Hasiči

0

Při SDH Zubří funguje také kolektiv Mladých Hasičů (dále jen MH), který byl založen již v 70. letech minulého století a s přestávkami funguje dodnes. Činnost MH hasičů je celoroční, především o velkých prázdninách. Minimální věková hranice pro vstup do kolektivu MH je 8 let a maximální 18 let. Po překročení hranice 18 let se z MH stávají řádní hasiči. Roční členský poplatek činní 100 Kč. Kolektiv MH se zúčastňuje celostátní soutěže PLAMEN, která je rozdělena na tři kategorie a tři kola. Kategorie jsou 8 – 10 let mladší, 11 – 15 let starší a 15 – 18 dorost.

A teď k popisu činnosti. Hasičina v dnešní době už není jen hašení požárů, ale také v provádění řady jiných úkolů. Proto je činnost kolektivu všestranná. Po celý rok se připravujeme na různé typy soutěží, které jsou méně či více náročné na přípravu. Děti se naučí základy topografie, zdravovědy, základy požární ochrany, uzlování, střílet se vzduchovky, překonávat překážky přes lano. Tyto dovednosti poté využijí na podzimním závodu hasičské všestrannosti. Přes zimu se kolektiv připravuje v tělocvičně ZŠ, kde se intenzivně připravuje na jarní kolo hry Plamen. Na první jarní soutěži plní kolektiv většinou štafety, které jsou navrženy speciálně pro hasičský sport. To znamená, že v průběhu štafety závodník splní jeden úkol spojený s požární ochranou (přenesení hasicího přístroje, přelezení příčné překážky apod.). Děti při tomto závodů plní také mezinárodní štafetu a útok CTIF, která se běhá po celé Evropě. O prázdninách probíhají tzv. hlavní soutěže, na kterých děti provádí požární útok a štafetu dvojic, která se nejvíce podobá skutečným zásahům při požárech. Je to vlastně taková příprava na budoucí dospělá léta strávená u dobrovolných hasičů. Na tyto soutěže se za příznivého počasí připravujeme venku, za deště či zimy v hasičské zbrojnici, kde mají děti svou klubovnu. Na hasičské soutěže jsou děti dopravovány hasičskými automobily.

O informace pro případné zájemce o vstup do kolektivu MH volejte:

pana Josefa Čípa ml., tel. 605 330 340       email: fire44@email.cz

nebo se prostě přijďte podívat na trénink MH každý čtvrtek od 16.00 v hasičské zbrojnici.

V případě zájmu mohou přistoupit do SDH Zubří i dospělí a také se aktivně účastnit hasičských soutěží pro dospělé či pomáhat při fungování sboru.

Za kolektiv MH a SDH Zubří Josef Číp ml.

 

Kontakt

Sdílet.

About Author

Comments are closed.