Spadl mi telefon na zem a rozbil se displej. Co teď?

1

HTC-One-SV-LCD-Display-Reparation-11062013

Trendem dnešní doby je, že téměř každý člověk vlastní nějaký smartphone, tablet, notebook či jiné mobilní zařízení. Určitě se buď Vám nebo někomu z Vašich známých někdy stalo, že mu takové zařízení spadlo na zem a rozbil se displej. Pokud se něco takového stane, nastává otázka: co teď?

Možnosti jsou různé:

Reklamace

Jako první možnost, která každého napadne, je reklamace. Klasická záruka se ovšem na mechanické poškození způsobené nevhodným používáním nevztahuje. V takovém případě máte smůlu a jediné co Vám prodejce nebo výrobce nabídne, je oprava v autorizovaném servisu. Cena takové opravy se často pohybuje na úrovni až 80% ceny zařízení, proto to není zrovna ideální řešení.

Pokud už se rozhodnete pro opravu v autorizovaném servisu, tak před tím, než telefon nebo tablet do servisu doručíte, si pečlivě zazálohujte veškerá svá data. Ve většině případů totiž servis provede tzv. factory reset (návrat do továrního nastavení), který smaže veškerá data, které v telefonu nebo tabletu byly.

Vhodným řešením, na které však musíte myslet už před nákupem zařízení, je speciální záruka/pojištění přímo od výrobce. Takové záruky poskytuje například výrobce Dell, který u svých notebooků nabízí záruku na to, když si sami notebook poškodíte anebo také pojištění proti tomu, když Vám někdo notebook ukradne.

Pojistka na “blbost”

Pojištění odpovědnosti za škodu, lidově “pojistka na blbost” je další možností, jak situaci vyřešit. Pojištění odpovědnosti vás ochrání při škodě, kterou způsobíte ve svém zaměstnání, povolání nebo v běžném občanském životě. Pojištění odpovědnosti za škody slouží ke krytí škod, které vznikly třetí osobě činností pojištěného. Nevýhodou tedy je, že tuto možnost můžete využít pouze tehdy, pokud něco rozbijete někomu jinému a ne sobě.

Pro více informací ohledně takového pojištění neváhejte kontaktovat Aleše Měrku, finančního poradce společnosti Finium: http://www.alesmerka.cz

Prodej rozbitého zařízení

Pokud už Vás například Váš telefon omrzel a nehodláte investovat peníze do opravy, můžete ho jednoduše prodat. Nejrychlejším způsobem, jak se takového telefonu zbavit, je vystavit ho na inzertní servery typu Bazos.cz, Hyperinzerce.cz nebo na aukční portál Aukro.cz. Na českém internetu působí tisíce tzv. překupníků, kteří rádi Váš telefon odkoupí, následně spraví a prodají dál. Nemusíte se tedy bát, že byste se takového rozbitého telefonu nezbavili.

Před prodejem nezapomeňte smazat veškeré data.

Oprava v neautorizovaném servisu

Chcete-li své zařízení opravit, ale nehodláte dávat přemrštěné částky autorizovanému servisu, ale raději ušetříte, nabízí se možnost využít služeb neautorizovaných servisů. Cena opravy v takových servisech s využitím originálních dílů, se může dostat na hranici 50% ceny opravy v autorizovaném servisu. Vystačíte-li si s neoriginálními náhradními díly, které jsou obvykle k nerozeznání od originálních dílů, tak se cena může v některých případech dostat i na 20-25%. Situace je tedy podobná jako například u servisu automobilů.

Máte-li něco rozbitého, nemusíte to vozit nijak daleko. Mé jméno je Martin Pšenica a provozuji v Zubří servis výpočetní techniky.
Kontakty a více informací naleznete na webu: http://www.martinpsenica.cz
nebo Facebooku: https://www.facebook.com/MartinPsenicaServisVypocetniTechniky

Prevence

Abyste předešli poškození displeje, je vhodné využít těchto prostředků:

Ochranná fólie
Prvním krokem, který byste měli udělat, když si vybalíte nový smartphone nebo tablet, je nalepit na displej ochrannou fólii. Fólie sníží pravděpodobnost rozbití displeje, zamezí poškrábání displeje a omezuje tvorbu otisků prstů. Cena neznačkových fólií se pohybuje řádově v desítkách korun, cena značkové pak řádově ve stovkách korun.

Ochranná fólie

Ochranné obaly

Vhodné je taky pořídit si nějaký ochranný obal nebo pouzdro. Takové obaly a pouzdra chrání jak displej tak i zbylou část zařízení. Cenově se pohybují řádově ve stovkách korun.

Obal

Sdílet.

1 komentář

  1. Spadol mi mobil . Mám ho polroka a spadol mi asi tak v priemere 2 x za každy mesiac :(čize okolo 10 krat teda aspon si to myslim. Mam obal a po novom aj sklo ale so sklom mi zatial padol raz. Nic mu nieje mozno ma trosinku poskrabany displej iba troskku mala bodka. A zda sa mi ze trosku nereagujr na lavu stranu ale to moze byt aj tym sklom ze treba vacsi pritlak. Citim sa preto strašne. Čo mam urobit? Mam vycitky svedomia som z toho mimo.. poradte

Zanechat komentář