Obyvatelé Zubří přivezli kola pro Afriku

0

V neděli 11. září jsme v kostele sv. Kateřiny připravili po mši svaté přednášku o celorepublikovém projektu Kola pro Afriku (KPA) – www.kola pro Afriku. Na této akci přednášel Roman Posolda, ředitel o. p. s. Kola pro Afriku, společně s dobrovolníkem sběrného místa v Rožnově pod Radhoštěm Tomášem Pokorným.

Roman Posolda seznámil přítomné s počátky vzniku projektu, hovořil o průběhu sběru kol a jejich dopravě do africké Gambie. Také vyprávěl o podpůrných akcích k zajištění financí pro přepravu kol. Jde například o akci Sněhuláci pro Afriku, které organizují některé školy v České republice, a o sponzorské soutěže v běhu dětí – pro africkou Gambii.

Sesbíraná kola se svážejí do centrálního skladu v Ostravě, kde se kontrolují a opravují. Pracovní příležitost zde získávají lidé po výkonu trestu a zdravotně hendikepovaní. Provozu schopná kola se odvážejí kamiónem a poté lodí do Gambie. Tomáš Pokorný pak vysvětlil, jakým způsobem se kola sbírají a jak funguje sběrné místo v prodejně Petyša sport v Rožnově pod Radhoštěm.

Tentýž den se v podvečer na zuberské faře konal i jednorázový sběr kol od místních občanů. Zubřané se opět “pochlapili”.

Celkový počet přivezených kol byl 52 a k tomu ještě jedna koloběžka. Úctyhodné. Navíc se při samotné přednášce vybralo přes 5 000kč. V této částce jsou  zahrnuty i finance za prodaná reklamní trička a odznaky projektu Kola pro Afriku.

 

                                                                                                                      Dana Mičolová

Zdroj informací:  Zuberské noviny –  Ročník XXV. (č.285), str. 10

Autor fotek: Mičolová Dana a Zdenda Vas

Autor videa – Zdenda Vas

Poděkování do Zubří: 

 

Přátelé, krásní lidé v Zubří,

za společnost Kola pro Afriku bych vám všech chtěl vyjádřit vděčnost za úžasnou podporu projektu, který pomáhá nejen africkým dětem. Společně jste přinesli dar finanční, ale také mnoho koleček (některá z nich se brzy podívají do africké Gambie a budou sloužit dětem na jejich cestě za vzděláním). Přišli jste s otevřenými srdci naslouchat, jak se drobnému projektu z České republiky daří. V zrcadle úspěchu jsou lidé právě jako jste vy. Lidé otevření, vnímaví, lidé nastavení naslouchat a pomáhat tam, kde je to potřeba.

Chtěl bych vám všem, kteří jste se zapojili, vyjádřit srdečné poděkování. Žádná pomoc od srdce není malá. Při další předávce darovaných kol v Gambii budete v myšlenkách s námi.

Velké poděkování míří k organizátorům akce v Zubří, zejména paní Daně Mičolové a farnosti v Zubří.

Při sbírce kol v Zubří, dne 11. 9., bylo darováno 52 jízdních kol, 1 koloběžka a do sbírkové kasičky bylo místními lidmi darováno přes 5000 Kč. Taková částka pokryje přibližně převoz 20 kol k dětem do Gambie, nebo z ní bude pořízen montážní kufr s cyklo nářadím pro jednu z partnerských škol.

 

Děkujeme vám.

Za společnost Kola pro Afriku, Roman Posolda

Autor videa – Zdenda Vas

Autor fotek – Zdenda Vas

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář