Zubří sborově popřálo Jiřímu Pavlicovi k narozeninám …

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Autor fotek: Lenka Přečková

Je pátek 29. listopadu 2013 a zima buší na vrata, za kterými se však děje něco mimořádného. Jiří Pavlica v obklopení cimbálové muziky Hradišťan provází návštěvníky Klubu Zubří staletími. Ta časová osa, po které za zvuku cimbálové muziky, bezkonkurenčních mužských vokálů i medového hlasu Alice Holubové oscilujeme, začíná už u Cyrila a Metoděje a končí jen 3 týdny nazpět, kdy se zrodila píseň zcela nová ….

Zaplněné hlediště Klubu Zubří tiše obdivuje nádherný čistý zvuk, moudrost, charisma a muzikantské umění dlouholetého uměleckého vedoucího cimbálové muziky HRADIŠŤAN Jiřího Pavlici. Přes „velikost“ svého vůdce však muzikanti nezůstávají nikterak upozadění a strhávají na sebe pozornost nejen precizní hrou na různorodé hudební nástroje od cimbálu až po netradiční klávesy či perkuse, ale také libozvučnými vokály i mimikou. S každým vstupem Alice Holubové na jeviště si připadám, jako by všechno kolem bylo ze sametu. Ta čistota, síla a přitom lehkost, s jakou čaruje se svým hlasem, se nedá takto snadno přenést na papír, ta se musí slyšet.

Ani se nenadáme a vzduchem se line jedna z nejkrásnějších melodií, která vdechla život Skácelově veršům:  Modlitba za vodu. Vánoční koncert Hradišťanu je u konce a s ním přichází i překvapení, které si Město Zubří pro Jiřího Pavlicu připravilo. Diváci vstávají a podporováni muzikou sborově zpívají: „Jirka má narozeniny, my máme přání jediný, …“ Čerstvý šedesátník si ze Zubří odváží vzpomínku, kterou zhmotnila učitelka zuberského bílého vyšívání, Marie Pyrchalová – zuberskou výšivku, na které nechybí motiv houslového klíče.

Děkujeme cimbálové muzice HRADIŠŤAN za to, že nás poctila svou návštěvou a přeměnila obyčejný páteční večer na nezapomenutelný hudební zážitek.

Zubří přeje Jiřímu Pavlicovi vše nej k jeho šedesátinám


 

Naděje

Vstávej


 

Až bude moje duše bez těla

Všechny fotky ke stažení ZDE

Autor fotek: Aleš Měrka

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář