Něco málo o Staré Gardě Beskydu Zubří

0

 

Pocházíme z malebné metlářské vesnice Zubří od roku 2002 jsme městem, které se nachází pod horou Radhošť u Rožnova pod Radhoštěm. Metlářská vesnice proto, proto že se u nás od pradávna vyráběly březové metly.

V roku 2005 (Valašský soubor písní a tanců) VSPT BESKYD Zubří oslavil 60 let svého vzniku. A tu některé dřívější členy soboru napadla myšlenka, že nejsme ještě tak staří, hodně toho umíme a pamatujeme, že bychom se mohli opět scházet, začít tančit a vystupovat.

Přestože jsme svoji aktivní činnost ukončili před zhruba 10 lety, tak jak se říká:

„ To co jsme se v mládí naučili, ve stáří jak když jsme našli.“

A tak se opět scházíme a zapojujeme do činnosti souboru. Naše první vystoupení po tolikati letech bylo na 60. výročí souboru. Říkáme si „ STARÁ GARDA“ a náš průměrný věk je 40 let. Nestarší ogar naší partie se jmenuje Jirka Ondřej a je držitelem titulu „ Nositel lidových tradic“ za výrobu březových metel. Mezi nejstarší cérku patří Lenka Kantorová, které jsme říkávali „ MAMČA „ protože ona byla pro nás všechny opravdovou maminou. Teď je to naše vedoucí Staré Gardy.

Nesmíme zapomenout na naši cimbálovou, protože i oni s námi před mnoha lety začínali – je to primáška Draha Klimková,cimbalista Slávek Gužík a dále manželé Konrádovi. Přestože hrají v různých souborech, na mateřský soubor si udělají čas a se

Starou Gardou opět vystupují.

A nakonec bychom chtěli představit člověka, který obětoval souboru kus života.

Byl  choreografem ,dlouholetým tanečníkem a sběratelem lidových písní,tanců a zvyků – je to pan Josef  Mikulenka.  Pásma, které pro nás před mnoha lety vytvořil se tančí v Beskydu stále.

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář