberské hudební mládí reprezentované silným hlasem Míši Valchařové a kytarovým doprovodem Vaška Opálky jakoby podtrhlo příchod velikonoc, jara a slunce.

Jak již jsme si v minulosti opakovaně ověřili, studnice nápadů Jany Hrstkové nikdy nevysychá a znovu jsme byli překvapeni koncepcí výstavy. Zatím co menší vstupní místnost rezonuje v tradičním velikočním duchu, místnost hlavní sklání poctu jednotlivým materiálům. Samotné názvy jednotlivých věcných celků a kompozic jsou všeříkající: Věčnost hlíny, Pocta plechu, Betonová šeď, Vůně dřeva, Čistá krása (sklo) a Moderní elegance (plast). To, jakým způsobem, se dá s jednotlivými materiály floristicky pracovat a „vyseknout poklonu“ jaru jako takovému, je malý zázrak, který se jen stěží dá popsat. To se musí vidět.

Tímto Vás srdečně zveme k návštěvě výstavy a případnému nákupu, neboť výstava je prodejní. Výstavní galerie Petrohrad je otevřena od 17. 3.  do 3. 4. 2016 ve dnech: úterý, čtvrtek, pátek, sobota a neděle, vždy mezi 14  a 17 hodinou odpoledne. Vstupné je dobrovolné.

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář