V Zubří se poprvé po přednášce tleskalo ve stoje

0

9. ledna 2015 zažil zuberský Klub takovou malou premiéru. Snad poprvé se zde totiž tleskalo ve stoje po besedě. Hostem přednáškového cyklu Křeslo pro hosta byl amatérský ultramaratonec
v silniční cyklistice Svaťa Božák, který nám prostřednictvím vyprávění i promítání zprostředkoval své zážitky ze snad nejtěžšího cyklistického závodu světa „Race across America“. Přednáška se díky dlouhé diskusi po ukončení promítání protáhla přes 2 a ½ hodiny. Návštěvníci ani nedutali a v jejich pohledech se odrážel velký respekt.

Svatoslav Božák jako první Čech v třicetileté historii závodu zdolal 4 800 těžkých kilometrů napříč celou severní Amerikou v sedle, a jako třešinku na dortu ještě přidal fantastické 6. místo v cíli závodu. Se svým sedmičlenným doprovodným týmem přejel 12 států USA se startem V Oceanside ve slunné Kalifornii  a cílem v Anapollis v Marylandu. Projížděl pouští v teplotách nad 50 ⁰C, Skalistými horami s nejvyšší dosaženou nadmořskou výškou 3309 m.n.m. nebo zdolával nekonečné roviny v protivětru v Kansasu. V průměru spal zhruba 3 hodiny denně. To vše dohromady mu trvalo 10 dní, 15 hodin a 41 minut.

Zážitek nemusí být nutně pozitivní, hlavně když je intenzivní, říká se. Žádné velké ovace, žádná velká radost, žádné velké zadostiučinění – jen únava, bolest, vyčerpání, stres. A přesto, stálo to za to, a když budou finance, vůle se znovu postavit na start je, a obrovská. Klobouk dolů!

V Křesle pro hosta tak opět usedla osobnost, která bez velké slávy doma dělá České republice dobré jméno v zahraničí. Bez nároku na odměnu, bez nároku na slávu – ve svém volném čase, za peníze vydobité od sponzorů a z rodinného rozpočtu.

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář