Kuželky

0

Začátky kuželek v Zubří se datují od roku 1963, kdy se postavila budova dnešní kuželny a ubytovny. V roce 1964 byla budova dostavena a začíná se tvořit oddíl kuželek pod hlavičkou TJ Zubří.

Kompletní výsledky, průměry jednotlivých hráčů a další statistiky naleznete na: http://www.kuzelky.com/ (meziokresní přebor Nový Jičín, Přerov, Vsetín), nebo http://www.kksz-kuzelky.cz/ (krajský přebor Zlín)

 

Historie oddílu

Začátky kuželek v Zubří se datují od roku 1963, kdy se postavila budova dnešní kuželny a ubytovny. V roce 1964 byla budova dostavena a začíná se tvořit oddíl kuželek pod hlavičkou TJ Zubří.

Mezi zakládající členy patřili Květoslav Béna, Albín Krupa, Jaroslav Pavlát st., Rostislav Opěla a další.

Zpočátku se hrálo na asfaltových drahách a kuželky se stavěly ručně. Na mistrovské zápasy chodila stavět shozené kuželky zuberská mládež a na tréninku si kuželky stavěli samotní hráči. Pro dokreslení, mistrovský zápas hrálo 6 mužů a celkově družstvo naházelo 600 hodů (tzn. každý hráč 100). Mezitím musel 200 hodů napsat do zápisu o utkání a 200 hodů postavit. 100 hodů bylo na přípravu. Takové utkání bylo velice náročné. V dnešní době postaví kuželky automatický stavěč a shozené kuželky zaznamenává počítač, který také nakonec vytiskne i zápis o utkání. Ale to předbíháme.

V roce 1979 byly asfaltové dráhy nahrazeny dráhami saduritovými (na nich se hraje i v dnešní době). Následně v roce 1982 byly postaveny bubnové automatické stavěče kuželek, které vydržely v provozu neuvěřitelných 26 let. Hra se stala příjemnější, protože jsme již nemuseli zajišťovat dobrovolníky na stavění shozených kuželek.

Z těchto čísel lze vyčíst, že posledním rokem provozu starých stavěčů je rok 2008.

Právě v tomto období, na přelomu měsíců března a dubna, po ukončení sezóny 2007-2008, probíhá částečná rekonstrukce prostor kuželny. Hlavní částí této rekonstrukce je výměna starých bubnových stavěčů za nové řetízkové stavěče tuzemské výroby.

Výměna ASK by se neuskutečnila bez výrazné pomoci a pochopení Města Zubří, akciové společnosti Gumárny Zubří a firem Unikol Zubří a KSK System Zubří.

V průběhu těchto téměř 45 let činnosti oddílu jsme se účastnili s “A” týmem krajského přeboru, s “B” týmem meziokresního přeboru. Aby pro mužskou kategorii vyrůstala nová generace hráčů, účastnili se krajského přeboru také dorostenci. Tzn. v období 80-90 let, hrála dvě družstva šestičlenná a jedno družstvo tříčlenné. Mimo to jsme se účastnili různých turnajů, družebně jsme hráli s celkem Berlína. V Zubří se uskutečňovala utkání “Jaroslavové ” proti “Zbytku světa”, nebo do dnešních dnů fungující “Silvestrovské koulení”. Dlouhé roky probíhala v zuberské kuželně soutěž odborářů z Gumáren Zubří, nebo Tesly Rožnov.

Jednou za rok probíhají přebory oddílu, odkud se nejlepší jednotlivci nominují do krajských přeborů. V letech minulých se stali okresními přeborníky J. Pavlát nebo J. Dvořák. Zřejmě nejúspěšnějším hráčem historie kuželek v Zubří je Ing. Jan Krupa, který byl v reprezentačním výběru tehdejšího Československa a v kategorii juniorů se zúčastnil MS.

Ve funkcích předsedů oddílu se vystřídali: Albín Krupa, Rostislav Opěla, Emil Grenar, Jan Krupa st. a Radim Krůpa.

Bohužel, v dnešní době se již kuželkám nevěnuje tolik lidí jako v minulosti a v posledním desetiletí hraje již jenom jedno seniorské družstvo o 4 hráčích soutěž s názvem meziokresní přebor. V letošní sezóně se nám hra velice dařila a celou soutěž jsme vyhráli. Výsledky, tabulka a více informací o dění v oddílu kuželek naleznete na www.mesto-zubri.cz.

Historických informací o kuželkách v Zubří mnoho zachováno není. Proto, prosím, pokud máte dobové dokumenty, fotografie, nebo další jiné informace, budeme velice rádi za jejich poskytnutí.
Kontakt: 606 731 224.

Kuželky nejsou fyzicky namáhavým sportem a lze je hrát od 12 do 100 let. Proto, pokud máte zájem o hru, ať už pasivně nebo aktivně, jste u nás vítáni.

 

 

Kontakt:

(Radim Krůpa – 731 478 108)

 

 

 

Sdílet.

About Author

Comments are closed.