Robert Jurajda – když fotbal bojuje s házenou

0
ROZHOVOR – Letos sedmatřicetiletý hrající manažer a obroditel zuberské kopané Robert Jurajda patří dozajista k velkým osobnostem valašské kopané. Po poctivě odmakané zimní přípravě laboruje po těžkém zranění.
„Těsně před začátkem jara jsem si zlomil kotník. Nyní jsem sundal sádru a návrat na fotbalové trávníky vidím tak během druhé poloviny května,“ hlásí zdravotní lapálie hrající manažer FC Zubří.
Do třinácti let hrál Robert ve svém mateřském klubu v Zubří. Pak přišla nabídka do Baníku Ostrava, kde zůstal až do nástupu na povinnou vojenskou službu. „Na vojnu vzpomínám v dobrém. Šel jsem nejprve do Hranic a pak nás přeřadili do kasáren v Kroměříži, kde jsme jezdili zachraňovat Hulín v divizi. To byly časy. Bral jsem čtyři tisíce měsíčně, benzín stál dvacet korun a doma jsem každou chvíli. Prostě paráda,“ vzpomíná na zelené časy Robert Jurajda. 
Po vojně to zkoušel v třetiligovém Vratimově, ale tam absolvoval jen přípravu a přišlo laso do Rožnova pod Radhoštěm. Robert Jurajda strávil v krásném valašském městě šest fotbalových let: „Kromě půl roku divize ve Valašském Meziříčí a nepříjemné zkušenosti se sestupem ve Frýdku – Místku, jsem hrával v Rožnově.“
Robert Jurajda byl u pádu i vzestupu zuberské kopané. „Koupili jsme tehdy soutěž od krachujícího Faithu Dolní Bečva a splynuli postupně do 1. Valašského FC fúzí s Rožnovem. V době, kdy sloučení vzniklo, to byla jediná šance, jak zachránit fotbal v Zubří. Pak jsme hrávali jako Ivosta Zubří, načež jsem si vzal do hlavy myšlenku, že obnovíme druhý největší sport v našem městě jako FC Zubří a to se nám podařilo,“ oprávněně používá slova chvály v hodnocení technický levonohý hráč.
„V dnešní podobě fungujeme už osmým rokem a ke třem mládežnickým a dvěma dospělým týmům chceme v létě přidat kategorii starších žáků. Podařilo se nám postoupit s muži o soutěž výš a chceme hrát dlouhodobě v horní polovině tabulky 1. A třídy. Hlavní myšlenka je, aby klub měl fungující mládežnickou základnu, i když v Zubří tradičně bojujeme se sportovní školou, která nám samozřejmě šikovné mladé sportovce přetahuje do házené. V A týmu chceme držet linii, že 80% hráčů budou rodáci a odchovanci Zubří,“ komentuje strategii klubu Robert Jurajda. 
Manažer klubu musí být spokojený také s dokončenou rekonstrukci zázemí pro fotbalisty. „Byla to katastrofa. Nyní jsem více sociální. Zázemí a kabiny jsou důležitá věc. Plně odpovídají požadavkům soutěže, kterou hrajeme. Já osobně chci na zuberském trávníku vydržet, dokud to půjde,“ chce minimálně fotbalovou čtyřicítku atakovat Jurajda. 
1. A třída, skupina A nemá jasného lídra. „Na postup tipuji Slušovice, mají na to hráče u zázemí. Dolů půjde Hrachovec. Je tam sice ještě Nedašov, ale tomu se jen nedaří. Má kvalitu a dostatečně široký kádr, k nám jich teď přijelo snad sedmnáct,“ uzavírá příjemné povídání prognózou Robert Jurajda. 
Autor: Martin Němec

jurajda-fczubri

Zdroj: http://www.valasskyfotbal.cz/

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář