SPORTOVNÍ GALAVEČER 2017, aneb když v báru houstne dým

0

 

Obrázek

Velký sál Klubu Zubří ozdobený do černé, červené a zlaté barvy se pomalu plní sportovci, fanoušky i vzácnými hosty. Stmívá se. Šikovné muzikantovy prsty začnou lehounce pobíhat po klaviatuře, jeviště se zahalí do oparu s červeným nádechem, v němž se zjeví okouzlující zpěvačka. „Když v báru houstne dým“ zní do ticha. A skutečně. Atmosféra by se dala krájet. Kabaret u Boba otevírá! Sportovní galavečer 2017, který každoročně provází odtajnění výsledků ankety o nejlepšího sportovce Zubří, může začít.

Postupně jsou vyhlášeny výsledky ve čtyřech kategoriích: trenér, kolektiv, jednotlivci mládež a jednotlivci dospělí. O vítězích rozhoduje široká veřejnost prostřednictví ankety na internetu či hlasovacích lístcích. Letos se tak mezi sportovce rozdělily hlasy 559 hlasujících, a to už je pěkné číslo, které se dá považovat za reprezentativní vzorek. A jak to všechno dopadlo?
Podruhé po sobě se stal absolutním vítězem ankety Sportovec roku města Zubří Tomáš Štverák. Ovládl samozřejmě i kategorii „jednotlivci dospělí“, když na druhém místě skončil Matěj Šustáček a třetí Kuba Hrstka! Mládežnickou kategorii jednotlivců ovládly dívky – nejlepší byla Nela Mičolová, na druhém místě skončila Míša Polášková a na třetím Alžběta Krůpová. Mezi kolektivy zvítězily gymnastické seniorky, za nimi skončili druzí mladší dorostenci v házené a třetí starší žačky Lesany. Mezi trenéry zvítězil Petr Hrachovec před dvojicí něžného pohlaví – Adélou Zedníčkovou a Ilonou Hapkovou. Mezi legendy zuberského sportu vstoupil pan František Krupa, který se ve svém životě věnoval téměř všemu – od fotbalu až po šachy.

Druhou legendou zuberského sportu vyhlášen šachista František Krupa

Obrázek

Návrh na ocenění přišel ze strany zuberských šachistů, píše se v něm mimo jiné: „Chtěli jsme navrhnout Františka Krupu, ročník 1930. Že v mládí, na učňáku, hrál závodně stolní tenis se neví, o tom může vyprávět jen on sám. Českou házenou hrál v Zubří, ale to už bude asi taky zapomenuto. I když s ní procestoval kus republiky. Nevím, jestli hrál v útoku nebo v obraně, ale když bylo potřeba, zaskočil i v brance. Zakotvil ale u kopané, byl oporou zadních řad Zubří až do svých 35 let (r. 1965). To už by si mohlo pamatovat dost lidí nad 65 let věku. Souběžně s tím hrál i šachy. Jeho jméno najdeme na soupisce družstva někdy kolem roku 1953, oddíl byl založen v roce 1950.

Po celou dobu byl oporou, mnoho let kapitánem družstva a jako trenér vychoval v 60. letech hodně mladých šachistů, někteří hrají dodnes. K poslednímu mistrovskému utkání nastoupil v r. 2004. Dodnes navštěvuje poctivě všechny domácí zápasy, všem partiím rozumí. Když hrál ještě kopanou, bylo to někdy dost těžké skloubit – ráno šachy, odpoledne kopaná.“

Město Zubří tento návrh s radostí přijalo a rozhodlo se panu Františku udělit titul „Legenda zuberského sportu“, a to s ohledem na různorodost sportovních aktivit, kterým se pan Krupa prokazatelně věnoval, ale především s ohledem na neutuchající a aktivní zájem o sportovní dění v našem městě i rozvoj a předávání zkušeností dalším generacím.

Absolutní vítěz ankety – TOMÁŠ ŠTVERÁK

Obrázek

Tomáš Štverák je „malý/velký“ muž zuberského sportu i českého ultramaratonu.  V Zubří obhájil své vítězné tažení anketou, v terénu své výsledky „vyšrouboval“ ještě výše než tomu bylo v letech předcházejících. Tomáš je nadějný běžec, který se již ve svých 20 letech dostal do české ultramaratonské špičky a pravidelně ho vídáme na předních příčkách českých závodů. Hodně vidět byl i na slavném

a extrémně náročném závodě Ronda del Cims s parametry 170 km /13500+ m, kde vybojoval 11. pozici, čímž stanovil historicky nejlepší český výsledek.

Jak to na galavečeru vypadalo, aneb život je kabaret!

Jeviště plné krásných, zpola oděných dam, šantánoví muzikanti, trocha kouře, barev a šansonových melodií a rozverný konferenciér – člověk by ani neřekl, že se ocitl mezi sportovci, ale v podniku plném lechtivé zábavy a drobných neřestí.  Letošní galavečer se jednoduše odehrával v Kabaretu u Boba, který nás přísným pohledem zbohatlého majitele tohoto „doupěte“ kontroloval z dataprojekce.
Každý, kdo tam byl, však potvrdí, že čistotě a hodnotám spojovaných se sportem, bylo i letos dáno dostatek prostoru. Tyto zdánlivě nesourodé světy v průběhu večera spojilo uvedení třídílného krátkého němého filmu „V zdravém těle čistý duch“, který Město Zubří natočilo ve spolupráci s vynikajícím Bobem Kleplem.

Obrázek

Ten byl tak ochotný, že se propůjčil této taškařici a ukrojil velkou část svého dne pro Zubří bez nároku na odměnu. Strávil s námi hodiny pohybem na místních sportovištích, potkal se s pověstným sportovním duchem i několika zuberskými sportovci. V závěru dokonce na polyfunkčním hřišti předběhl i toho nejlepšího z nejlepších – Tomáše Štveráka. Všechny tři díly je možné shlédnout na http://sport.mesto-zubri.cz nebo na facebooku Sportoviště města Zubří.

V rámci galavečera tyto filmové „retrokousky“ živě doplnil klavírní doprovod Ladislava Kokeše, který dotvářel atmosféru v průběhu celého večera.  Vedle něj se několikrát představila krásná zpěvačka Tereza Pufferová, o přestávce pak muzikanty zpěvem doplnil i Milan Cyrus. Aby bylo potěšeno oko divákovo a aby si hlasivky konferenciéra Mariana Žárského alespoň chvilku odpočinuly, pódium postupně svou krásou a dovednostmi ozdobily místní herečky Divadelní Spony, gymnastky (seniorky) a v neposlední řadě profesionální „burlesky“.

Jak to ve správném kabaretu chodí, ukázal se i kouzelník Šeklin, který pomohl s odtajněním vítězů některých kategorií.  Jednou z novinek letošního galavečera byla sice malá, ale velmi podstatná změna. Program byl rozdělen do dvou polovin. Vložená přestávka uprostřed nabídla návštěvníkům možnost občerstvení, odpočinku u pohodové živé muziky či laškování s kouzelníkem.

Loučení s gymnastkami

Obrázek

Druhá polovina programu začala jedním velkým loučením. Oddíl moderní gymnastiky vychoval již mnoho gymnastek, ale jen pár z nich zatím dokázalo vydržet až do seniorské kategorie a být úspěšným družstvem, které se nezalekne velkých výzev – účastí na mistrovství světa nebo na mezinárodních závodech a světových pohárech. Gymnastky nejstaršího zuberského družstva začínaly s gymnastikou v roce 2005, kdy vyjely na své první závody. Od té doby uplynulo neuvěřitelných 12 let. Nespočet úspěchů, nespočet nádherných sestav.

Po letošním mistrovství světa v ESG v Brně se seniorské družstvo rozhodlo, že svou sportovní kariéru ukončí na mezinárodním závodě ve Finsku. Město Zubří se rozhodlo holkám i jejich trenérům v rámci letošního galavečera poděkovat a to bezprostředně po jejich vystoupení. Pro holky to bylo překvapení a v okamžiku, kdy jim zaplněný sál klubu tleskal vestoje, se mnohé z nich neubránily slzám dojetí. Družstvo nastupovalo ve složení Sára Bambuchová, Barbora Cábová, Valentina Havlová, Klára Chlápková, Dominika Chudáčková, Daniela Martinková, pod vedením Hany a Jany Šírové a Kryštofa Havla.

„Boží“ ponožky Sváti Božáka

Obrázek

Aby reportáž z večera byla úplná, nutno připomenout i vzácného sportovního hosta z Rožnova pod Radhoštěm. Tím byl pro mnohé možná neznámý hrdina – cyklista Sváťa Božák. Ten se zapsal do sportovní historie jako jediný Čech, který pokořil trasu nejdelšího a nejtěžšího silničního ultramaratonu na světě Race across America. Ujel nonstop 4818 km, skončil na neskutečně krásném 6. místě. Trvalo mu to neuvěřitelných 255 hodin.

To ovšem není jediný úspěch tohoto „hltače“ kilometrů a dní strávených v sedle. Město Zubří jej chtělo ocenit a podpořit v jeho dalších aktivitách, které směřují k návratu na startovní čáru tohoto legendárního závodu. Chcete-li pomoci taky, můžete si prostřednictvím projektu na startovači zakoupit virtuální míli a s ní i unikátní ponožky vytvořené speciálně k tomuto účelu. Více se dozvíte na tomto odkazu.

V rámci večera měl ale Sváťa ještě jednu milou povinnost, a to předat ocenění absolutnímu vítězi letošní ankety. Tak se na našem pódiu potkali dva chlapíci, kteří mají v nohách více kilometrů, než jsme my běžní smrtelníci schopni jakkoliv zdolat za celý život.

Poděkování za sportovní galavečer 2017

Obrázek

Závěrem se patří poděkovat všem, kteří kabaret připravili nebo jakkoliv podpořili. Vedle týmu stálých zaměstnanců i dohodářů z odboru kultury a sportu města Zubří a všech účinkujících to byli externí dobrovolníci: Lucka Běhalová, Vlaďka Malinová a Petr Nerád jako asistenti na jevišti či Pepa Malina svou rolí ducha sportu ve filmu. Děkujeme také všem zúčastněným sportovcům i jejich fanouškům za vytvoření příjemné atmosféry celého večera.

Za podporu našeho Kabaretu dále děkujeme firmám G.D.B., Květiny Lucida – Ing. Jana Hrstková, Poctivá uzenina Žabčík, Mézl a Janíček, Regmont, Elektro Pavlica s. r. o., Tip Café, MonturaSHOP, Robertu Jurajdovi, Evě Bařákové či  cukrárně Sladká fantazie.

SPECIÁLNÍ PODĚKOVÁNÍ patří BOBOVI KLEPLOVI.

Autor článku: Lenka Přečková

Výběr z fotogalerie – zobrazit celou fotogalerii

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář