Sportovní hala žila badmintonem!!

0

 

 

Zuberská sportoviště poslední dobou vítají nejrůznější akce. Od fotbalových turnajů, přes stolní tenis, tradiční kuželkářskou ligu, nebo třeba turnaj v tenise. Tentokrát se organizátoři těchto akcí rozhodli pro úplnou novinku. V Zubří se v sobotu 15. listopadu 2014 uskutečnil historicky první badmintonový turnaj a to jak pro smíšené páry, tak pro páry mužské. Z počátku zde byla tradiční obava organizátorů, jak že to tentokrát bude s účastí? Nedočkavě jsme očekávali první přihlašovací emaily, které zpočátku přicházely pouze sporadicky.

Společně s blížícím se začátkem turnaje, jsme mohli zároveň sledovat narůstající zájem o pronájem místní sokolovny, kam přicházelo stále více a více zájemců si „jen tak zahrát badminton“. Postupem času přicházelo stále více přihlášek a počáteční obava o nedostatek účastníků se pomalu začala měnit v obavu o to, aby vůbec bylo možné turnaj zvládnout. Nakonec se počet přihlášených párů zastavil na krásném čísle 36. Lépe řečeno se do turnaje přihlásilo 20 párů v kategorii smíšených párů a 16 párů v kategorii mužů. Bohužel se našli i tací, kteří se do turnaje přihlašovali už po uzávěrce registrací, a tak museli být odmítnuti.

Příjemným zpestřením pro všechny zúčastněné, bylo přihlášení ženského páru do mužské kategorie. Tyto dvě sympatické badmintonistky Lucka a Mirka, se na vlastní žádost a se slovy: „nejsme začátečnice, takže bychom to mohly zvládnout, moc jsme se na to totiž těšily, až si spolu budeme moct zase zahrát“ postavily tváří v tvář mužským dvojicím. Je otázkou, na kolik byl start dívek v této kategorii nevýhodou?
Vždyť svým půvabem, ladností pohybů a elegancí si ve svých utkáních dokázaly sjednat patřičný respekt a zároveň znervóznit, zpočátku sebevědomé mužské páry. Také sympatie přihlížejících diváků patřily převážně těmto odvážným dívkám, a všem bylo jasné, koho by diváci rádi viděli na pomyslných stupních vítězů.

Celkově by se dal turnaj rozdělit na dvě skupiny. Na ty, kteří badminton hrají opravdu pouze rekreačně někde u vody nebo za chalupou na zahrádce, a na sportovce, kteří už v minulosti měli s touto hrou co dočinění. Tento zuberský turnaj byl výjimečný i zájmem účastníků z jiných měst. Na čtyřech hracích kurtech v zuberské Sportovní hale se představili například borci z Frýdku Místku, z Frenštátu pod Radhoštěm, z Valašského Meziříčí nebo třeba z Nového Jičína. Tito mimoměstští badmintonisté byli doplnění pevným zuberským sportovním jádrem, kteří navštěvují tyto sportovní akce pravidelně.

Hrací systém dovolil všem zúčastněným sehrát dostatečný počet her, kdy se začalo vždy ve čtyřech skupinách sbíráním jednotlivých bodů a následně nejlepší dvě dvojice pokračovaly již do vyřazovacích bojů. Každý tak měl možnost sehrát minimálně 3 utkání (v kategorii mix) a 4 utkání (v kategorii muži). Dále pak šli už jen ti nejlepší.

Ve finále smíšených dvojic na sebe narazili Petr Nerád s Luckou Běhalovou a Radek Sehnal s Bohdanou Špačkovou. Zde si přišli na své také diváci, kteří se snažili svým fanděním vyburcovat oba páry k lepšímu výkonu. Jejich potleskem byl odměněn každý vítězný míček. Finálový duel nakonec zvládl lépe pár Sehnal, Špačková a odnesli si zaslouženě poháry pro nejlepší.  Zejména u tohoto páru pak byla vidět vyhranost a dřívější zkušenosti s tímto sportem. Všichni přihlížející ve Sportovní hale pak tento skvělý a poloprofesionální výkon odměnili potleskem a upřímným uznáním. Nezbylo než si přiznat, že když někdo zkrátka umí, je třeba to ocenit. Na těchto odkazech se můžete podívat na výsledky ve skupinách a play off.

V kategorii mužů se pak do finálového boje dostaly dvojice Pavel Divín a Robert Růčka a proti nim Martin Kaše s Pavlem Krupou.  Jejich výkon byl pro „plážové badmintonisty“ takřka profesionálním kouskem. Skvělé, přesné údery s velkou razancí, dlouhé výměny a obrovské nasazení dostalo diváky do varu a i samotní sportovci na finálovém kurtu, se dostali do maximálních obrátek. Ve strhujícím finále pak zvítězila zřejmě větší zkušenost a vyhranost, kterou na hřišti prodali pár Divín, Růčka, porazili tak mladší dvojici a stali se historicky prvními badmintonovými vítězi mužské čtyřhry. Na těchto odkazech se můžete podívat na výsledky ve skupinách a play off.
Jak už bývá zvykem u zuberských akcí, celým turnajem se nesla přátelská atmosféra fair play. Za zmínku stojí názor z jednoho přihlášených hráčů: „Když jsem se díval na video z Pepince (turnaj ve stolním tenise), tak jsem pochopil, že jde hlavně o setkání s lidmi, kterým člověk rozumí. Pivko po zápase s kamarády je víc, než sbírat poháry.. “. Hráči se mezi jednotlivými utkáními pouštěli do vášnivých debat plných úsměvů, scházeli se u stolu s občerstvením, který tentokrát obsahoval zejména zdravou stravu v podobě ovoce a vody. Tyto krásné mísy a koše plné dobrot opět přichystali pánové z TIP Cafe. Dalšími sponzory této akce byli Duel restaurant, který poskytl poukázky na večeři pro nejlepší a také firma LB Silver, která dodala hezké ceny ze stříbra. Všem partnerům tímto děkujeme!!

V průběhu celého turnaje se snad nenašel jediný zádrhel, větší spor, nebo projev nevole vůči soupeři. Doufáme tak, že jsme opět uspořádali pro veřejnost povedenou akci, kde se znovu setkal sportovní duch s duchem přátelství, kde převládala radost nad pocitem zmaru a odkud odcházel každý s úsměvem na tváři, byť se v turnaji neumístil na stupních vítězů. Vždyť přece není důležité vyhrát, ale být alespoň jednou na zuberské sportovní akci. Ještě jednou všem děkujeme za účast a těšíme se brzy na shledanou .

 

 

Rozhovor s vítězi turnaje ZDE

Autor: Tomáš Indrák

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář