KRAJ OCENIL NEJLEPŠÍ KNIHOVNY A KNIHOVNÍKY

0

ZLÍN – V sídle Zlínského kraje se uskutečnilo slavnostní ocenění knihoven a knihovníků, které již pošesté uspořádal Zlínský kraj a Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Za přínos k rozvoji moderních knihovnických služeb, za podporu čtenářství a za další mimořádné kulturně společenské aktivity přišel knihovníkům poděkovat hejtman Jiří Čunek, radní pro kulturu Miroslav Kašný, pod jehož záštitou se akce konala, a také radní pro cestovní ruch Jan Pijáček.

Knihovny i jednotlivce navržené na toto ocenění mohli nominovat zástupci zřizovatelů a provozovatelů knihoven a také odborná veřejnost. Sešlo se celkem 29 nominací. Knihovny byly hodnoceny podle statistických ukazatelů o jejich činnosti, podle vzhledu, podle péče o knihovní fond a za organizaci kulturních a vzdělávacích akcí pro školy a veřejnost.

Ocenění Zlínského kraje roku 2018 získaly 4 organizace (za každý okres jedna): Obecní knihovna Rymice (okres Kroměříž), Místní knihovna Dolní Němčí (okres Uherské Hradiště), Knihovna města Zubří (okres Vsetín) a Místní knihovna v Křekově (okres Zlín). Všechny oceněné knihovny jsou hojně navštěvovány, pořádají mnoho zajímavých akcí pro veřejnost a fungují jako komunitní centra obcí v uživatelsky příjemném prostředí. Každá knihovna si kromě diplomu odvezla také šek na nákup knih v hodnotě 10 tisíc korun.

Kromě toho byly také oceněny jednotlivé knihovnické osobnosti, kterým byl přiznán titul Knihovník Zlínského kraje roku 2018: Jana Brinčeková (Základní knihovna Jablůnka), PaedDr. Miroslava Končitíková (Místní knihovna Slavkov), Alena Pakostová (KNIHOVNA-Infocentrum obec Hostišová) a Ivana Samsonová (Městská knihovna Bystřice pod Hostýnem – pobočka Hlinsko pod Hostýnem). Kromě kytičky si oceněné knihovnice odnesly šek na nákup knih pro osobní potěšení v hodnotě tisíc korun.

Mimořádné osobní ocenění člena Rady Zlínského kraje Miroslava Kašného pak získala Marie Škrabalová z pobočky Městská knihovna Otrokovice Baťov, a to za dlouholetou obětavou práci v knihovně, za aktivní přístup k obnovení činnosti knihovny v době povodní a za přeměnu knihovny v komunitní centrum městské části Otrokovic.

Všem oceněným knihovníkům přišli popřát kromě představitelů kraje a ředitelky Krajské knihovny F. Bartoše Zdeňky Friedlové také starostové či zástupci obcí a měst, kde knihovny fungují.

Zpracováno s využitím podkladů Krajské knihovny Františka Bartoše.

 

25. 9. 2018

Další informace:
Adéla Kousalová
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje
577 043 190, 606 369 686

Odkaz na zdroj: https://www.kr-zlinsky.cz/kraj-ocenil-nejlepsi-knihovny-a-knihovniky-aktuality-15139.html

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář