Zuberská čokoládová trepka letos v pohádkovém duchu

0

Rekordní účast dětí ozdobila již 7. ročník dětského sportovního dne, jehož hlavní součástí je
atletický víceboj pro děti do 12 let Čokoládová trepka. Ta letos poprvé nesla podtitul „Velká cena
Gumáren Zubří“
. V sobotu 15. 6. 2019 se areál polyfunkčního centra proměnil v Království
Vladimíra II., království, které je plné sportu, radosti a pohybu. V rámci doprovodného programu
tak návštěvníci akce byli svědky pohádky o unesené princezně, kterou představovala 2. nekrásnější
češka a bývalá biatlonistka Jana Šišková. Pro juniory a dospělé byl připraven vytrvalostní Běh
Tomáše Štveráka. Nechyběla řada pohádkových bytostí, klauni na chůdách ani závěrečná tombola.

ČOKOLÁDOVÁ TREPKA

Čokoládová trepka je atletický víceboj pro děti do 12 let. Letos poprvé organizátoři omezili dolní věkovou hranici na 4 roky, přesto se přihlásilo rekordních 226 dětí převážně ze Zubří, ale také z Rožnova i dalších okolních obcí. Ty byly rozděleny podle věku a pohlaví celkem do 16 kategorií, v nichž změřily své síly ve sprintu, skoku dalekém z místa a hodu zuberskou metlou. Děti to neměly v dusnu a horku vůbec jednoduché, ale přesto předváděly krásné výkony. Je potěšující, že zájem dětí o účast v Trepce se oproti začátkům více než zpětinásobil. Mnoho z dětí se na start každý rok vrací, sbírají účastnická trička, medaile i diplomy. První z nich, kteří již překonali horní věkovou hranici pro start, se již hlásí mezi dobrovolníky. Těch se každý rok na akci sejde několik desítek. Jen díky nim je možné rostoucí zájem o Čokoládovou trepku organizačně zvládat. A o tom, že to klape, svědčí i děkovná slova Lucie Kalafutové z Rožnova: „Organizátorům této úžasné sportovní akce pro děti patří velké díky, nemělo to chybu a už se těšíme na další ročník, kdy už si budou moci zasoutěžit i naše mladší dcerky coby čtyřleťačky„.

Z pohádky do pohádky provedla děti Jana Šišková

Ústředním tématem letošního roku byla pohádka. Jednoduchý příběh posazený do zuberského království sportu byl postavený na smutné události, kdy byla krásná princezna Jana unesena zlým čarodějem do věže starého hradu, který střežila tříhlavá saň. K její záchraně vedl děti po celou dobu král a statečný princ Michal, dobré rady dávala babka kořenářka. Děti musely v průběhu plnit řadu nebezpečných úkolů, zdolávat skálu (horolezeckou stěnu), projít peklem vystavěným z nového workoutového hřiště, přecházet rybník s vodníkem po kladině, utkat se s bandou loupežníků (kuželky), nakrmit vlka kamením, otrhat ježibabě perníček z chaloupky a nenechat se ošálit bludičkou v bludišti z florbalových mantinelů. Odměnou jim byly zlaťáky, které mohly děti utrácet v královském koloniálu. Nechyběl královský hostinec ani italské dobroty od Pinocia, tak bylo postaráno o hlad i žízeň všech statečných zachránců.
V závěru programu, krátce před vyhlášením výsledků Čokoládové trepky, se objevila zlá tříhlavá saň, která děti zavedla ke věži. S tou si děti poradily, věděly dobře, že je nutné ji uspat perníkem. Nato z věže vyběhl zlý čaroděj, ten však zle pochodil. Vystrašila jej dobrá nálada dětí i jejich množství a tak zbaběle utekl následován hned několika odvážnými sportovci. V tu chvíli mohla věž opustit i překrásná princezna Jana, kterou představovala rodačka ze Zubří, bývalá biatlonistka a současně druhá nejkrásnější dívka Česka Jana Šišková. A tak mohly začít svatební oslavy.

BĚH TOMÁŠE ŠTVERÁKA

V rámci dne mají svůj závod i junioři a dospělí. Je to vytrvalostní přespolní běh na 3,6 km nazvaný po místním ultramaratonci Běh Tomáše Štveráka. V něm letos obhájili svá vítězství z loňska rožnovští Marek Tretera a Lucie Kalafutová.

Doprovodný program

V rámci slavnostního úvodu, jsme v rámci oslavy princezniných narozenin mohly vidět malé zuberské gymnastky ve věku do 8 let. Ty pod vedením Daniely Martínkové a Dominiky Chudáčkové nacvičily a předvedly skladbu Rio panda. Ohlas měly veliký, bodejď by ne, byly to bronzové medailistky z mistrovství České republiky. Po nich s princeznou oslavovaly pohybem i starší děvčata pod vedením Natálie Maléřové, které zatancovaly v rytmu dance aerobicu. Celý den zdobily dvě vysokánské „klaunice“ z dua KLAUNUTO z ostravského Cirkusu trochu jinak. Celé hodiny na chůdách, obrovských koloběžkách a kolech žertovaly a hrály si s dětmi a ukázaly jim tak zase něco, co nemohou vidět každý den.
V rámci programu nechyběla autogramiáda dříve zmiňované Jany Šiškové. Dlouho v Zubří nebylo u autogramiády vidět tak dlouhou frontu. Jana se přes hodinu s návštěvníky fotografovala, povídala si s nimi, rozdávala podpisy, ale hlavně úsměvy na všechny strany.
Moderování se ujali manželé Salčákovi, vzácní hosté ze Slovácka, kteří v roli krále a babky kořenářky prováděli mluveným slovem průběhem celé akce od únosu princezny až po závěrečné udělování cen. Role prince Michala se ujal herec místní Divadelní SPONY Michal Tichý, čaroděje ztvárnil zuberský místostarosta Aleš Měrka a do tříhlavé saně se převtělili zuberští házenkáři.

Paní Cirkvová z Valašského Meziříčí organizátorům napsala: „Rádi jsme přijeli z Valmezu s celou rodinou. Parádní organizace, program, závody, ceny. Za rok na viděnou“. V Zubří tak v sobotu skončila dobře nejen celá pohádka o unesené princezně, ale také celý Dětský sportovní den.

VÝSLEDKY ČOKOLÁDOVÉ TREPKY

Výsledky Dívky

2015

  1. Cabáková Kristýna (TJ Gumárny Zubří)
  2. Machačová Alžběta (Bynina)
  3. Hegnerová Laura (sama za sebe)

2014

  1. Vlčková Julie (MŠ Sídliště Zubří)
  2. Kubínová Lucie (MŠ Sídliště Zubří)
  3. Krupová Stela (MŠ Duha Zubří)

2013

  1. Ella Kudrnová (Hrnčířská gang)
  2. Zuzana Petřeková (TJ Gumárny Zubří)
  3. Anežka Vanduchová (TJ Sokol Val. Bystřice)

2012

  1. Liliana Malinová (MŠ Duha Zubří)
  2. Ella Polehňáková (ZŠ Zubří)
  3. Magdaléna Pechová (ZŠ Zubří)

2011

  1. Valerie Plesníková (Atletika Val. Merziříčí)
  2. Beáta Bolcková (TJ Gumárny Zubří)
  3. Anna Minarčíková (TJ Gumárny Zubří)

2010

  1. Orságová Jolana (Lyžaři Zubří)
  2. Cibulcová Amálie (sama za sebe)
  3. Krupová Johana (ZŠ Zubří)

2009

  1. Mičolová Beata (ZŠ Zubří)
  2. Andrýsková Tereza (ZŠ Zubří)
  3. Přečková Bára (TJ Frenštát)

2007-08

  1. Minarčíková Nela (ZŠ Zubří)
  2. Benová Natálie (ZŠ Zubří)
  3. Cibulcová Štěpánka (sama za sebe)

Chlapci

2015

  1. Červenka Vít (MŠ Duha Zubří)
  2. Tomšů Tobias (samo za sebe)
  3. Satola Marek (Hrachovec)

2014

  1. Sikel Sichard (Bumbrlíci)
  2. Martinek Vojtěch (MŠ Duha Zubří)
  3. Pavlíček Matěj (MŠ Duha Zubří)

2013

  1. Frňka Vojtěch (MŠ Sluníčka)
  2. Štěpán Šimon (samo za sebe)
  3. Bambušek Matyáš (Atletika Rožnov)

2012

  1. Orság Prokop (ZŠ Sedmikráska)
  2. Rapant Matyáš (ZŠ Zubří)
  3. Marek Heralt (ZŠ Zubří)

2011

  1. Šimurda Michal (ZŠ Zubří)
  2. Volný Lukáš (TJ Gumárny Zubří)
  3. Bechný Tobiáš (ZŠ Zubří)

2010

  1. Mach jakub (ZŠ Zubří)
  2. Koliba Lukáš (ZŠ Zubří)
  3. Randus Jakub (ZŠ Zubří)

2009

  1. Štěpán Vardžák
  2. Dominik Holiš (ZŠ Zubří)
  3. David Štěpán (samo za sebe)

2007-08

  1. Vojtěch Marek (ZŠ Zubří)
  2. Jakub Vičan (ZŠ Zubří)
  3. Martin Volný (samo za sebe)

Autoři fotek: Štěpán Krupa, David Dukát

Sdílet.

Zanechat komentář