BRÁNA ČASU OTEVŘENA, aneb slavnostní otevření depozitáře Muzea Zubří

0

Jménem starosty města Zubří a členů Muzejní rady tohoto města otevíráme dnešním dnem novou kapitolu dějin Muzea Zubří. Ocitáme se v prostoru, kde lze putovat staletími, objevovat poklady času a svědectví našich předků. Brána do minulosti jest otevřena desátého dne měsíce března, léta páně 2016.“ Těmito slovy byl provázen symbolický akt odemčení brány k prostorám nového depozitáře Muzea Zubří, kdy bránu odemkl starosta města Lubomír Vaculín a v roli historického písaře mu sekundoval místostarosta Stanislav Petružela.

Slavnostní otevření nových prostor Muzea Zubří

Slavnostní odpoledne bylo zahájeno v prostorách vzdělávacího centra Jana Koláčka úderem 16 hodiny. Po krátkém hudebním úvodu v podání cimbálové muziky Beskyd byla spuštěna krátká dataprojekce připomínající milníky historie místního muzea. Průvodní slovo předsedkyně muzejní rady Města Zubří paní Marie Krupové provázely nečekané vstupy postav z minulosti. Jako první se objevila postava historického písaře, jež se v mžiku chopila brka a začala zaznamenávat tuto důležitou událost do kroniky. V zápětí se z minulosti vynořil fotograf jako vystřižený z minulého století a začal veškerý děj pečlivě zaznamenávat na svůj dobový fotoaparát. V rámci řeči se nejvíce vzpomínalo na osobnost pana Jana Koláčka, který stál u zrodu zuberského muzea a který se nesmazatelným způsobem zapsal do srdcí všech, jež v sobě chovají úctu a lásku k našim dějinám i poznávání. Na spolupráci s ním v rámci úvodu zavzpomínala jeho „spolusouputnice“ z kulturní komise i muzejní rady, paní Věra Machová. Předsedkyně muzejní rady pak představila novou stálou posilu Muzea Zubří, správkyni depozitáře Eriku Ondřejovou, která se měrou největší podílela na současné podobě expozic nových prostor Muzea. To už se blížil okamžik, kdy z minulosti s proutěným klíčem v košíku přispěchala zuberská vyšívačka. Byl to klíč k otevření Brány do minulosti. K tomuto slavnostnímu aktu byl vyzván starosta města Lubomír Vaculín, který krátce pozdravil všechny návštěvníky a pozval je na pouť časem. Historický písař přečetl svůj zápis o otevření muzea a vyzval starostu k symbolickému odemčení brány a následně otevření dveří k novým expozicím a sbírkám muzea. Kromě expozic zde na návštěvníky čekalo bohaté pohoštění. Hosté se pustili do zkoumání nových prostor, prohlídky instalovaných panelů i sbírkových předmětů od výšivek až po archeologické nálezy z Rožnovského hradu. Ve světničce již seděla zuberská vyšívačka Eva Staňková, která v dobovém kroji předváděla tradici bílého vyšívání a ochotně odpovídala návštěvníkům na jejich zvídavé otázky. Písař a fotograf pokračovali ve svých rolích a verbovali návštěvníky k zápisu do nově vzniklého Klubu přátel Muzea Zubří. Poslední návštěvníci opouštěli nové prostory našeho muzea až k 19 hodině večerní.
Na tomto místě bych ráda poděkovala všem, kteří stáli u zrodu celé expozici, především Erice Ondřejové, Tomášovi Indrákovi, všem členům muzejní rady v čele s Marií Krupovou, ale také Lukáši Macečkovi, který se postaral o popis mineralogické sbírky a zpracoval veškeré povídání o neživé přírodě v Zubří.  Hlubokou poklonu je třeba vyseknout všem, kteří se zhostili svých hereckých rolí v podobě postav z minulosti – Standovi Petruželovi za jeho písaře, Pavlovi Czinege za „retro“ fotografa a Evě Staňkové za její krásnou vyšívačku. Děkuji také cimbálové muzice Beskyd, která se postarala o hudební doprovod a všem návštěvníkům, kteří svou přítomností dali znát, že ta dlouhodobá a často neviditelná mravenčí muzejní práce má svůj smysl.

Muzeum Zubří otevírá stálou expozici

Muzeum Zubří otevírá v prostorách depozitáře i stálou expozici. Tímto Vás srdečně zveme k její návštěvě.
Muzeum Zubří, ulice Hlavní č.p. 824
Otevírací doba Muzea Zubří
Pondělí, Pátek: 14 – 18 hod.

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář