TAX HK – info k sazbám DPH

0
  • Určitě jste si již všimli, že rok 2024 přinesl s sebou spoustu novinek a to ne jen ve změně sazeb, ale třeba ve změně výši odvodů u OSVČ, navýšení daně z nemovitosti, ale také nám například vzrostla minimální mzda z částky 17 300,- na 18 900,- .

Od ledna 2024 je nyní místo dvou snížených sazeb (10, 15 %) jen jedna 12 %. Některé položky, které byly doposud ve snížené sazbě, se přesouvají do základní 21 %. Naopak u potravin budou nyní obchodníci odvádět 12% sazbu. Od DPH jsou nyní nově zcela osvobozeny například knihy, hudebniny nebo také mapy.

Kde se tedy DPH snižuje? Pojďme se trochu podívat na ty sazby, co se přesouvá z 15% sazby do 12%. Přesouvají se tedy například – základní potraviny, kohoutková voda, koupě nového bydlení, dětské autosedačky, zdravotnické výrobky aj..

A kde nám DPH naopak roste?

Z 10% do 12% se přesouvají kadeřnické služby, úklidové služby, kulturní akce, svoz komunálního odpadu, noviny..

A do základní sazby 21% se přesunou nealko nápoje, čepované piva, palivové dřevo ale také kojenecká voda.

Nově se v pohostinství tedy nebude muset rozlišovat, zda si berete jídlo s sebou nebo ho konzumujete na místě v restauraci jako tomu bylo doposud, vše bude spadat do 12% sazby, ať si ho vezmete s sebou nebo sníte na místě.

A jak je to s nápoji, které si dáte v restauraci? Jediná vyjímka je u snídaně, která byla spojena s ubytováním, tam máte nápoje ve snížené 12% sazbě.

Veškeré nealko nápoje se přesouvají do základní 21% sazby DPH, kromě mléčných nápojů ( takže když si budete chtít dát třeba k řízku mléčný koktejl, tak ho máte ve 12% 😊 ) a kromě kohoutkové vody, u ni to ovšem není tak jednoduché.

Voda musí být opravdu natočena z kohoutku, tato vyjímka neplatí pro vodu z lahve, a NESMÍ být doplněna např.plátkem citrónu, pokud budete podávat vodu s citrónem, tak se přesouvá již do sazby základní tedy 21%.

Takže ještě jednou…

Voda z lahve = 21%

Voda z kohoutku ( z řádu )  = 12% ( zde je vyjímka se snítkem máty, meduňky….)

 

Ovšem voda z kohoutku s citrónem/pomerančem, sirupem, = 21%  (například i přidání CO2, nám přesune vodu do 21%)

  • Další změna se týká například nižšího příspěvku u stavebního spoření, kde doposud stát přispíval maximální roční částkou 2 000,- od letošního roku to bude pouze 1 000,-.
  • Změnu pocítí také rodiče, kterým se dítě narodilo 1.1.2024, navyšuje se totiž rodičovský příspěvek z 300 000,- na 350 000,- Současně s vyšší částkou příspěvku se ale zkrátila maximální doba pobírání příspěvku, ze čtyř let na tři roky věku dítěte.
  • Od ledna je také omezená sleva na dani z přijmu FO za manželku, uplatni lze pouze na ty, kteří pečují o dítě do tří let věku. Nově je také zrušená sleva na studenta a školkovné.

Výše uvedené je jen malý výběr z letošních změn 😊

 

Za TAX HK s.r.o., Monika Podešvová

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář