Začíná topná sezóna. Pozor na oxid uhelnatý!

0

Před půl rokem, na Velikonoční pondělí, došlo ve Valašském Meziříčí k obrovské rodinné tragédii. Dva chlapci ve věku šest a deset let se při koupání ve vaně přiotrávili oxidem uhelnatým unikajícím z karmy. Jelikož chlapci ztratili vědomí při koupání ve vaně, došlo následně k jejich tonutí. Když jejich rodiče vešli do koupelny, byli již oba chlapci bez známek života. Přestože se přivolaným záchranářům podařilo chlapce oživit a neprodleně je v kritickém stavu transportovat vrtulníkem do nemocnice, starší z chlapců později zemřel. Mladší má nevratně poškozený mozek a je trvale odkázán na pomoc druhých.

 

Takovéto nehody nejsou v České republice ničím výjimečným. K podobnému případu došlo letos v lednu i v sousedním Rožnově pod Radhoštěm. Oxid uhelnatý tam přiotrávil dva chlapce ve věku 12 a 13 let a jejich 39letou matku. Naštěstí se zdravotníkům podařilo jejich životy zachránit. Ročně u nás zemřou na otravu oxidem uhelnatým desítky lidí. Další desítky se jich přiotráví a někteří z nich si odnesou trvalé následky.

 

Příčinou těchto nešťastných událostí je nedokonalé spalování, zejména u plynových spotřebičů, při kterém se oxid uhelnatý uvolňuje. To může být způsobeno špatným technickým stavem plynového spotřebiče nebo špatným odvětráním místnosti, ve které je spotřebič umístěn. Odborníci proto doporučují, aby lidé nepodceňovali možná rizika a udržovali své plynové spotřebiče v řádném a provozuschopném stavu. Důležitý je také dostatečný přísun venkovního vzduchu, na kterém jsou plynové spotřebiče závislé. Při rekonstrukcích a zatepleních starých domů na to lidé mnohdy zapomínají, pouze vymění okna, ale o bezpečnost se už nestarají. Plastová okna a různé izolace, kterými si lidé vylepšují bydlení, však mohou odvětrání jedovatých zplodin výrazně ztížit.

 

priznaky CO

 

 

 

Záludnost oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není cítit, avšak jeho dýchání může mít vážné zdravotní následky, někdy až smrtelné. Při otravě tímto plynem se člověk cítí slabý, pociťuje závrať, horší se mu vidění a upadá do bezvědomí. První pomocí je okamžitě vyvětrat a podat kyslík. Nejlepší je však prevence. Kromě pravidelné kontroly plynových zařízení a zajištění dostatečné cirkulace vzduchu, je vhodným způsobem, jak předcházet otravě tímto plynem, také instalace detektoru oxidu uhelnatého, který v případě zvýšení jeho koncentrace upozorní obyvatele bytu alarmem. Cena takového detektoru se pohybuje v řádu stovek korun.

 

Pavel Paseka, MěÚ

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář