Zahrádkářský zájezd

0

 

V sobotu 27.září uspořádal výbor ZO ČZS v Zubří pro své členy zájezd do Brna. Samozřejmě se jednalo o zájezd se zahrádkářskou tématikou, ale vždy chceme zájezd doplnit i o nějakou poznávací část.

Tentokrát jsme se věnovali historii – navštívili jsme kasematy na hradě Špilberk. Tyto byly vybudovány v roce 1742 a původně měly poskytovat úkryt vojákům, později sloužily jako sklady vojenského materiálu. V roce 1783 zde zřídil císař Josef II. žalář pro nejnebezpečnější zločince. Věznice byla zrušena až v roce 1855. Během 2.světové války sloužila část kasemat jako kryt pro brněnské gestapo. Měli jsme možnost navštívit ponuré kobky, kde jen na dřevěných pryčnách trávili odsouzení studené noci, protože celé dny pracovali v kamenolomech. Jediné denní jídlo dostávali až večer, o hygienických podmínkách nemluvě. Taky jsme si mohli prohlédnout vybavení mučíren – palečnice, španělské boty, skřipec apod. – odsouzený se určitě v 5-ti stupňovém mučení přiznal i k tomu, co neudělal. A to nemluvě o miniaturních kobkách pro vězně odsouzené na doživotí, kde byli připoutáni řetězy za ruce, nohy, někteří i ke krku. Jak idylické se jeví vězení 21.století!….

Ze studených a vlhkých prostor jsme rádi vyšli na prosluněnou vyhlídku na Brno. Poté jsme se přesunuli na výstavu ovoce a zeleniny v prostorách Pivovarského pohostinství na Starém Brně. Letošní deštivé léto ale poznamenalo úrodu nejen na Valašsku, ale i na tradičně teplejší jižní Moravě. A tak asi nejvíc mohla zaujmout ukázka širokého sortimentu houbových chorob ovoce a zeleniny, s nimiž se potýká každý zahrádkář. Náladu nám ale určitě zpříjemnila cimbálová muzika a ochutnávka burčáku či meruňkovice.

Slunečné odpoledne jsme mnozí strávili individuální prohlídkou Brna – ať návštěvou kostelů, radnice s vyhlídkou či procházkou po blízkém náměstí Svobody, kde probíhaly Slavnosti vína. Domů jsme dorazili ve večerních hodinách.

 

Autor:  Růžena Janošková

 

Autor fotek: Zdeňka a Pavel Czinegovi

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář