Galerie Kostnice znovu ožila

0

Příběh „Galerie Kostnice“ se začíná psát  v roce 2014, kdy byl objekt márnice zrekonstruován. Díky partě nadšenců a  farnosti  Rožnov tak začala nová etapa „márnice“. Během  letních měsíců zde probíhaly  různé výstavy uměleckých děl  až do roku 2018. Jsme moc rádi, že v roce 2021 byla ve spolupráci s T-klubem, farností a naší organizací zahájena nová výstavní sezóna.

A jaké  to je být custodem v Kostnici? „Byl jsem tehdy nezaměstnaný a bez jistot, proto jsem na doporučení oslovil Iskérku, která mi pomáhala s „papírovou válkou“ ohledně mnohých vyřizování a také mě učila lépe si organizovat čas, nastavila mi takové mé zrcadlo. Velmi rád jsem tuto nabídku přijal, protože ona náplň práce kustoda – hlídat výstavu výtvarných děl, je blízká mému kulturnímu zaměření, neboť jsem dálkový student teologie a původním vyučením knihkupec.

Na první výstavě se  představil malíř Petr Štěpán https://www.stepanpetr.cz/ se svým cyklem Credo. Vždy jsem vstupoval jako do kaple a skutečně jsem se mohl modlit, studovat, přemýšlet, a hlavně se setkávat s lidmi. Cítil  jsem jako ryba ve vodě.

Autor druhé výstavy, výtvarník Svatopluk Klimeš https://www.svatopluk-klimes.cz,/ , představil prostřednictvím básní Jiřího Melicha nejnovější dílo v japonském umění haiku. I tato výstava byla pro mě velmi inspirativní. Měl jsem i tu odvahu si ono umění v sešitku vyzkoušet na vlastní kůži. Doufám, že také všem návštěvníkům, kterých mimochodem na galerii nebylo málo, se výstava líbila, a ať už jako kustod nebo jako divák se jistě těším na další. Děkuji moc za tuto zkušenost. Vojtěch Hýbl, jeden z custodů.“

„ Byla to krásná sezóna a návštěvníci byli také spokojeni. Líbilo by se nám, kdyby tato spolupráce dále pokračovala. Má to význam! Galerie Kostnice dává Rožnovu pěkné kulturní vyžití. Za letošní kustody si dovolím říct, že to byla vydařená sezóna. Už nyní se těšíme na tu nadcházející, dodala Iveta Porubová.“

A co říct závěrem? Podporovat dobré věci má smysl.

Alena Jbaili, Iskérka o.p.s.

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář