Pozvánka na Dny města Zubří 2019

0

Program – Pátek 6.9.2019

15:30 hodin

Vernisáž výstavy

ŠATY DĚLAJÍ ČLOVĚKA

Výstavní galerie Petrohrad

Módní svět našich babiček a prababiček ve městě i na vesnici z první poloviny 20. století.

 

16:00 hodin         

CHRÁMOVÝ SBOR

Chrámový sbor pod vedením Marie Křenkové je nedílnou součástí farnosti Zubří. Zpěvem doprovází bohoslužby a každoročně uspořádá koncert, na který si zve své hosty. Sbor čítá asi 30 členů a je připraven přijmout každého, kdo má chuť zpívat. Na Dni města se představí s různými skladbami od duchovní hudby, přes vokální skladby až po spirituály.

16:45 hodin         

DECHOVÁ HUDBA ZUBŘANKA

Domácí Dechová hudba (DH) Zubřanka má letos již krásných 111 let.  Začátkem tohoto tisíciletí převzal pevně taktovku Jaroslav Mužík, který dechovku vede dosud. Kapela čítá asi 16 členů, věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším činí přes 60 let. Kromě valašských lidových písniček hraje Zubřanka také jihomoravské lidovky a skladby Metoděje Prajky, které jsou známé po celé Evropě.

17:30 hodin

Promítání v knihovně

ZUBŘÍ VČERA A DNES

Film autorů Václava Krupy a Jaromíra Kulpy, v němž hlavní roli hraje Zubří, mapuje architektonický a historický vývoj města. Porovnáním identických míst vznikla výpověď o tom, jak se Zubří v čase měnilo.

18:00 hodin        

DECHOVÁ HUDBA MISTŘÍŇANKA

Dechovou hudbu Mistříňanka založil v roce 1967 kapelník Antonín Pavluš. Díky kvalitnímu muzikantskému obsazení, velkému nadšení a přístupu kapela rychle získala rostoucí popularitu a širokou posluchačskou pozornost v Československu a zahraničí. Na začátku své hudební éry v roce 1975 obdržela nejvyšší hudební ocenění – vítěz soutěže dechových hudeb v Československu “O zlatou křídlovku”. Po tomto skvělém úspěchu zájem o Mistříňanku neustále rostl a zařadil ji mezi nejžádanější dechové kapely v Československu.  Během své úspěšné činnosti odehrála kapela více než 4000 představení při různých příležitostech – festivaly, koncerty, taneční zábavy, společenské události, televizní a rozhlasová vystoupení, na nichž získala nespočet ocenění. Rozdávala radost z hudby nejen doma, ale i v zahraničí. S moravskými melodiemi procestovala téměř všechny evropské státy, koncerty odehrála i v USA. Od počátku svého působení se kapela profiluje originálním podáním skladeb s vlastními úpravami repertoáru a sólovou tvorbou. Pro své příznivce vydala kapela více než 90 CD a DVD nosičů. V současné době prezentuje kapelu 14 muzikantů (převážně absolventů konzervatoře) a 4 zpěváci. Mistříňanka na svých vystoupeních hraje nejen tradiční lidovou hudbu, ale i moderní a vážnou produkci.

19:00 hodin

Promítání v knihovně

BARBORČIN BOCHNÍK

Dokumentární film z roku 1987, který zaznamenává práci a život známé metlářky ze Starého Zubří.

19:30 hodin

SWING BAND ZUBŘÍ JINDŘICHA DOŘIČÁKA

Swing Band Zubří Jindřicha Dořičáka byl založen na podzim roku 2007 už jako druhý orchestr tohoto složení v Zubří. První byl založen Jindřichem Dořičákem starším, na podzim roku 1963 a trval jen do jara 1964. Repertoár Swing Bandu je tvořen tak, aby si posluchači zavzpomínali na melodie minulých desetiletí. Kromě skladeb předních světových orchestrů, D. Ellingtona, G. Millera, G. Broma, K. Vlacha, hraje i jiné populární písně. Skladby pro kapelu jsou J. Dořičákem aranžovány přímo na tělo orchestru.

20:15 hodin

  Promítání v knihovně

ZUBŘÍ VČERA A DNES

Film autorů Josefa Krupy a Jaromíra Kulpy, v němž hlavní roli hraje Zubří, mapuje architektonický a historický vývoj města. Porovnáním identických míst vznikla výpověď o tom, jak se Zubří v čase měnilo.

20:45 hodin         

KORIDOR ACOUSTIC

Radek Nohavica – zpěv, flétny, perkuse; Pavel Němec – akustická kytara, zpěv a Karel Piskoř – klávesy.Tento nově vzniklý projekt zahraje výhradně písně z vlastní dílny KORIDORU v akustickém aranžmá. Procítěné balady jsou silnou stránkou této zuberské kapely.

21:30 hodin

VALAŠSKÝ LETŇÁK

tentokrát v Klidovém centru

Mama Mia! Here We Go Again

Muzikál, USA, 2018, 114 min

Režie: Ol Parker

Hrají: Amanda Seyfried, Lily James, Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Cher

Přístupnost: pro všechny

Vstup ZDARMA

Muzikál Mamma Mia! zboural kina po celém světě. Diváci od té doby snili velký sen o pokračování. Sice to trvalo relativně dlouho, zato v pokračování dostali hned dva příběhy v jednom!

 

Program – Sobota 7.9.2019

13:30 h          

DANCE AEROBIC

Sportovně-taneční vystoupení dětí cvičících při Asociaci sportu pro všechny pod vedením Natálie Maléřové.

 

14:00 – 19:00 h         

CIRKUS TROCHU JINAK 

PŘIJEL K NÁM CIRKUS

Zábavná výuka cirkusových dovedností

 

14:00 – 19:00 h         

Výstava ŠATY DĚLAJÍ ČLOVĚKA (Petrohrad)

Módní svět našich babiček a prababiček ve městě i na vesnici z první poloviny 20. století.

„Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka…“ zpívá Jan Werich ve filmu U nás v Kocourkově, ale pro dámy tento nápěv platí dvojnásob. Móda našich babiček a prababiček bude k vidění od pátku 6. září do neděle 6. října 2019  ve Výstavní galerii Petrohrad.

Dámská móda počátku minulého století se měnila neuvěřitelnou rychlostí, stejně jako docházelo ke změnám v průmyslu a dalších sférách života. Stejně jako dnes i před sto lety dámská móda podléhala módním trendům.  Návštěvníci výstavy Šaty dělají člověka se seznámí s módními trendy zuberských žen, ale i žen z města z první poloviny 20. století. Oděvy a oděvní doplňky budou doplněny dobovými fotografiemi a módními časopisy.

Otevřeno:

sobota 7. 9. 2019 od 14:00 do 19:00 hodin

Dále otevřeno do 6. 10. 2019 –  út, čt, pá, so, ne od 14.00 do 17.00 hodin

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

 

14:00 – 18:00 h

SOUTĚŽE PRO DĚTI (Petrohrad, knihovna, cirkus)

Knihovna – Muzeum – Cirkus – Metlářská štafeta

4 místa, 4 úkoly pro vaše děti – na každém z nich obdrží startovní kartičku, kterou si po splnění minimálně 3 úkolů mohou vyměnit za špekáček k opečení zdarma. Tradiční zakončení akce bude u ohně, kde bude možné opékat, ale také si společně zazpívat.

 

 

14:00 – 19:00 h         

Výstava obrazů POKOJ V DUŠI Marty Révaiové z Palárikova

knihovna

 

 

14:00 h          

VSPT BESKYD

Zuberský Valašský soubor písní a tanců Beskyd se řadí mezi nejpočetnější soubory v širokém okolí. Má muziku, dvě dospělé a dvě dětské složky. Ještě opálení z poslední společné cesty do Španělska vám předvedou to nejlepší ze své činnosti, díky které zůstávají v Zubří tradice stále živé.

 

 

14:45 h          

FARAON

Křest nového CD „Do nebe nee …“

Vznik kapely Phantoms se datuje do r. 1960. Založili ji Ivan, Petr a Radoš Dořičákovi. Ve stejné sestavě hrají pánové pod názvem Faraon do dnešních dní. Nostalgie, vzpomínky na 60. léta, ale také neutuchající energie a smysl pro humor – to je to, co dělá z Faraonů Faraony.

 

 

15:30 h                      

CIRKUS TROC HU JINAK

POPPY A ADÉLKA

Interaktivní vystoupení pro děti, které provází příběh plný legrace, soutěží, cirkusových dovedností a tance.

 

15:30 – 16:30 h
METLÁŘSKÁ ŠTAFETA

Štafetový závod týmů v běhu do vrchu, v němž štafetovým kolíkem bude zuberská metla. Jeden úsek má 100 m (půlka nahoru, půlka dolů. Rozhodující je dosažený čas.

Kategorie: dospělí (od 15 let) a děti (do 14 let)

Jak na to? Sestavte tým (3 lidé s minimálně jednou ženou/dívkou), dejte mu jméno a v den akce se zaregistrujte. Odměněni budou všichni soutěžící.

 

 

16:15 h          

NAŠE ŽENY V AKCI

Zlatým hřebem letošního Dne města bude bezesporu společná oslava 70. výročí místního Klubu žen. V rámci tohoto programu ženy ukáží, že jim nechybí taneční a herecké nadání, krása ani smysl pro humor. Pro účely letošního Dne města možná poprvé a naposled spojily své síly s Divadelní Sponou a předvedou unikátní módní show, která vás za zvuku dobové muziky provede 70letou historií odívání v našem regionu.K oslavám pozvaly ženy také své kamarádky ze spřáteleného slovenského Palárikova, které okoření program tancem.

Hosté z Palárikova – SENIORKA

Taneční seskupení dam v důchodovém věku z partnerské obce Palárikovo nese název Seniorka. Ten však vůbec nekoresponduje s elánem a pozitivní energií jeho členek. V Seniorce jsou děvčata stále mladá, protože jak samy tvrdí, „nemají čas stárnout.“

Módní show Klubu žen a Divadelní Spony Zubří

Klub žen: Jeden z nejpočetnějších spolků v Zubří je složen ze samých báječných dívek, žen a dam. Nebojí se žádné výzvy, vždy ochotně pomohou a dovedou si samy ze sebe dělat legraci. Také díky této skvělé vlastnosti přijaly výzvu a celé prázdniny připravují show, jakou Zubří dlouho nevidělo.

Divad elní SPONA  : Na prkna, která znamenají svět, se „Spoňáci“ poprvé postavili v roce 2012. Dlouholetá přátelství, humor, h udba, zpěv, tanec, to je to, co SPONU spojuje do dnešních dní. V rámci Dne města jako ostřílení borci podpoří a doplní dámy z Klubu žen v rámci módní show NAŠE ŽENY V AKCI.

 

 

18:00 h          

CIRKUS TROCHU JINAK

ON THE ROAD

Pouliční akrobatická show. Představení, ve kterém jsou zakomponovány akrobatické prvky, při nichž se vám bude taji dech: Provazochodec;  Akrobacie v kruhu; Tanec a Cyr wheel.

 

19:15 h          

ŠVIHADLO

Legendární reggae z Čech, 35 let na scéně

Kapela Švihadlo je již třicet pět let vytrvalým zástupcem reggae v Čechách (založena v roce 1983 v Mladé Boleslavi). Kapela vytrvale objíždí kluby a festivaly v České republice a na Slovensku, koncertovala i v okolních zemích (Polsko, Německo, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko) a dokonce i v Číně. Za dobu své existence vydala několik alb a v současné době připravuje další.

 

 

20:30 h          

CIRKUS TROCHU JINAK

FIRE SHOW a HANDSTAND

Pyroefekty, ohňová show a akrobacie Davida Pargače

 

 

21:15 h          

VANUA2

Kapela VANUA2 vznikla na počátku roku 2017 spojením hudebníků z kapel Yannick Tevi Band a Blue Effect. Ústřední postavou této skvadry je exotický zpěvák Yanick Tevi – hudebník pocházející z ostrova Vanuatu, kde také vyrostl. V Česku žije od roku 2013. Vedle něj však stojí muzikanti plní zkušeností, umu, ale hlavně lásky k muzice. Proto také kapela staví na živých koncertech a setkáváních s fanoušky tváří v tvář.

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář