Zuberské gymnastky na Mistrovství světa na Faerských ostrovech v Tórshavnu

0

Ve dnech 5. – 7. června 2015 se na Faerských ostrovech v hlavním městě Tórshavn uskutečnil již 16. ročník Mistrovství světa juniorek a seniorek ve společných skladbách estetické skupinové gymnastiky. Pro nás Středoevropany zní Faerské ostrovy docela exoticky, a i když leží několik stupňů od polárního kruhu a žádné Sluncem zalité a vyhřáté pláže tam nemají, pobyt tak daleko na severu byl pro nás opravdu neopakovatelným zážitkem. Faerské ostrovy (nazývány také „Ovčí ostrovy“) leží v severním Atlantickém oceánu na jihozápadním okraji Norského moře v polovině cesty mezi Islandem a Norskem a jsou autonomní částí Dánska.

Světového šampionátu se zúčastnilo 21 juniorských a 23 seniorských týmů z celého světa (Bulharsko, Dánsko, Faerské ostrovy, Estonsko, Rakousko, Španělsko, Itálie, Čína, Finsko, Rusko, Japonsko, Kanada a Česká republika – 3 juniorská družstva – SK MG Mantila Brno, TJ Gumárny Zubří, TJ Sokol Velký Týnec; 3 seniorská družstva – TJ Sokol Velký Týnec, SK MG Mantila Brno, SK Trasko Vyškov).

Pro naše juniorské družstvo ze Zubří to byla již pátá účast na závodu svĕtové úrovnĕ a děvčata na něj odjížděla s nelehkým cílem. Chtĕla vylepšit své umístění z předchozích dvou mistrovství světa, opět si vyzkoušet závod ve velmi silné světové konkurenci a nezklamat při reprezentací ČR a svého města.

Cesta zuberských gymnastek na tento šampionát byla dlouhá a náročná. Začala trénováním hned v září, pokračovala kvalifikačním závodem v únoru a potvrzena byla 28. března 2015 mistrovstvím ČR v Zubří, kde družstvo juniorek TJ Gumárny Zubří získalo stříbrné medaile a spolu s dalšími dvěma družstvy si vybojovalo postup na mistrovství na Faerských ostrovech.

Ihned po závodu spolu s trenérkami

Náš tým ve složení Sára Bambuchová, Barbora Cábová, Karolína Davidová, Valentina Havlová, Klára Chlápková, Dominika Chudáčková, Daniela Martinková, trenérek Hana a Jana Šírovy a vedoucí družstva Gabriela Cábová tedy odletĕl ve středu 3. června z pražského letiště hned brzy ráno do Kodanĕ, kde bylo mezipřistání s krátkou prohlídkou královského města.

Ihned po večerním příletu do Vagaru na nás dýchla severská atmosféra. Celá česká výprava se přesunula autobusy na největší z 18 ostrovů Streymoy do hlavního města Tórshavn. S výkladem do mikrofonu autobusu jsme projížděli opuštěnými silnicemi, kolem nás kamenité a zelené kopce s mnoha vodopády, a typicky všude volnĕ pobíhajícími ovcemi. Ubytovali nás ve školním internátu, kde naše družstvo spolu s ostatními 34 českými závodnicemi a závodníky spalo v tělocvičně. Čtvrtek byl určen k odpočinku a prohlídce hlavního města Tórshavn. Označení „hlavní město“ je možná až moc honosné a rozhodně si pod tím nepředstavujte nic velkého. Je to takové malé městečko na jihu ostrova, kde je přístav, hezké staré město s barevně natřenými domečky a se střechami po faersku porostlými trávou. Všude jsme potkávaly velmi milé a usměvavé domorodce. Odpoledne nás čekal výlet krásnou historickou plachetnicí kolem ostrova Nólsoy s výhledy na úžasné útesy a oceán. A protože jsme sportovci, den jsme zakončily malým kondičním tréninkem v blízkosti ubytování.

Společná fotografie zleva trenérka Jana Šírová, Dominika Chudáčková, Daniela Martinková, Barbora Cábová, Klára Chlápková, Valentina Havlová, Karolína Davidová, Sára Bambuchová, trenérka Hana Šírová

Po krásném volném slunečném dnu plném zážitků začala konečnĕ příprava na závod. Páteční odpolední oficiální trénink probíhal již před zraky všech nominovaných rozhodčich (závod rozhodovalo 12 mezinárodních rozhodčích pro juniorskou kategorii a 12 pro seniorskou kategorii). Česko mělo zastoupení po jedné rozhodčí v obou kategoriích. Nasledující sobotní den byl už jen závodní. Po slavnostním nástupu se holky chystaly na své předvedení na závodní ploše jako 7. v pořadí juniorské kategorie, která se střídala se seniorskou. Více než tří hodinová rozcvičovací příprava v přeplněné a nervózní moderní tréninkové hale byla důsledná. Trenérky si své svĕřenkynĕ chválily, že byly celý den soustředĕné a motivované. Holky vyšly na koberec lehce nervózní, ale s dobrým pocitem, že pro tento závod udĕlaly vše, co bylo v jejich silách. Svou sestavu na píseň „Hit the road Jack“ od Raye Charlese zacvičily velmi dobře. Na závodním koberci vypadaly přesvědčivě a profesionálně. Úsměv na tvářích holek i trenérek svědčil o tom, že se jim sestava povedla. I diváci v hledišti je odměnili velkým potleskem. A pochvala prezidentky Českého svazu ESG za projev a odhodlání velmi potěšila celý tým.

Po celou dobu své přípravy se družstvo potýkalo s nemocemi a úrazy, a proto si zaslouží více než v minulých letech obrovskou pochvalu za morální vlastnosti a vůli, které toto družstvo má. Právem jsem na toto družstvo a trenérky hrdá a opět se musím poklonit a smeknout před jejich neúnavnou pílí. Musím podĕkovat za nekonečně velkou práci, dřinu a úsilí, které celý tým odvádí. Vím, že život sportovce je nejen o skvělých a výborných okamžicích, ale také o smůle i neštěstí. Po trošku nešťastném startu ale holky tento svůj velký závod zvládly výborně a všem, kteří měli možnost shlédnout závod on-line, určitě umožnily zažít krásný pocit z jejich reprezentace. Jejich účast na Mistrovství světa v Tórshavnu a 17. místo je krásným zakončením soutěžní sezóny 2015.

(umístění ostatních družstev ČR: juniorky – 12. místo SK MG Mantila Brno, 17. místo TJ Gumárny Zubří, 20. místo TJ Sokol Velký Týnec; seniorky – 12. místo TJ Sokol Velký Týnec, 17. místo SK MG Mantila Brno, 22. místo SK Trasko Vyškov).

Všechno někdy končí, a tak i náš pobyt daleko na severu Evropy na Faerských ostrovech je už za námi.

 

zleva  Daniela Martinková, Klára Chlápková, Karolína Davidová, Dominika Chudáčková, Barbora Cábová, Valentina Havlová, Sára Bambuchová

Naši cestu na světový šampionát bychom nemohli uskutečnit bez finančních příspěvků sponzorů. Poděkování patří MĚSTU ZUBŘÍ, ZLÍNSKÉMU KRAJI a paní radní Mgr. Taťáně Valentové Nersesjan, která převzala záštitu nad družstvem juniorek a jejich účastí na MS. Dále bychom chtěli poděkovat našim velkým sponzorům: ROBE LIGHTING, G.D.B., KSK‑SYSTEM, DIOFLEX, ŠTEC SVT, MTT, BUKOS, ZIKO SANACE, EP ROŽNOV, ON SEMICONDUCTOR, MĚŘENÍ a REGULACE, SEPAS, HUSQVARNA, CS CABOT, MERCURY, Petr Holiš, Miroslav Chuděj, Mudr. Janíková, Mudr. Dvořák,  Mudr. Janírková, Mudr. Kozielská, Mudr. Hutyrová, rodiče závodnic.

Nakonec bych chtěla za oddíl moderní gymnastiky ještě jednou mockrát poděkovat děvčatům za krásnou a důstojnou reprezentaci města Zubří, Zlínského kraje a ČR, trenérkám za náročnou přípravu družstva a rodičům závodnic za jejich podporu a dále také všem, kteří se jakoukoli pomocí podíleli na náročné přípravě na tento velký závod a všem příznivcům zuberské gymnastiky.

Odkaz na záznam ze závodu: http://kvf.fo/netvarp/sv/2015/06/06/hm-estetiskum-fimleiki (družstvo TJ Gumárny Zubří cvičí v čase 1:32:00), více fotografií na

http://www.rajce.net/a11472928.

Za oddíl moderní gymnastiky Mgr. Gabriela Cábová

DSC08911

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář