Ve Valašském Meziříčí zachytila fotopast medvěda

0

Fotopast v lesích u Valašského Meziříčí zachytila asi dvouletého medvěda. Radnice ve městě lidem doporučila, aby se chovali obezřetně. Medvěd byl zřejmě vyhnán z původního teritoria a zatoulal se na Moravu. Běžně se medvědi vyskytují na Slovensku, občas zabloudí do Beskyd.

„V lesích města Valašské Meziříčí, v lokalitě Podhájí zachytila fotopast v noci na 1. září asi dvouletého medvěda. Medvěd došel na vnadiště určené pro černou zvěř, kde hodoval v době od 20:10 do 21.04 hodin,“ popsal v úterý jednatel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička.

Zvíře zachytil přístroj, osobně ho nikdo nepotkal. „Lze předpokládat, že se jedná o plachého jedince, který byl patrně v nedávné době páření vytlačen z původního teritoria,“ dodal Netolička.

Při setkání s medvědem by si lidé neměli zvířete všímat a odejít. Totéž by se měli snažit udělat i v případě, že si jich medvěd všimne, například se staví na zadní. Dělá to proto, že si chce objekt, v tomto případě člověka, lépe prohlédnout. Důležité je zachovat klid, nedělat rychlé pohyby, které medvěda ještě více upoutají.

Pokud už se medvěd přiblíží, je nejlepším řešením se sbalit do klubíčka a chránit si hlavu, medvěd často nehybného člověka jen očichá a odejde. Zvíře nejčastěji útočí, pokud je překvapeno, jinak se člověka bojí.

medved ve valmezu

 

Zdroj: Novinky.CZ

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář