OSKAR, RŮŽOVÁ PANÍ A JEJICH NEUVĚŘITELNÝCH 12 DNÍ NA ZUBERSKÉM JEVIŠTI

0

Po prázdninové odmlce se do Klubu vrátil život a s ním i druhá část programu Divadelního předplatného pro rok 2015. Po letech, kdy byli místní diváci zvyklí odcházet z divadla v Zubří s rozzářenými úsměvy, stál před herci Divadla loutek z Ostravy nelehký úkol, a sice uvést hru o umírání a o smrti. Robin Ferro (Zubří) a Zdena Przebindová v inscenaci Oskar a růžová paní to zvládli na výbornou. Po hodině a půl dojemné, ale chvílemi i úsměvné podívané se dočkali dlouhotrvajícího silného potlesku zcela zaplněného hlediště.

Oskar je normální desetiletý kluk, ale má rakovinu. Když pochopí, že operace kostní dřeně nepřinesla očekávané zlepšení jeho zdravotního stavu a všichni kolem něj mají problém s faktem, že zemře, upíná se k paní Růžence – růžové paní, která pracuje na onkologickém oddělení jako asistentka. On sám nemá problém s umíráním, ale je naštvaný na všechny kolem včetně svých rodičů, kteří se najednou k němu neumí chovat normálně. Jediný, kdo se nepřetvařuje, je růžová paní. Poradí mu řešit jeho situaci dopisy bohu a také přijde se skvělým nápadem. Každý den prožiješ 10 let svého života, radí mu s vědomím, že chlapci zbývá posledních 12 dní. Oskar tak startuje nový život plný zážitků, dobrodružství, štěstí, lásky, zklamání i poznání. V hodině a půl, která na jevišti zuberského klubu patří výhradně Robinovi Ferro ze Zubří a jeho herecké partnerce Zdeně Przebindové, se tak na jevišti odehrává den za dnem, desetiletí za desetiletím a ve finále vidíme jeden celý lidský život, který nebyl žit nadarmo.

Můžeme se jen podepsat pod slova z recenze Ladislava Vrchovského: „Hra sice je o umírání a smrti, ale díky způsobu, jakým  Eric-Emmanuel Schmitt text napsal a jak jej režisér Václav Klemens spolu s herci uchopil, tedy s vystižením vnímání světa skrze přímočarou dětskou mysl, s použitím jednoduchého, někdy až šokujícího slovníku, a s velkým dílem humoru je představení nejen velmi dojemné, ale zároveň i zábavné.“

Po této velké divadelní změně na předplatitele čeká další, trochu pozměněný program. Již 1. října se mohou těšit na Terezu Kostkovou a Aleše Hámu z Divadla v Řeznické a letošní divadelní předplatné zakončíme 4. prosince „peckou“ Slováckého divadla Rychlé šípy. Ještě máte chvilku čas trénovat Vaše bránice a vřele Vám doporučuji, dělejte to – nebudete litovat!

 

DSC03047 DSC03050 DSC03053 DSC03054 DSC03056 DSC03058 DSC03067 DSC03069 DSC03071 DSC03072 DSC03075 DSC03076 DSC03077

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář