Jsem Peer

0

 

Ve vírů medií se k vám doneslo slovo Peer. Nevíte, co si pod tím pojmem představit?  Peer je vrstevník, je to rovnocenný partner, je to průvodce na cestě zotavení. Nejčastěji tuto profesi naleznete v péči o duševní zdraví, tedy v psychiatrických nemocnicích nebo v centrech duševního zdraví. S peer konzultantem se také můžete setkat v sociálních službách.

S psychiatrii mám osobní zkušenost, již 10 let jsem na cestě uzdravení. Zažila jsem různá období, různé barvy. Od nejtemnější černi, přes všední šeď až k zářivé žluté s červánky. Mnoho lidí se mě ptá, co mi nejvíce pomohlo ke stabilizaci, mít sílu, odvahu a chuť do života. Odpověď není jednoduchá, avšak první co mi bleskne hlavou, je faktor času. Jsou zde samozřejmě i další – podpora okolí, doktorů a léků, ale co je absolutně nenahraditelné, je léčba časem a trpělivostí.

Stěžejním kamenem mé cesty je má práce. Být peer pracovníkem je pro mě smysluplné a jsem ráda, že mohu předávat své zkušenosti a přinášet naději na spokojený život. V sociální rehabilitaci Iskérka pracuji jako plnohodnotný člen profesionálního týmu. Moje práce i moje nemoc mi dala velkou pokoru k životu a snažím se radovat i z nejmenších maličkostí, jelikož život se má užívat a prožít.

Olga Pernická

 

 

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář