Dny města 2017

0

 

Autor: Jaromír Kulpa

Pátek:
Páteční den města Zubří byl malinko uplakaný, což částečně poznamenalo celý program. Nicméně na déšť byli pořadatelé připraveni. Zázemí pro veřejnost skýtalo relativně dost prostoru krytého stany, a tak účinkující sice před sebou viděli jen prázdné moknoucí židle, ale opodál stovky návštěvníků tísnících se ve stanech a stáncích.
Ještě za sucha se podařilo bravurně odehrát koncert Dechové hudbě Zubřanka, odtančit a odzpívat všem Beskyďákům a také slavnostně otevřít výstavu. První kapky začaly smáčet Klidové centrum v době, kdy pódium patřilo nastupující generaci zuberských muzikantů. Poprvé se na Dni města představil Patrik Beránek, precizní kytarista a zpěvák, který svým profesionálním přístupem a výrazem jistě překvapil nejednoho přihlížejícího. Jeho vystřídala již ostřílená zuberská parta Elubic, jež čím dál lépe prezentuje populární folkové i popové hity. Po 40 minutách je vystřídal další sólista. Matyáš je v mnohém Patrikovi podobný, jen zpívá více česky než anglicky a nehraje si tolik s vymoženostmi moderní techniky. Publikum je v tom rozhodně nenechalo samotné,  a u každého se dal pod stany vypozorovat osobní fanklub, z nějž se ti nejvěrnější a nejoddanější vrhali navzdory houstnoucímu dešti před pódium.  V ten moment již dorazili i muzikanti z Mňágy a Žďorp, kteří po zralé úvaze a dohodě s pořadateli odložili svůj koncert na sobotu. Pódium tak mohlo po zbytek večera patřit místní hard-rockové legendě – kapele Koridor, která svůj prostor bezezbytku naplnila a nalákala pod pódium několik desítek statečných.
Páteční den města však zdaleka nebyl jen o muzice. Když si člověk představí bílou nitku, vidí něco titěrného, nenápadného, jemného a něžného zároveň. A i s takovým malým „nic“ se dá neuvěřitelně kouzlit. O této pravdě jsme se mohli znovu přesvědčit při otevření výstavy věnované zuberské výšivce, vystavené tentokrát bok po boku vedle krajky paličkované.  Slavnostní vernisáž proběhla mimořádně venku v rámci programu Dne města. Výprava vedená panem starostou se pak přesunula špalírem krojovaných členů souboru „Beskyd“ ke dveřím výstavní galerie Petrohrad, do níž symbolicky otevřel vstup starosta města Lubomír Vaculín přestřižením bílé nitky. Otevřela se expozice plná bílé, křehké krásy a také možnost vidět tuto mravenčí práci na vlastní oči, neboť paličkování i vyšívání bylo návštěvníkům předváděno hned několika dámami.
Na popud Kláry Farkašové byl v areálu Klidového centra také otevřen Registr dárců kostní dřeně. Klára doufala, že se podaří o 2ml krve připravit alespoň 10 lidí, ochotných k registraci a případnému darování kostní dřeně pro některého z nemocných.  Výsledek mnohonásobně předčil její představy. Nakonec se podařilo „odchytit“ hned 70 dobrovolníků. Nás těší, že mezi nimi bylo vidět i řady účinkujících, především těch ve valašských krojích. Beskyďáci, máte od nás palec nahoru!
Zatímco na jednom místě jsme vás „okrádali“ o krev, na jiném jsme Vám nabízeli moudrost, radost a poučení, neb Knihovna města Zubří otevřela velký knižní bazar a za lidové ceny rozprodávala vyřazené knížky. Také tam byl chvílemi pěkný šrumec a bylo vidno řady lidí obtěžkaných krásnou literaturou.
Ke slovu se dostal také sport, jen první ročník metlářské štafety  byl hodně ovlivněn počasím. I tak se na svahu za Klidovým centrem „udělalo“ krásných 111 výstupů či výběhů a ti nejlepší si odnesli valašské ceny v podobě láhve slivovice či zuberských metel.

Autor: Jaromír Kulpa

Sobota:

text bude doplněn

Autor textů: Lenka Přečková

Autor fotek: David Dukát

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář