Z pravěku až do budoucnosti

0

 

Zuberský příměstský tábor prožily děti nejen ze Zubří na tamější faře v týdnu od pondělí třináctého srpna. Letošním celotáborovým tématem bylo dobrodružné cestování v čase. Každé ráno se táborníci za pomoci stroje času sestrojeného geniální Dr. Freinsteinovou přesunuli do jiné časoprostorové dimenze.

V pondělí navštívili dávný pravěk. Děti si měly možnost zahrát na lovce a sběrače a také si ulovit rybu vlastnoručně vyrobeným prutem. V úterý je už čekal starověk, kde si cestovatelé vyzkoušeli, jak vypadaly první olympijské hry. Ovšem kromě svých svalů si potrápili i mozkové závity. Řecký matematik a filozof Archimédes si pro ně totiž připravil pár zapeklitých úloh. Středa patřila drsnému středověku. Děti se tváří v tvář potkaly třeba s Karlem IV. nebo Eliškou Přemyslovnou a naučily se tancovat barokní Menuet. Ti odvážnější měli možnost přespat ze středy na čtvrtek na faře a kvečeru podnikli noční stezku odvahy, při které bylo za potřebí nemálo kuráže. Po čtvrteční snídani všichni vyrazili v období druhé světové války k bunkru na Staré Zubří. Ke svačině mohly děti ochutnat pravou vojenskou denní dávku potravin. Odpoledne si všichni ozkoušeli svou fyzickou zdatnost a vědomosti na různých stanovištích se střelbou, zdravovědou a podobně. Poslední den patřil vzdálené budoucnosti. Tady zafungovala představivost, jak to tady bude asi za pár desítek let vypadat. Na odpoledním slavnostním zakončení tábora účastníci vystoupili s nacvičeným Menuetem a dále s tanečky na další oblíbené písničky. „Na táboře se mi líbily snad všechny hry, ale úplně nejvíc jsem si užila přespávačku,“ zhodnotila program tábornice Sára.

Všechny děti se nakonec naštěstí podařilo dostat z neprozkoumaného časoprostoru zase zpátky na faru do roku 2018. „Letos jsme měli na táboře dohromady 24 dětí. Velkou výhodou bylo počasí, které nám přálo a umožnilo většinu programu provozovat venku. Myslím, že jak děti, tak vedoucí jsme si tábor skvěle užili,“ dodala vedoucí Zdenka Bořutová, která prostřednictvím centra pro rodinu Valašské Meziříčí uskutečnila příměstský tábor v Zubří už po páté. Velké poděkování patří všem pořadatelům a také kuchařkám, bez kterých by takové putování bylo jen těžko možné.

 

Kamila Krupová

 

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář