Dnes proběhla vernisáž výstavy ,,Listů pád”

0

 

Ve čtvrtek 27. 11. 2014 byla slavnostní vernisáži otevřena poslední letošní výstava připravovaná ve spolupráci Odboru kultury a sportu s Muzejní radou Zubří v Muzeu Zubří (Na Petrohradě). Na Petrohradu jsme tentokrát byli svědky kontrastu mezi barevným podzimem a přicházející zimou a s ní souvisejícími Vánočními svátky.  Prodejní výstava nabízí moderní vánoční dekorace Jany Hrstkové na straně jedné, ale také tradiční a umělecké výrobky drobných řemeslníků na straně druhé.

 

Dveře mezi oběma výstavními místnostmi jako by symbolizovaly bránu ze světa padajícího listí do světa kouzelné bílé zimy, kterou tu a tam rozzáří sváteční červená a zlatá barva. Ač stojí výstava na řadě kontrastů a v expozicích se snoubí tradiční umění, poctivá řemeslná práce, alternativní pojetí i moderní design, vytváří vkusný celek, kde do sebe jednotlivé kousky krásně zapadají. Pro návštěvníky je jistě přitažlivé, že z ní nemusí odcházet s prázdnou, protože si zde mohou zakoupit pěknou dekoraci pro adventní čas nebo pořídit menší i větší dárky pro své blízké.

Vystavující

Jana Hrstková – vánoční dekorace

Gabriela Radová – cínové šperky

Miroslava Besedová  – zpracování ovčí vlny

Michal Kaňák – mačkaná keramika

Michaela Bařinová – textilní panenky a dekorační předměty.

Miroslava Besedová (Vsetín) – Zpracování ovčí vlny

Miroslava Besedová zpracovává ovčí vlnu tradiční technologií. Při výrobě nepoužívá žádné technické vymoženosti. Vlnu si spřádá na kolovrátku, sama ji barví a následně z ní plete různé typy oděvů, jako jsou svetry, ponča a plédy. Její oděvy se vyznačují jednoduchými vzory, právě proto, aby lépe vynikla struktura ručně předené vlny a nekonečná škála barev. Dokáže originálním zpracováním skloubit tradiční poctivé řemeslo s moderním designem.

Michal Kaňák (Příbor) – Mačkaná keramika

Je autorem originální užitkové a čajové keramiky, kterou vyrábí neobvyklým způsobem – vymačkáváním. Při práci nepoužívá hrnčířský kruh ani formy. Povrch keramiky upravuje buďto leštěním nebo celoglazováním. Hrníčky a mísy jsou zdobeny naivními obrázky,  které do keramiky vyrývá jeho žena. Michal Kaňák se keramice věnuje téměř 20 let. Motto Michala Kaňáka zní: „V jednoduchosti je krása.“

Eva Kaňáková Hrušková

Kresby vznikly za podzimních procházek v okolí Hukvald a Fojtových vrchů, na podzim roku 2009.

Gabriela Radová (Babice) – Cínové šperky a obrazy

Je autorkou originálních a neotřelých šperků, které vyrábí technikou měkkého pájení. Šperky dekoruje různými materiály, převážně však drahými kameny. Na výstavu přivezla také své cínové obrazy vyráběné stejnou technikou. Prezentuje zde novou kolekci šperků s přírodními motivy, které se nesou v podzimním duchu a blížící se zimy stejně jako celá připravovaná výstava.

Michaela Bařinová – Lidové techniky Valašska

Věnuje se různým tradičním lidovým technikám valašského kraje. Šije valašské kroje, textilní hračky a různé doplňky, také vyšívá, vyrábí vyškrabované a batikované kraslice. Hraje na housle a zpívá v cimbálové muzice.

Jana Hrstková Jaroňová – Vánoční dekorace

Ing. Jana Hrstková, vystudovala Střední zahradnickou školu v Ostravě, poté Zahradnickou fakultu Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno v Lednici, kde po ukončení studia působila jako vysokoškolský učitel předmětu Aranžování rostlin. Je absolventkou národních floristických soutěží Děčínská kotva, Kopidlnský kvítek a mezinárodní soutěže Victoria Regia. Je členkou Svazu květinářů a floristů ČR a také členkou jury na floristických soutěžích. Realizuje tematické výstavy v ČR a odborné semináře pro velkoobchodní
i maloobchodní firmy. Pořádala vlastní přehlídky módy, účesů a květin pod názvem Dokonalost elegance.

Praktické informace v kostce

Datum konání výstavy: 27. 11. 2014 – 14. 12. 2014

Otevírací doba výstavy: Každý den kromě pondělí: 14 – 17 hodin

Místo konání: Muzeum Zubří (Petrohrad), Nad Fojstvím 67

Vstupné: Dobrovolné

 

Více informací o výstavě ZDE

 

 

Autor fotek: Aleš Měrka

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář