STARÁ GARDA BESKYDU na oslavách v JABLONCI nad Nisou

0

 

Ve dnech 25. – 27. 9. 2015 odjížděla STARÁ GARDA  BESKYDU na oslavy 20. výročí založení souboru ŠAFRÁN do Jablonce nad Nisou. Nejeli jsme do neznáma, neboť přátelství mezi našimi soubory už nějaký ten pátek trvá. Abychom neudělali ve světě ostudu, poctivě se na zkouškách trénovalo, zkoušela i mladá muzika, která s námi na prodloužený víkend odjížděla.

A protože nás ze ŠAFRÁNU očekávali až na večerní zábavu, naplánovali jsme si svůj celodenní program. První zastávka byla v Hradci Králové, kde jsme navštívili Obří akvárium. Toto akvárium má objem 130 000 l vody a žije zde přes 500 ryb z více než 40 druhů. Pak hurá na prohlídku zříceniny hradu Frýdštejn. Dominantou hradu je zachovalá hradní věž na nejvyšší pískovcové skále, natáčela se zde pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Začalo se stmívat a to už byl čas odjet do nedaleké obce Pulečný, kde se konala v hospodě vesnická zábava. Naše muzika měla na zábavě hrát, tanečníci dělat zábavu.

Po snídani jsme odjížděli na krytý bazén, kde jsme mohli ve vodě „řádit jak za mlada“. Bylo to super! Jablonec nad Nisou jako jediné město v EU se pyšní tím, že má největší přehradu v centru města. Po procházce po hrázi jsme jeli do centra na náměstí, kde se konaly PODZIMNÍ SLAVNOSTI. Od rána zde probíhal jarmark s kulturním programem. Střídaly se zde různé hudební kapely a folklorní soubory. Od 13:30 patřilo náměstí nám, STARÉ GARDĚ  BESKYDU. Lidmi zcela zaplněnému náměstí jsme krásy Valašska představili i v novém pásmu Hospodské. Můžeme říci, že se nám vystoupení povedlo na výbornou, užívali jsme si ho jak my, tanečníci, tak i diváci. Po vystoupení jsme šli na prohlídku muzea jablonecké bižuterie – bylo to úžasné, všem doporučujeme návštěvu. A ještě jednu zvláštnost tady mají – nejvyšší místo ve městě, které jsme navštívili, se jmenuje Petřín. I přestože nám byla v krojích zima, výhled byl krásný.

Bylo pozdě odpoledne a my odjížděli na oslavy souboru ŠAFRÁN. Po příjezdu na místo už bylo všude plno souboráků a gratulantů. A tak i naše gratulace začala písničkou „Všeci sa ptajů, komu to hrajů“, pak následovala speciálně vymyšlená písnička od Radka Vaška pro oslavence a nakonec předání dárků. Během večera se tančilo, zpívalo, nechyběla různá vtipná vystoupení přítomných souboráků. Všude bylo plno jídla, pití, cukroví, opékalo se i prase. Zkrátka – stoly se prohýbaly pod tíhou všeho dobrého. Nejdříve se muziky v hraní střídaly, ale potom už to bylo jedno, všichni hráli společně. Nikomu se ani nechtělo jít domů, dobrá nálada vydržela do ranních hodin. Usínali jsme unavení, ale s krásným pocitem.

V neděli jsme se probouzeli do chladného, ale slunečného rána. To nejkrásnější při loučení bylo, když nám řekli, že oslava byla díky nám BESKYĎÁKŮM ze Zubří „super a lepší si už nemohli přát“. To dokládají i příspěvky do kroniky od zúčastněných hostů na oslavách.

Před námi byla dlouhá cesta domů, ale přesto jsme si udělali zastávku a prohlédli si zříceninu hradu Trosky a na oběd se zastavili v historické hospodě v Dětenicích. A pak už hurá domů. Bylo 20:00, když jsme dorazili do Zubří. Unavení, ospalí, ale s dobrým pocitem v srdíčku, že jsme BESKYD dobře reprezentovali v Čechách, jsme se rozcházeli do svých domovů.

STARÁ GARDA BESKYDU

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář