Báthoryčka z Těšínského divadla očarovala Zubří

0

Příběh Čachtické paní, která je občas nazývána jako největší vražedkyně všech dob, ožil na prknech scény Klubu Zubří v pátek 17. dubna.  Diváky očarovala nejen famózní představitelka hlavní role Lucie Bergerová, ale také promyšlená scéna, úchvatné kostýmy, profesionální tanečníci ze Slovenska, přes 40tičlenné herecké obsazení a souhra světel, otevřeného ohně, zvuků a celkové choreografie, z které doslova běhal mráz po zádech.  Těšínské divadlo přijelo do Zubří s podívanou, která snese ta nejpřísnější měřítka a může se s přehledem řadit vedle nejlepších her a muzikálů, které jsou v České republice produkovány.

Za Báthoryčkou stojí slovenský režisér a choreograf Jaroslav Moravčík. Ten si pohrál s hudebními i tanečními žánry a schopnostmi všech protagonistů, v nichž se chtě nechtě museli snoubit činoherní um s tancem a zpěvem. Příběh muzikálu a jeho prostředí mu umožnil užití historických tanců, folklóru, klasiky, neoklasiky, výrazového tance, ale také vlastního pohybového slovníku na vyjádření černých satanských obřadů. Při tanci v maskách a dokonale promyšlených kostýmech až naskakovala husí kůže.

V hlavní roli se představila držitelka nejvyššího divadelního ocenění u nás – Thalie, Lucie Bergerová, která přiznala, že ji tato role, jejíž součástí jsou satanské mše, mučení, jánské ohně a vypjaté emoce, uchvátila. Její proměna z krásné a nevinné patnáctileté nevěsty sadistického vojáka hraběte Františka Nádasdyho v nešťastnou, psychicky narušenou a krutou ženu, jež nesnese stárnutí a konkurenci mladých děvčat, byla obdivuhodná, stejně jako její pěvecký i taneční výkon.

Zahanbit se nadal ani zbytek početného hereckého ansáblu. Tančilo se, zpívalo se a hrálo v neskutečném rytmu.  Zuberským divákům se naskytla přes dvě hodiny dlouhá strhující podívaná, která naše Divadelní předplatné posunula zase o třídu výš.

Obsazení

Lucie Bergerová – Alžběta Báthoryová
Zdeněk Klusák – Juraj Thurzo
Petr Sutory – Ficko
Zdeněk Hrabal – František Nádasdy
Ondřej Frydrych – Stefano
Petr Pěnkava – Ponický
Miloslav Čížek – rychtář
Jolana Ferencová – Darvulia
Adéla Krulikovská – Dora
Vítězslav Kryške – šafář
Petra Sklářová – Žofie
Jana Ondrušková – Barbora
Tomáš Hába – Mikuláš Zrínský
Lenka Waclawiecová – Ilona
Palatý Jaroslav – notář
Baran Lukáš – Jan

Hudba: Henrich Leško
Hudební nastudování: Zbyhněv Siwek
Scéna: Juraj Fábry
Kostýmy: Ludmila Várossová
Dramaturgie: Ivan Misař
Režie a choreografie: Jaroslav Moravčík

Foto: Pavel Czinege

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář