Z otevření knihovny

0

V rámci Dnů města, které proběhly 2. a 3. září, se konalo Slavnostní otevření knihovny. Tomuto aktu byli přítomni zastupitelé města, ale také zástupci partnerské obce Palárikovo a zástupci Povážské Bystrice. Potkat jste mohli pana Ing. Ladislava Kryštofa, který je radním Zlínského kraje pro oblast kultury, ale také knihovníky z okolních knihoven a ze Zlína, či starosty, kteří si nenechali ujít návštěvu.

Ještě než popíši průběh celé akce, nejspíš bych měla zmínit, jakou cestu knihovna ušla. Když nastoupila do knihovny paní Eliška Bartošíková, knihovna zabírala jednu místnost, která byla menší, než je naše patro či studovna v nové knihovně. Knihovna měla ve svém fondu zhruba 10 000 svazků, ale protože prostor byl malý, většina knih nebyla čtenářům k dispozici. V průběhu let se knihovna v Klubu rozšířila do velikosti, kterou většina z vás zná, ale i tento prostor byl nevyhovující, neposkytoval čtenářům dostatek místa ke studiu nebo k odpočinku, knihovna nebyla bezbariérová a neposkytovala některé služby, které byly jinde už považovány za samozřejmost.

A teď jsme v novém, téměř dvakrát větším prostoru, který je bezbariérový, vizuálně atraktivní a nabízí to, co nám doposud chybělo. Konečně vidím knihovnu jako místo setkávání, jako místo pro studium, odpočinek a zábavu, a ne jen jako výpůjční pult, kde se člověk jen vytočí, aby knihy vrátil a nějaké si půjčil.

V době, kdy píši tento článek, máme za sebou tři dny ostrého provozu. Těší nás, že se přišlo zaregistrovat tolik nových čtenářů. Těší nás, že některé tváře doposud neznámé, jsme od slavnostního otevření viděli už opakovaně. Těší nás, že někteří si tady už našli svůj koutek, své místo.

Ale teď už k samotnému otevření. Otevření knihovny veřejnosti proběhlo v rámci vystoupení skvělého ilustrátora Ády Dudka, který sehrál na pódiu část pohádky O Koblížkovi. V rámci jejího děje se pak s dětmi bleskově přesunul do knihovny, kde jej přivítala Kmotra Liška a pan starosta, který za dohledu dětí rozstřihl pásku. V dětském koutku pak už na děti čekaly koblížky.

Návštěvníci nám pak nechávali vzkazy v nově založené kronice Knihovny města Zubří a jsme rádi, že byli z nové knihovny nadšeni.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem lidem, kteří za celou knihovnou stojí. Děkuji jednak všem, kteří stojí za samotným rozhodnutím o vybudování nové knihovny, ale pak i těm, kteří stojí za knihovnou s výkresy v ruce, s šroubováky a kladivy, děkuji těm, kteří namáhali svaly při stěhování, ale i těm, kteří byli neustále na telefonu ke konzultaci a také těm, kteří pomohli dotáhnout knihovnu do definitivního konce. Děkuji!!!

Knihovnice L+E+V se na vás těší v nové otevírací době:

Po 8:00 – 11:00 12:00 – 18:00

Út 12:00 – 18:00

St 12:00 – 18:00

Čt zavřeno

Pá 8:00 – 11:00 12:00 – 18:00

Knihovnice Veronika Janů

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář