Anketa ohledně projektu Multifunkční areál Zubří zmanipulována!

0

Dobrý den,

Jelikož v posledních dnech je tématem číslo 1. Multifunkční areál Zubří, umístil jsem zde na web anketu ve znění: Jste pro, aby město Zubří realizovalo projekt Multifunkční areál Zubří? Ano/NE

Tato anketa je dvojitě chráněná proti opakovanému hlasování. Kontroluje se IP adresa a cookies uložené v prohlížeči.

Z počátku probíhalo hlasování bez problému. 9. května se ovšem někdo rozhodl, že anketu ovlivní a od 9. května až do dnešního dne 11. května neustále připojuje a odpojuje mobilní internet od Vodafone, čímž si mění IP adresu a neustále dokola hlasuje pro možnost ANO.

Podvodné hlasy byly zaznamenány primárně z mobilního telefonu Apple iPhone a některé zřejmě z telefonu Samsung nebo nějakého jiného smartphonu s OS Android.

Níže přikládám ukázku výpisu hlasování, kde se neustále objevují hlasy ANO z mobilní sítě Vodafone. A dále screenshot z Google Analytics, kde jde vidět, že uživatelé připojení 11. května přes Vodafone setrvají na webu pouze 7 sekund, což je doba potřebná akorát na zahlasování v anketě.

Těžko se přesně vyhodnocuje, které hlasy z Vodafone byly regulérní a které falešné. Můj odhad je takový, že z celkových 54 hlasů ze sítě Vodafone bylo +- 40 podvodných. Při psaní tohoto článku byl stav Ano 48.88% – (153 hlasů)
Ne 51.12% – (160 hlasů). Pokud bychom odečetli 40 hlasů od možnosti Ano, tak bude mít tato odpověď 41.39% namísto 48.88%

Nevím, kdo má potřebu výsledky ovlivňovat, ale je to trapné…

Aktualizace: Než jsem sepsal článek, tak přibyly další 3 podvodné hlasy ze sítě Vodafone.

Autor: Martin Pšenica – administrátor

Sdílet.

Zanechat komentář