Lidé v Zubří v rámci DNE MĚSTA podpořili obnovu Libušína + VIDEO sestřih z celého dne

0

V sobotu 30. 8. 2014 se Klidové centrum Zubří proměnilo k nepoznání. Na prostranství bývalého házenkářského hřiště vyrostla dvě pódia, několik stanů s posezením a stánků s občerstvením. Vše bylo připraveno pro 4. ročník Dne města, který se letos nesl v duchu pomoci obnově horské chaty Libušín na Pustevnách. Na obou scénách se postupně vystřídalo 109 účinkujících, kteří hráli, zpívali a tancovali bez nároku na odměnu. Tou jim ve finále mohl být dobrý pocit, protože především díky nim se podařilo na letošním Dni města na dobrovolném vstupném a dalších benefičních aktivitách vybrat přes 35 000 Kč, které poputují ve prospěch veřejné sbírky Valašského muzea v přírodě.

Kdo všechno hrál, zpíval a tancoval pro Libušín?

Od začátku jsme chtěli udělat akci, která má valašské srdce. Nešlo nám o to, aby na Dni města pro Libušín vystoupily velké hvězdy, ale muzikanti a umělci, které k našemu kraji a jeho kulturním hodnotám něco přitahuje. Oslovili jsme pár muzikantů z okolí a naše výzva se začala až lavinovitě šířit. Odezva byla natolik spontánní a velká, že jsme museli udělat maximum pro to, abychom mohli vyhovět většině muzikantů, kteří projevili zájem Libušín tímto způsobem podpořit. Proto se nakonec stavěly dvě scény, proto žádná z kapel nedostala pro svou produkci tolik času, jako by si zasloužila.

Zbyněk Terner a Astmatic

Zbyněk Terner, známý rožnovský muzikant se nenechal prosit ani chvíli, naopak prý už dlouho čekal, kdy někdo přijde s podobnou nabídkou. Pro vystoupení v Zubří si vybral muzikantskou oporu v podobě pánů z kapely Astmatic. Svůj společný repertoár vystavěli na světových evergreenech z dílny B. Dylana, B. Marleye, E. Claptona, M. Jaggera a zakončili parádně po „Joplinovsku“. Jen škoda, že pospíchali na další štaci a nemohli hrát později – tak spousta lidí o jejich vystoupení přišla.

Palárikovo – taneční vystoupení

Paláriovští nás vždy mile překvapí, a ani letos tomu nebylo jinak. V rámci programu představili dvě jedinečné taneční složky – mladé uskupení Azanas a obdivuhodné dámy tančící pod názvem Seniorka.

Beskyd

Valašský soubor písní a tanců Beskyd už pečuje o udržování lidových tradic v Zubří takřka 70 let a stále dokáže sestavit program, v rámci kterého se v krátkých 20 minutách na jevišti vystřídá 35 účinkujících všech generací. Klobouk dolů!

Zuberské mládí, aneb Matyáš Juříček poprvé s Ávorys Elubic

Původně to mělo být tak, že v tomto bloku věnovanému nadějnému zuberskému mládí zazpívá pár písniček Matyáš a po něm ho na scéně vystřídá čtyřčlenná folková formace Ávorys Elubic. Osud tomu chtěl, že čtyřčlenná formace musela nastoupit na pódium bez své „basačky“. Krátce před vystoupením se ale děcka domluvily, chvilku trénovaly na terásce u Tip Café a na jevišti hrály spolu s Matyášem. Pro mě osobně velká radost a potěšení z nebojácného, takřka profesionálního výkonu. Jen tak dál!

Faraoni

Faraoni – tak to už je zase zuberská klasika. S těmito pány vždycky na jeviště vstoupí jakási zvláštní pohoda a klid a ne jinak tomu bylo také tentokrát.

Countrio

Dosud všichni věděli, co je čeká a na co se mohou těšit. Troufám si říci, že jen málokdo ale znal hodonínské seskupení Countrio, které předvedlo parádní dávku bluagrassu a country muziky. Tito sympaťáci z jihu muzikantsky jistě překvapili i fanoušky jiných žánrů.

Tomáš Kočko a orchestr

Při plánování této akce nám jméno Tomáše Kočka přišlo na mysl mezi prvními. Ač sám „nevalach“, Nezdařilovy básničky ho posunuly v mysli a srdci našemu kraji tak blízko, že bychom jen stěží hledali lepšího „reprezentanta“ hodnot, které jsme chtěli prostřednictvím muziky zhmotnit. Komu se to líbilo, určitě si nenechte ujít březnový koncert v klubu.

František Segrado

Jedna z největších hudebních osobností Valašska s nezaměnitelnou barvou hlasu a projevem, který se do dnešní doby snad ani nehodí (v dobrém slova smyslu), nabídl obrovský zážitek pro všechny hudební fajnšmekry a melancholiky. Děkuji, bylo to krásné!

Fojti a Lososi

Dvě partičky muzikantů posbírané ze všech možných koutů a koutků Rožnovska a Valašskomeziříčska, které pojí víc než jen 4 společní muzikanti, umocnili pohodu večera další dávkou muziky, která osciluje mezi folkem a country. Především „lososí“ vystoupení konečně dokázalo z posluchačů vykouzlit tanečníky.

Z horní dolní a dál na jih

Z horní dolní a dál na jih je originální seskupení bečvanských muzikantů, na kterých je vidět, že je to baví. Na svou scénu nastoupili v době, kdy už program volně plynul a všem bylo tak dobře, že nikdo neměl potřebu honit přísný časový harmonogram. Kluci určitě zabodovali originálními aranžemi, nefalšovaným nářečím, vlastními texty i radostí ze hry.

Koridor

Koridor je místní legenda. Koridor je bigbeat. Koridor je „motor“ Radek Nohavica, jehož pěvecký i herecký projev se nedá podle mého názoru připodobnit k nikomu jinému na celém světě.  A Koridor jsou samozřejmě i parádní muzikanti, kteří s Radkem na jevišti staví „živé sochy“ J

DJ eMPea a IceVise

Kluci udělali reprodukovanou tečku za celou akcí a uspokojili tak i mladší generaci, pro kterou toho pravda v Zubří moc neděláme. Díky jim za to.

Jak se dražily obrázky dětí ze ZŠ Zubří?

V prostorách výstavní místnosti na Petrohradu probíhala tzv. tichá aukce obrázků. Na všechny obrázky, které namalovaly děti z místní ZŠ, je možné se podívat zde a zde. Po celou dobu trvání programu Dne města měli návštěvníci možnost přijít do výstavní síně, vybrat si obrázek a prostřednictvím psaného příslibu nabídnout nejvyšší cenu, jakou jsou ochotni za něj nabídnout. V 22 hodin byly nabídky vyhodnoceny a výherci vyzváni k vyzvednutí si svých nových obrázků. Vybrané peníze se přidaly k výtěžku akce, který poputuje na obnovu Libušína. Ještě i nyní se můžete podívat na krátký instruktážní film, který u této příležitosti vzniknul: Jak na tichou aukci? Vice podrobností k výsledkům aukce sdělíme v průběhu příštího týdne. Tímto srdečně děkujeme všem dětem, které malovaly, a taky paním učitelkám Heleně Dufkové a Jarce Juříčkové! Je radost s Vámi spolupracovat.

A co děti? Měly si kde hrát?

Generace Husákových dětí se dostala do produktivního věku a tak je v těchto časech všude zase dětí jako smetí. Proto je otázka z titulku zcela na místě. Pokusili jsme se alespoň částečně uspokojit i nejmladší generaci. Postavil se pro ně stan, kde se jim celé odpoledne s trpělivostí a úsměvem na tváři věnovaly učitelky z MŠ Duha ze Starého Zubří. Děti skládaly puzzlátka a skládačky, dozvídaly se něco o Zubří i o Libušínu a také vymalovávaly a kreslily. Třešínkou na dortu pak byl příjezd Hanky Holišové, která 3 hodiny v kuse malovala dětem na obličej – jako vždy její práce byly dokonalé. Kromě toho Hanka veškerý výdělek ve výši 1 650 Kč věnovala na obnovu Libušína. A to si zaslouží velký potlesk!

Poděkování lidem, firmám a organizacím, bez kterých by to nešlo.

V prvé řadě by to nešlo bez Vás. Moc děkujeme, že jste přišli a že jste přispěli svou trochou do mlýna!

I když se účinkující vzdají svých nároků na honorář, režie spojená s akcí podobného rozsahu není zrovna lacinou záležitostí. Náklady na akci jsou kryty především z rozpočtu města Zubří, ale nemalou měrou přispěla také firma CS CABOT z Valašského Meziříčí.   O občerstvení Vás všech se po celou dobu akce skvěle postarali místní myslivci, kavárna Tip Café a stánek restaurace Duel – ti všichni pomohli i s občerstvením a pohoštěním našich účinkujících a hostů. Obrovský dík patří Radošovi Dořičákovi za poskytnutí fantastického zázemí pro pořadatele i účinkující. Paní Bařáková jako již tradičně poskytla výborné a voňavé vdolky a pan Hanskut nám vyrobil a věnoval skleněné pokladničky, do kterých jsme vybírali dobrovolné vstupné. Děkujeme!

O tradiční mediální servis a organizační oporu včetně poskytnutého zázemí se postaral Aleš „Zubřan“ Měrka a také kluci z nové zuberské firmy Coloria. I na tomto místě ještě jednou mockrát děkuji Vlaďce Janoškové a jejímu týmu z MŠ Duha za tradičně výbornou oporu a pomoc s dětskými aktivitami i Hance Holišové za malování na obličej.

Letos se snad poprvé vše vydařilo i z hlediska techniky a funkčnosti elektrického zapojení. Děkujeme Michalovi Hasalíkovi za elektroinstalační práce a smekáme před lidmi z VAC Agency, kteří celou akci ozvučili, nasvětlili a kromě toho vybudovali jedno z pódií. To druhé nám bylo za mimořádně výhodných podmínek zapůjčeno z Městského úřadu v Rožnově pod Radhoštěm. Všem, co jsem jmenovala, na tomto místě ještě jednou děkuji za skvěle odvedenou práci i ohleduplnost k městskému rozpočtu.

Je pár pracovníků, u nichž máte radost, že nepracují. U nás to byli zdravotníci. Po celou dobu akce byli vzorně připraveni zasáhnout, naštěstí k tomu neměli jediný důvod. Každopádně šichta to byla dlouhá a my si nesmírně vážíme jejich ochoty. Podobné je to s hasiči. Střežili a hlídali nám prostor nejen v průběhu akce, ale i v noci před ní a po ní. Kromě toho pomohli i s takovou tou „mravenčí prací“, kterou není moc vidět.

Také bych ráda poděkovala všem pracovníkům Městského úřadu, kteří nám pomohli s přípravami i realizací. Opět „zasahovala Rychlá rota“, respektive chlapi z veřejných prací, bez nichž už se příprava a úklid akce podobných rozměrů neobejde.  Pomohlo také duo Lucka a Lucka, které jste mohli v průběhu akce vidět v infostánku a u pokladny č. 2. a Míša, která se celý den točila kolem hostů z Palárikova a v mezičase si našla čas i na nás. A na závěr poděkování nejsrdečnější, a sice všem lidem z Odboru kultury a sportu Města Zubří, který si tak trochu neskromně říká „Dream team“. V prvé řadě jde o dámy „kinařky“ Miladu Vlkovou a Jiřinu Janoutovou – nevěřili byste tomu, ale tyto paní byly opravdu po celou dobu konání akce na nohou a vzorně obsluhovaly všechny účinkující a hosty. Podobně vytrvalá byla také slečna Erika Ondřejová, která komplexně zabezpečila celý chod tiché aukce a po jejím ukončení pomohla se vším, co bylo třeba. Jedním z našich tradičních pilířů je i Lenka „knihovnice“ Cabáková, která svým úsměvem ozdobila infostánek a pokladnu č.1. Chlapskou pomoc nám poskytli naši „sporťáci“ Pepa, Tomáš a Lukáš. Mimořádný dík pak patří Tomovi za jeho obrovský kreativní přínos (veškerá grafika, propagační videa apod.) a zpracování dataprojekce, o jejichž část jste vlivem neočekávaných problémů přišli, ale my vám ji nabídneme alespoň virtuálně.  A ve finále děkuji své pravé ruce – Daně Pekarové, bez které bych snad nikdy nic nedotáhla pořádně do konce. Jste výborný tým a je radost s Vámi pracovat.

A to je konec, přátelé

Letošní Den města skončil. Tak trochu nám tím skončila letní sezóna, která byla letos opravdu bohatá. Kromě již tradičních tenisových turnájků (jeden vás čeká ještě příští týden) jsme vše zahájili tradičním Metlářský jarmarkem, posléze v červnu jsme si spolu s Denisou Rosolovou užili antický sportovní dětský den, v červenci pro Vás bylo připraveno Odpoledne s dechovkou, v srpnu měli „sporťáci“ premiéru s fotbalovou nocí a myslím, že DEN MĚSTA udělal za tím vším jednu velkou příjemnou tečku, u níž svítí číslo větší než 35 000 Kč, jenž poputuje ve prospěch Libušína. Děkujeme Vám za přízeň.

Za odbor kultury a sportu MěÚ Lenka Přečková

Den města Zubří “Hrajeme a zpíváme pro Libušín” 2014

Zdravice:

 

Laďa Kerndl

Jiří Kolbaba

Petr Fiala

Radůz Mácha

Jiří Pavlica

Slovácké divadlo

Autor fotek: Lenka Přečková a Coloria 

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář