About Author

17 komentářů

  1. Josef Mach dne

    Tak nám referendum vyhlášené zastupitelstvem nic nevyřešilo… No, alespoň nám v něčem napovědělo.
    1) Město je naprosto zbytečně rozděleno na dva tábory. Z mého pohledu zbytečně, protože dobrá informovanost občanů tomu mohla předejít.
    2) Více obyvatel Zubří se vyjádřilo, že si tuto „megainvestici“ nepřejí.
    Nyní jen zbývá počkat na postup zastupitelstva a hlavně pana starosty. Zda s pokorou přijme výsledek a bude hledat kompromisní řešení. Nebo zda s veškerou silou rozjede na plné obrátky stavební práce. On se totiž na podzim může hodit argument: „Už jsme proinvestovali tolik prostředků, že se to zastavit prostě nedá…“. Budu zastupitelům a panu starostovi držet palce, aby rozhodli dobře, aby rozhodli ve prospěch ZUBŘÍ.
    Josef Mach

  2. Určitě pan starosta i naši zastupitelé rozhodnou správně a bude postaven účelný areál,který bude sloužit hodně let všem občanům Zubří.Využití v něm najdou všechny věkové kategorie.A možná až ti lidé,kteří tomuto projektu nepřejí,budou jeho služby potřebovat,teprve pochopí,o co vlastně panu starostovi šlo!
    Nakonec všem byla dána možnost rozhodovat v referendu…..

    Jana Marková

  3. Vlastislav Janků dne

    Vážený pane starosto, vážení zastupitelé

    v sobotu v našem městě proběhlo referendum s nejasným výsledkem,ale s velmi vážným odkazem všech občanů pro nás všechny, kteří se podílíme na rozvoji našeho města. Domnívám se, že by nás to mělo vést k zamyšlení co dál. abychom hlavně uklidnili oba tábory názorů a také vášně, které jsou mezi lidmi patrné.

    Co bylo vždy u tohoto projektu jablkem sváru, byl krytý bazén a bourání kuželny. Naopak co nás všechny spojovalo, byl Lékařský dům na tom místě, kde je umístěn v projektu a Dům pro seniory, námi navrhovaný s umístěním u školy TGM na místě stávajících dílen.

    Tak se pojďme domluvit na takovém řešení, které bude mít většinovou podporu, spojme se všichni pro společný projekt a hlavně začněme racionálně pracovat na takovém řešení, které nebude vzbuzovat takové vášně jako tento projekt.

    Co navrhuji:
    V prvé řadě mimořádné svolání zasedání zastupitelstva města, kde bychom si měli vyjasnit jak dál.

    Přeprojektování venkovního bazénu dle Centroprojektu na kterém pracoval L.Vaculín s venkovním nerezovým bazénem o délce 35 m, kde se domnívám nebude žádný problém.

    Revizi projektu rekonstrukce stávající kuželny s ubytováním spojené s Lékařským domem.

    Připravit projekt domů pro seniory u školy TGM

    Vím,že to bude stát další peníze, ale v rámci úspor za krytý bazén v řádu 60 – 70 mil. Kč to stojí za to.

    Myslím si,že se tato akce dá zvládnout do dvou let, ale hlavně si domnívám, že to bude ku prospěchu a zklidnění celé nynější situace ten nejlepší krok.

    Víš Lubo, já si hodně vážím toho, co pro Zubří děláš a vím,že to není jednoduché, (i když jako Tvůj politický soupeř to tak někdy nevypadá). Jsem však hlavně celoživotní sportovec a z tohoto prostředí znám, že i po velké fyzické a emoční bitvě kterou prohraješ příjde konec a pak musíš jít za soupeřem, a jakkoliv ho v té chvíli nenávidíš, tak základ sportovní slušnosti je mu pogratulovat a podat ruku.

    Jelikož toto klání nemá ani vítěze ani poražené,

    tak říkám, jako zastupitel Vlastislav Janků :

    Tady Ti podávám svou politickou ruku a pojďme se domluvit na takovém řešeni, které bude přijatelné pro většinu zastupitelů a tím pádem i občanů našeho města, pro které všichni rádi pracujeme a tito lidé to určitě velmi ocení.

    Vlastislav Janků – zastupitel

    • Jan Ondřej dne

      Domnívám se, že jsi se Vlastíku svým kompromisním návrhem trefil do přání většiny občanů Zubří, tedy i těch, kteří k referendu nepřišli. Je to klíčová příležitost pro nová jednání s koaliční většinou, doufám a mnozí další asi taky, že se tentokrát nepromarní. Držím všem palce k úspěšné dohodě.

  4. Ivana Boráková dne

    Ano, referendum dopadlo, tak jak dopadlo a ukázalo, že 53,8 % voličů si žádnou megaakci v Zubří nepřeje ! V Zubří máme přebytečné peníze a kde ? Není náhodou kladný zůstatek na účtě proto, že nynější zastupitelstvo dostalo na začátku účet s téměř 22 milióny korun a investiční akce se vyškrtly proto, aby byly peníze na megaakci ? A tato akce znamená “rozvoj ” města nebo jeho opak ?
    Jste určitě občanem města Zubří, pane Milane P. ? Zdraví Ivana B.

    • Pane Milane,plně s váma souhlasím,věřím a držím pěsti našemu starostovi a zastupitelstvu,aby se rozhodli v projektu pokračovat.A s p.Janků a dalšími si může klidně podat ruku/ pokud to zvládne/ po tom všem,co od opozice neprávem vyslechl, ale už žádné vyjednávání a hledání ústupku.Snad konečně nebudeme muset dojíždět do okolních měst a budeme využívat služeb krásného areálu!
      Jana

  5. Oldřich Sedláček dne

    Tedˇ po referendu je každý generálem,hlavně ti,kteří k němu nepřišli.Připadám si jako bych znovu hrál v jakékoliv hře ruských klasiků které byly klasifikovány jako ,,smích přes slzy”.(Jen pamětníci mohou vzpomenout na Gogolovu Ženitbu,kterou jsme v Zubří hráli ještě s.J.Bekem,jako hostem).Byla to veselohra s tragickým podtextem.Tak vidím i výsledek referenda.Přihlédl-li jsem k porovnání k účasti občanů Zubří ve všech předešlých volbách,kromě těch prvních svobodných,jen bezbřehý optimista mohl věřit na zázrak,že se většina občanů probudí z nezájmu o dění mimo vlastní dveře a tentokrát je otevřít a jít vyjádřit svůj názor.Jedno jaký,ale VLASTNÍ!Nestalo se tak.Škoda.Zůstaly jen oči pro pláč jako v těch ruských komediích.
    Je mi líto všech nynějších zastupitelů.Nezávidím jim a přeji:Rozhodněte tak jak myslíte,že svým rozhodnutím prospějete hlavně obci.Olda Sedláček

    • Zbyněk Drozd dne

      Zdržet se hlasování je přeci názor! Nešel jsem k referendu schválně, aby bylo neplatné. Jak bych měl hlasovat, když si přeji pouze rekonstrukci bazénu, ale zároveň nechci aby se město kvůli tomu zadlužilo? Lékařský dům a dům seniorů taky že svých daní platit nechci. Nejlepší odpověď na stupidní otázku je neodpovědět.

      • Regulérní výhra odpovědi ANO nebo neplatné referendum znamenalo pokračování v projektu. Pouze regulérní výhra odpovědi NE mohla něco změnit…

        • Ivana Boráková dne

          V případě, že “někdo” chtěl znát názor občanů, tak se ho dozvěděl i přes neplatné referendum. Víc odpovědí bylo NE a to je názor většiny těch co přišli k volbám. A chci se Vás pane Pšenica zeptat, kde zmizely komentáře Milana P. , na které jsem reagovala a proč jsou pozpřehazované
          komentáře. Zdraví Iva B.

  6. Dobry vecer ,
    ziji zde 15 let a Zubri a povazuji za domov ,libi se mi tady. Jenze takovy kocourkov jsem nezazil jiz dlouho.
    Je jednoznacne a neodvolatelne , ze referendum je neplatne .
    Tudiz , ze lide co chteli zastavit stavbu jiz schvalenou a v pocatcich, kdy mesto uhradilo projekty a asi i dalsi poplatky neobstoji a prohrali svuj boj. Myslel jsem si ,ze to neskonci.
    Neustale nekdo ….napadal zastupitelstvo mesta a psal jak si pan starosta dela co chce a defakto , ze za vse muze a ted politicky mu nabizi nejakou dohodu,ktera bude stat dalsi penize a cas…. . Pricemz je tedy receno , byl to boj politickej a obcani byli vtazeni do neceho hnusneho , ovsem to vidimei ve vlade , takze tyto politicke strany a lide se vzdy za neco schovaji.

    Volit prislo malo lidi , jelikoz ti co neprisli asi chteji areal a ti co jej nechteli tak bezeli a rekli ne. No bohuzel jich bylo velmi malo. A ti co prisli a rekli ano jsou moc hodni a dekuji , ze take prisli.

    Referendum je neplatne a zalezi na zastupitelstvu a to snad rozhodne v zajmu mesta a lidi . Ja jen doufam, ze se rozhodnout pokracovat jelikoz jestli cca 700 lidi z 4000 nechteji neco tak to povazuji za mensinu . Bylo dulezite si je vyslechnout a dat jim moznost se vyjadrit , bohuzel se nepovedlo vyhrat .

    Tak dekuji zastupitelstvu ,ze meli trpelivost s oponenturou, zvladli rychle pripravit referendum a dale jim snad nikdo nebude davat klacky pod nohy.

    Mimo jine na fb jsem nekolikrat chtel po cloveku co zastupuje oponenty projektu , aby realne zverejnil fakta a napsal jak si to predstavuji i vcetne celkoveho financovani – nikdy nic nezverejnil a nenapsal , jen se mi dostalo vyhybavych odpovedi. Dokonce i jeden ze zastupitelu mi napsal , ze to nejde a chtel by vyuzit rozpocet stavby , ktera v drivejsku dostala stavebni povoleni. O zbytku arealu nemluvil nepsal . Az nyni ctu ,ze by se chtel kamaradit a politicky spolupracovat.
    Je to proti srsti takove kabatnictvi a doufam ze tem lidem a polit.stranam co tohle vsechno pozastavili a brzdili to lide u voleb spocitaji a jiz v budoucnu nebudou mit moznost ovlivnovat rozvoj mesta.

    Preji zastupitelstvu hodne klidu pro jejich praci , jelikoz vzdy se najdou lide co jsou proti a je dulezite vysvetlit co a proc se neco deje . Mesto toto v zastoupeni pana starosty udelalo a maji muj dik.

    p.s. jak jiz nekdo napsal , je smutne , ze se mesto rozdelilo na dve strany, ale spis bych se chtel zeptat kdo zacal s touto nevrazivosti a komu to poslouzi ……….Nekteri lide by se snad meli omluvit panu starostovi a zastupitelstvu za nevrazive utoky.

  7. Ludmila Jaroňová dne

    Bylo by slušné, aby do diskuze vstupovali lidé, kteří mají odvahu se podepsat celým svým jménem, tedy i příjmením. Názor anonymních pisatelů, ať si říkají jakkoliv, nemá žádnou váhu, je bezcenný. Anonymy se všeobecně hází do koše!!!!
    Kdo sleduje dění kolem této „MEGAINVESTICE V ZUBŘÍ“ , dá mi zapravdu, že nebýt neúnavné snahy opozičních zastupitelů o vyhlášení referenda, referendum v Zubří by se neuskutečnilo. Jen pro připomenutí – zastupitelstvo vyhlásilo referendum až po předání žádosti 1500 občanů za jeho vyhlášení . A také otázka v požadovaném referendu směřovala k rozhodnutí, zda součástí tohoto areálu má být krytý bazén, který výstavbu prodražuje minimálně o 60 miliónu korun. Navíc je nutné k těmto miliónům připočítat další každoroční miliónové výdaje na jeho provoz a budoucí údržbu.
    Je jen spekulací, jak by hlasovali ti, kteří k proběhlému referendu nepřišli. Možná čekají na referendum, o které sami žádali, s jednoznačnou otázkou, aby v případě, že řeknou NE, nebyla ohrožena rekonstrukce koupaliště či výstavba lékařského domu, kterou stejně jako opoziční zastupitelé podporují.
    Pokud si zastupitelé vzpomenou na svůj slib, který dali všem občanům Zubří, pak výsledek referenda (byť neplatného) nemohou nechat bez povšimnutí a v akci pokračovat. Vždyť z 1328 platných hlasů 710 občanů odpovědělo NE (53,5%) a 610 odpovědělo ANO (46,5%).
    Tímto chci zároveň poděkovat všem, kteří k referendu přišli a svůj názor vyjádřili.
    Návrh pana Janků je pro názorově rozdělené Zubří kompromisním řešením.
    Přejme si, aby se zastupitelé vrátili k jednání, protože pokud je vše jen na papíru, dá se stále ještě předejít velkým budoucím ztrátám.

  8. Jsem velmi překvapen, že máme v našem městě také osoby s jasnovideckými schopnostmi. Zřejmě pohledem do skleněné koule zjistily, že občané kteří nepřišli k referendu, podporují M.A. Takové konstatování je ale úsměvné, až dětinské. Blíž k pravdě bude asi můj názor, že těmto občanům je vlastně všechno “jedno”. V takovém případě přichází na řadu právo většiny a tu mají bohudík občané, jež zatrhli kolonku “NE”.Nemám pravdu?

  9. Marek Šimurda dne

    Spousta lidí si myslí,že referendum bylo o tom jestli něco postavit nebo to nechat ladem, protože se bojíme investic. Proto spousta “PRO” lidí argumentovala jen a pouze tím,že konečně se něco místo zchátralého koupaliště postaví. Opak je pravdou – obě strany byly pro rekonstrukci koupaliště! Myslím si, že by se shodli i pro Lékařský dům či domov důchodců. Co je tedy kámen úrazu?
    1. Zadlužit se – či se zadlužit (minimálně) za dvojnásobek.
    2. Restaurovat koupaliště ve velikosti odpovídající městu s 5000+ obyvateli – nebo naopak zasypat a postavit větší vanu pro pár ranních ptáčat.

    Každý občan našeho města, který si přečetl veškeré informace k tomuto tématu které jsou dostupné, či zná situaci okolních krytých bazénů a koupališť musel volit PROTI.

    V praxi mne totiž každé léto napadne při myšlence kam dnes zajedu na koupaliště, kolik kde je lidí a vím, že s tímto projektem budu jezdit mimo Zubří nadále. (Díky tomuto problému jsem navštívil v minulých sezónách spoustu koupališť, obcí s malým rozpočtem a přitom rekonstruovaným koupalištěm.)

    Proto prosím veškeré voliče varianty PRO aby se nechvástali řečmi, že se zasloužili o dlouho očekávanou rekonstrukci koupaliště….

    …ale o maximální zadlužení města a venkovní koupaliště kde je jim příjemně ve vodě tělo na tělo…

  10. Karel Šíra dne

    Připojuji se k plně k Ludmile a Karlovi. Text od Jarka nejsou informace ani argumenty ale doměnky, předpoklady, doměnky a….a..ani se pod ně nepodepsal.

    Když už jsme u těch doměnek a křišťálových koulí, tak si dovolím taky trochu zavěštit. Je klidně možné, že občané, kteří hlasovali ANO hlasovali pro lékařský dům, komoditní dům, nikoli nutně pro celý areál s tím krytým bazénem.Ale když už otázka byla takto položena, tak jaksi co s tím, že?

    Bylo by lepší kdyby se vedení města zabývalo opravdovými problémy Zubří. Proč nejsou v Zubří dodělané chodníky, proč se nepracuje na bezpečnosti v centrumu při přecházení ulice do staré školy, proč není náměstí, proč bude výjezd ze Zubří po rekonstrukci pouze ve dvou pruzích a budou tam vznikat zácpy, proč není modernější vybavení ve školách…..mám pokračovat?

    Tady by měla směřovat energie vedení města a zastupitelů, ne do nesmyslně velkého projektu.

  11. Ivan Krůpa dne

    Když jsem si přečetl tyto rádoby úsměvné příspěvky,tak je mi zcela jasné o čem lidem jde. Jsou to lidé, kteří preferují své osobní zájmy. Zpochybňují volnou volbu prezidenta a také demokratické volby v Zubří. Také se mi nelíbilo, že když vyhrála soc. dem., všichni se proti ní spojili, i když vůle občanů byla jasná. Proto prosím nyní respektujme vedení obce. Projekt určitě není zcela dokonalý, ale v ostatních obcích se nám smějí, neboť oni budují a nám se pro naše hádky jen smějí. Pokud se tento projekt neuskuteční, tak tu dlouho nic nebude a všichni budou navštěvovat okolní města a vesnice. Tento projekt může pomoci drobným živnostníkům (restaurace a ubytování v soukromí). Chodím ke všem volbám, ale k tomuto referendu jsem nešel, protože jsem si přál, aby bylo neplatné. Plně důvěřuji demokratickému vedení města a nepochybuji o tom, že si i oni uvědomují svou politickou a občanskou odpovědnost.
    P.S. Ta částka přepočítaná na EUR není tak závratně veliká a chybí záchytné parkoviště u železniční tratě.

Zanechat komentář