Den Města Zubří 2013

1

Původní scénář letošního Dne města vypadal asi takto: Sluncem prozářené prostranství nově vybudovaného klidového centra v prostorách pod historickou budovou Petrohradu se budí do sobotního rána. Ze stánků voní zvěřinové speciality, koláče a nepostradatelná medovina, řemeslníci předvádějí svou šikovnost, děti se zapojují v tvůrčích dílnách a  z jeviště zní už od 10 hodin hudba v podání muzikantů z dechové hudby Zubřanka. Ve volných chvílích návštěvníci zavítají též na Petrohrad či do kostela, kde je připravená unikátní výstava „Pocta zuberským vyšívačkám“. Realita však byla trochu jiná. Počasí nás všechny zahnalo pod střechu, nicméně návštěvníci celé akce dostali příděl nefalšované zuberské kultury se vším, co k ní patří.

 Celý program jsme v upraveném sále Klubu Zubří zahájili ve 13 hodin vystoupením jako vždy skvěle připraveného Swingbandu Jindřicha Dořičáka. Dění ve velkém sále klubu přineslo několik silných momentů. Prvním z nich bylo bez pochyby zahájení BOJE O SELE, historicky prvního klání mezi zástupci jednotlivých spolků, které nečekaně oživila návštěva novomanželů Pasekových. Ti svými hody zahájili 1. disciplínu v hodu šipkami na cíl, kterým se ve speciálně upraveném terči stalo naše město. Nevěsta Jitka se stala vůbec nejlepší ostrosřelkyní, neboť jako jediná zasáhla přímo Zubří. BOJ O SELE, o pár hodin později uzavřela prezentace „budovatelských básní“ na téma „Život našeho spolku“. Celý úkol byl ztížen zadáním povinných slov. Beskyďáci, Spoňáci, Hasiči i Myslivci předvedli, že jim není dar krásného slova cizí a vyprodukovali verše plné vtipu, lásky k Zubří i své činnosti. Vzhledem k rovnosti bodů pak o vítězi rozhodla první disciplína a vypečené selátko si tak odnesla partička myslivců, jejichž báseň „Myslivcova žena“se alespoň pro mě stala jedním z těch nejpřekvapivějších momentů celého dne.

O absolutní vrchol se po půl sedmé postaral herec Jan Budař se svým muzikantským kolegou Romanem Jedličkou. Jejich vystoupení bylo plné chytrých slov, muzikantského umu, ale současně i vtipu, nadhledu, lidskosti a pohody. O Druhý rozměr jejich vystoupení se pak postarala skupinka zuberských dětí, která po celou dobu vystoupení se svolením obou účinkujících opanovala jeviště, vytvářela neuvěřitelné taneční choreografie a ve finále i zazpívala dvě písně. Poctu zatančit si ploužák přímo na jevišti si zasloužila i paní Koláčková s Milanem Martikánem, kteří na sebe dokázali v rámci vystoupení šikovně upozornit.

Jménem pořadatelů bychom velmi rádi poděkovali všem, kteří ke dni města přidali kus sebe, svých nápadů, času a umění a pomohli tak vytvořit program, který je jednoznačným důkazem toho, že v Zubří vyrůstají lidé šikovní, pracovití a zábavní:

  • Panu Jindřichu Dořičákovi, za to, že po letech oživil a řídí činnost tak velkého tělesa, jakým jeho Swing band bez pochyby je. Každým rokem jde vidět velký pokrok a my se jen můžeme těšit, co v říjnu předvedou za zády Ládi Kerndla.
  • Katce Gazdové za to, že vždycky dokáže vybrat skvělá hudební, taneční, sportovní i divadelní vystoupení našich mladých, což na začátku září je úkolem opravdu nelehkým. Je to výborná vizitka místní školy, sportovních oddílů i zapojených jednotlivců.
  • Celému souboru BESKYD, který do programu zapojil 4 své taneční složky a obě muziky. Klobouk dolů za tu kompaktnost a množství lidí, kteří se na udržování nejstarších valašských tradic v rámci souboru podílejí.
  • Radošovi Dořičákovi, že po dlouhých letech znovuvzkřísil FARAONY. Věřím, že se jich v budoucnu ještě nabažíme. Jejich hudba 60. a 70. let má šanci pobavit a potěšit pěknou řádku lidí.
  • Celé kapele KORIDOR! Taky v době nedávno minulé tak trochu vstali z mrtvých a na bigbeatovém poli se začínají znovu prosazovat u nás i jinde v regionu.
  • Řemeslníkům – především pak udržovatelům toho nejvzácnějšího, co v Zubří máme – Marušce Pyrchalové a Ireně Španihelové za předvádění zuberské výšivky a Jirkovi Ondřejovi za jeho zuberské metly.
  • Moderátorovi Marianovi Žárskému za jeho skvělou rétoriku, která dodala naší akci šmrnc, spád a tolik potřebnou informovanost.
  • V neposlední řadě pak myslivcům, hasičům a paní Bařákové, kteří nás navzdory počasí nenechali ve štychu a spolu s Vlastíkem Janků se postarali o pohoštění návštěvníků i účinkujících.

Děkujeme všem, kteří se nezalekli počasí a přišli si DEN MĚSTA užít, i když jsme museli tak trochu improvizovat pod střechou.

Lenka Přečková

Zuberská skupina FARAON

Kouzelný svět trav  20130001

 

VÍCE FOTEK KE STAŽENÍ ZDE

 

Sdílet.

About Author

1 komentář

  1. Děkujeme za příjemné odpoledne, výborně jsme se bavili a ani nám nevadilo, že venku bylo tak nevlídno. Je vidět, že v Zubří je spousta šikovných lidí….a ještě jedna taková “drobnost”: smekám pomyslný klobouk až k zemi nad holčinama (z fotky č. 32), které bravurně moderovaly a bez problémů si poradily i s nečekanými pauzami při řešení technických problémů. Byly opravdu úžasné!

Zanechat komentář