Požár symbolu Pusteven: Dřevěné chatě Libušín se v ohni zbortila střecha

0

Kvůli rozsahu požáru byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, na místě tak zasahovalo více než 70 hasičů, řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Chata Libušín na Pustevnách přišla požáru o střechu

Chata Libušín na Pustevnách přišla požáru o střechu

FOTO: HZS Zlínského kraje

Plameny se z interiérů chaty rozšířily kvůli větru i po střeše, jejíž konstrukce se zbortila. Hasiči museli vynést ven dvě propanbutanové láhve. Podle Netopila v hořícím objektu nikdo nebyl a zatím nebylo hlášeno ani žádné zranění zasahujících hasičů.

Požár chaty Libušín na Pustevnách

Požár chaty Libušín na Pustevnách

FOTO: HZS Zlínského kraje

Na místo bylo celkem povoláno 12 jednotek hasičů ze Zlínského i sousedního Moravskoslezského kraje. Nasazeno bylo 16 cisternových automobilů, vysokozdvižná plošina a automobilový žebřík. Část jednotek byla již odeslána zpět na stanice.

Pustevny

Dřevěné chaty Libušín (vlevo) a Maměnka jsou symbolem Pusteven

FOTO: Miroslav Šára, Novinky

Dřevěné chaty Libušín a Maměnka jsou nejvýznamnější stavby na Pustevnách. V roce 1898 je nechal postavit turistický spolek Pohorské jednoty Radhošť. Jsou dílem významného slovenského architekta Dušana Jurkoviče (1868 – 1947). Dřevěné srubové secesní stavby stavby s bohatým dekorem jsou typické pro Valašsko a slovanskou lidovou architekturu vůbec.

Chata Libušín na Pustevnách

Chata Libušín na Pustevnách

FOTO: Luděk Fiala, Novinky

 

Na Pustevnách v Beskydech vzplála po půlnoci historická dřevěná chata Libušín navržená architektem Dušanem Jurkovičem. Hasiči dostali požár pod kontrolu krátce před třetí hodinou ranní. Kvůli jeho rozsahu byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, na místě tak zasahovalo více než 70 hasičů.

Plameny se z interiérů chaty rozšířily kvůli větru i po střeše, jejíž konstrukce se zbortila. Hasiči museli vynést ven dvě propanbutanové láhve.
Podle Netopila v hořícím objektu nikdo nebyl a nebylo hlášeno ani žádné zranění hasičů. “Objekt byl zasažen poměrně ve velkém rozsahu. I vzhledem k tomu, že jde o historickou budovu, bude škoda pravděpodobně dost veliká,” poznamenal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.
Přesné vyčíslení ani odhad způsobené škody zatím podle něj známy nejsou. Na místě pracuje vyšetřovatel, příčina požáru dosud také známa není.
Při požáru zasahovalo dvanáct jednotek hasičů ze Zlínského i sousedního Moravskoslezského kraje. Nasazeno bylo šestnáct cisternových automobilů, vysokozdvižná plošina a automobilový žebřík. Část jednotek byla již odeslána zpět na stanice.
Zdroj: http://ostrava.idnes.cz/

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář