Světová házená

0

O úspěších házenkářů Zubří pravidelně informujeme, pojďme se však podívat i na dění v házené na světové úrovni – jak se daří českému mužskému a ženskému týmu ve světě?

V lednu tohoto roku se konal 11. ročník mistrovství Evropy házené mužů. Sportovní svátek našeho kontinentu, pořádaný jednou za dva roky, hostila čtyři dánská města – Aalborg, Aarhus, Brøndby a Herning. Mistrovství se zúčastnilo celkem 16 družstev rozdělených do 4 základních skupin. Mezi žhavé adepty na zisk cenného titulu tradičně patřily házenkářské velmoci – stávající světoví šampioni Španělé, dále Chorvatsko, Island, Švédsko, pořadatelská země – Dánsko – a obhájci titulu z předchozího ME – Francie. Bez ztráty bodu se do kýženého finále probojovalo mužstvo domácích, v souboji o vysněný titul však selhali a na herninské půdě podlehli olympijským vítězům z Francie, kteří slavili již třetí kontinentální titul. Výběr galského kohouta Dány jednoduše přestřílel a nadělil jim výsledek 41:32. Ti se v průběhu hry snažili stáhnout několikabodový náskok soupeře, na precizně připravený a s lehkostí hrající francouzský kádr však neměli. Bronzovou medaili doslova vydřelo Španělsko po těsné jednobodové výhře nad Chorvaty. Česká republika se v silné konkurenci neprobojovala ze skupiny a umístila se na 15. příčce. Více informací ohledně tohoto sportu a tipování výsledků jednotlivých zápasů jsou k dispozici na stránkách http://www.bet365.com/NEWS/cs/betting.

Před pár dny již proběhlo slosování skupin kvalifikace na 12. Mistrovství Evropy v mužské házené 2016. Našincům, bohužel, příliš štěstí nepřálo a čekají je náročná utkání s celkem Makedonie, Švýcarska a nedávnými vítězi z Francie. Přímý postup zaručují první dvě místa v každé ze sedmi skupin, divokou kartu pak obdrží mužstvo s nejvyšším počtem bodů na postu třetím.

Nicméně náš tým se nyní spíše soustředí na baráž o světový šampionát 2015. Tam by se rád probojoval po šestileté odmlce a spravil si reputaci po předešlých třech nezdarech. Klíčový zápas je čeká 14. června v 18 hodin s neoblíbeným Srbskem, které se o české vyřazení postaralo již ve dvou případech. Hráči České republiky svého soupeře považují za velmi náročné sousto. Přípravu však mají naplánovanou kvalitně a věří, že Srby přinejmenším potrápí a předvedou velmi vyrovnanou bitvu, napínavou do posledních vteřin. Avšak pouze jeden z nich bude mít tu čest reprezentovat svou zemi na MS, jež se odehraje mezi 15. lednem – 1. únorem 2015 na katarské půdě. Horkými favority budou jistě současní světoví mistři a obhájci titulu ze Španělska, hrdě pronásledováni skvělými Francouzi, či Dány lačnícími se třemi druhými místy po vítězství. Tito, spolu s Chorvatskem, Egyptem, Alžírem a Tuniskem mají svou účast v Kataru jistou.

Ani ženská házená nezůstává pozadu. Od 7. – 15. června jsou naplánovány další zápasy kvalifikace ME 2014, kde se 26 zemí rozmístěných do 7 skupin popere o první dvě postupová místa, která zaručují postup do hlavní soutěže. Velmi slibně rozehraný turnaj mají týmy Norska, Francie, Černé Hory a Dánska, které doposud neztratily jediný bod, a jsou jen krůček od samotného prosincového Eura, o jehož pořadatelství se podělí Maďarsko s Chorvatskem. České házenkářky doposud sídlí se dvěma výhrami a dvěma prohrami na druhém místě skupiny tři, hned za Černou Horou. Budeme tedy našim holkám držet pěsti a věřit, že postupovou příčku udrží a koncem roku budou naši zemi hrdě reprezentovat.

handball1

handball2

Sdílet.

Zanechat komentář