Recenze: JOHN GREEN – HVĚZDY NÁM NEPŘÁLY

0

 

Hvězdy nám nepřály obal

Obal knihy zdroj: www.sevt.cz

 

Hvězdy nám nepřály, je knížka napsána Johnem Greenem poměrně nedávno, stala se bestsellerem a podle časopisu Times se jedná o nejlepší knihu roku 2012. Lidé po celém světě ji čtou s velkým nadšením a mimo jiné byl podle ní natočen i stejnojmenný film, který poprvé spatřil světlo světa v květnu letošního roku (2014).

Kniha vypráví o šestnáctileté Hazel, která má od svých třinácti diagnostikovanou rakovinu plic, Hazel se setkává s Augustem, který již tuto nemoc překonal, i když díky ní přišel o nohu. Tito dva mladí lidé se postupně sbližují, nejprve jsou nejlepšími přáteli a později párem, navzájem se doplňují a milují. Celou dobu se všichni točí okolo Hazeliny nemoci, která se jen zhoršuje a Hazel je čím dál blíže smrti. Ke konci příběhu se Augustovi vrací rakovina, paradoxně on umírá, zatím, co Hazel musí žít dál.

Velice citlivá knížka, která neustále balancuje mezi láskou, životem a smrtí. Jde o originální pohled na tuto nemoc, zdánlivě problémová a smutná tématika je zde podávána s velkým množstvím humoru a sarkasmu, tudíž smutný příběh se rázem stává téměř komediálním. Jedna z věcí, kterou si na této knížce většina čtenářů cenní nejvíce je to, že jde o příběh obyčejných teenagerů, nejsou ničím odlišní, vynecháme-li jejich nemoci. Krásně jsou zde vyobrazeny city a emoce, které k sobě Hazel a Augustus chovají.

,,Miluju tě a nehodlám si odpírat prostý potěšení říkat pravdu. Miluju tě a vím, že láska je jenom výkřik do prázdna a že nevyhnutelně přijde zapomnění, že jsme všichni odsouzení k záhubě a nastane den, kdy se všechno naše snažení obrátí v prach, a vím, že slunce pohltí jedinou zemi, kterou kdy budeme mít, a miluju tě.“

Největším a nejzajímavějším zvratem v knize je to, že umírá Augustus, i když se celou dobu mluví o smrti Hazel. Celkově je kniha velice dobře napsána, zajímavé zvraty, myšlenky a jejich konečné podání nenechají čtenáře v klidu.

 

Autor: Eva Solanská

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář