PAMÁTKY V ZUBŘÍ – MUZEUM

0

Dům “Na Petrohradě” pochází z poloviny 19. století a žila v něm rodina Rozárky Otáhalové, neteře českého historika a politika Františka Palackého.

Spolu s Otáhalovými zde bydlel i mladší bratr Fr. Palackého Ondřej. Později sloužil dům jako obydlí kantorů, kteří učili v Zubří, mimo jiné i Marie Schobrové.

Ta zde v roce 1920 zřídila soukromou školu zuberského vyšívání. Po ukončení činnosti školy byly místnosti v domě dále pronajímány jako byty, ale budova postupně chátrala, až musela být roce 1974 zahájena její rekonstrukce. V roce 1976 byla v rekonstruovaném domě otevřena stálá expozice protifašistického odboje v Zubří a na Valašsku. Roku 1995 byla tato expozice zrušena, materiály byly umístěny do depozitáře a po úpravách slouží dnes přízemí budovy komerčním účelům a horní patro výstavní činnosti. Každoročně jsou zde pořádány výstavy výtvarných prací žáků Základní školy, výstavy sušených květin, obrazů, fotografií, řemeslných prací. Výstavy mají regionální zaměření – propagují práci umělců i prostých lidí, kteří jsou se Zubřím a Valašskem nějakým způsobem spjati.

Vánoční výstava ve skle 2013 00082

 

Muzeum Zubří je mimo katastr našeho města zapsáno v povědomí jen několika málo příznivců historie regionu či obdivovatelů zuberské výšivky. Ve skutečnosti se však za tímto pojmem skrývá kulturní bohatství nedocenitelné hodnoty. Ozdobou sbírkových fondů je národopisná sbírka, která obsahuje výšivky zuberských žen a součásti ženského i mužského kroje od konce 19. století po současnost.  Muzeum Zubří se však může pochlubit nejen neuvěřitelnou jemností a krásou výšivek místních žen, ale také zrestaurovanými vykopávkami z hradu Hradisko z 15. a 16. století nebo polodrahokamy z relativně bohaté mineralogické sbírky.

Muzeum Zubří každoročně připraví několik jednorázových výstav, v rámci kterých jsou prezentovány sbírky muzea, připomínají se místní historické události nebo práce umělců a řemeslníků z našeho regionu.
Muzeum Zubří není samostatnou organizací s právní subjektivitou. Je organizačně a funkčně začleněno do Odboru kultury Městského úřadu v Zubří. Jeho sídlem je historicky cenná budova Muzea Zubří (Nad Fojstvím 67) přezdívaná Petrohrad, jejíž první patro slouží jako výstavní galerie pro jednorázové výstavy a akce Muzea. Vedle této budovy spravuje Město Zubří veřejnosti přístupný depozitář, který se začátkem roku 2015 přestěhoval do nových prostor na Hlavní ulici, č.p. 824.

 

Z historie Muzea Zubří

 

Kancelář odboru kultury a sportu Města Zubří

Tel: 571 659 447
E-mail: kultura(zavináč)mesto-zubri.cz
Mgr. Lenka Přečková  (vedoucí OKS) – 602 483 785, preckova(zavináč)mesto-zubri.cz
Dana Pekarová (referent OKS) – 724 118 256, pekarova(zavináč)mesto-zubri.cz

Předsedkyně muzejní rady

Mgr. Marie Krupová
E-mail: MKrupova(zavináč)seznam.cz

Seznam členů muzejní rady ZDE

 

zdroj: www.mesto-zubri.cz

petrohrad zubří

Sdílet.

About Author

Comments are closed.