Z činnosti Klubu žen

0

 

Je sobota 9. září a plně obsazený autobus řízený sympatickou paní řidičkou se vydává na jih Zlínského kraje. Výbor Klubu žen v Zubří připravil zájezd do Modré a na Velehrad. V Modré byla prohlídka archeoskanzenu, který má podobu slovanského opevněného sídliště. Areál je tvořen několika funkčními celky a návštěvník tak má možnost poznat, jak žili prostí lidé nebo panstvo v době Velké Moravy v 9. století. Všechny stavby byly vybudovány na základě archeologických nálezů.

Další částí programu byla návštěva největší expozice přirozených mokřadních a sladkovodních ekosystémů s názvem Živá voda. Největší atrakcí asi byl sladkovodní tunel pod úrovní hladiny, kde je možnost sledovat, jak kolem návštěvníků i nad jejich hlavami proplouvají ryby různých velikostí.  Neméně zajímavým byl i venkovní areál, který díky slunnému počasí přímo vyzýval ke krátké procházce nebo příjemné relaxaci.

Zbytek dne byl věnován Velehradu, významné národní kulturní památce. Společně s průvodkyní, která poskytla spoustu zajímavých informací, jsme si prohlédli baziliku Nanebevztoupení  Panny Marie  a sv. Cyrila a Metoděje a poté si každý podle svého zájmu prošel další části areálu. Člověk se musí sklonit před umem předků, kteří vše vybudovali, ale i současníků, kteří provedli obdivuhodnou rekonstrukci jednotlivých staveb i jejich okolí.

Za všechny spokojené účastníky bych chtěla poděkovat především předsedkyni Klubu žen paní Marii Mizerové za výbornou organizaci a zajištění celého zájezdu.

Anna Oplatková, členka výboru Klubu žen       

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář