V Zubří se uskutečnil 23. Metlářský jarmark

0

Zatímco zuberští házenkáři srdnatě bojovali v Lovosicích o bronz, v rodném Zubří zápasili „Beskyďáci“ s nebývale tlustým kmenem letošní májky v rámci 23. ročníku Metlářského jarmarku. K radosti všech, byly oba dva boje nakonec vítězné.

Sobota 20. května 2017 byla trochu zamračená, ale nakonec teplo ze stánků vyhnalo ze Zubří všechny dešťové mraky, které nás celý den trochu strašily. Dopoledne se jarmark jako již tradičně rozezněl v rytmu swingu (Swing band Zubří Jindřicha Dořičáka) a dechovky (Dechová hudba Zubřanka). Prostranství kolem klubu zaplnily stánky s řemeslnými výrobky, textilem, cukrovinkami i občerstvením. Roztočily se kolotoče a u vchodu do Klubu vyrostly dílničky pro rukodělnou tvorbu malých návštěvníků.  V rámci doprovodného programu byla pro návštěvníky jarmarku zpřístupněna expozice Muzea Zubří na Hlavní ulici, kde je možné shlédnout zuberské výšivky, kroje, střípky z historie Zubří, archeologické nálezy z hradu Rožnov nebo bohatou mineralogickou a paleontologickou sbírku. Odpoledne pak mohli lidé zavítat na výstavu Svatba včera a dnes do výstavní galerie na Petrohradě.

DSC_1977 DSC_1994 DSC_1996 DSC06816
Odpoledne to vždy na jarmarku venku zdánlivě usíná. Program se přesouvá pod střechu Klubu, kde Valašský soubor písní a tanců Beskyd každoročně připravuje Dětskou folklórní přehlídku. Pro mnohé děti z regionu je pódium zuberského Klubu vůbec to první, na kterém se ukáží. Některé z nich si to naplno užívají, jiné mají trému a pár „drobečků“ už nám pódium pokropilo i slzičkami. Vždy je to ale roztomilá podívaná a člověk musí v prvé řadě sklonit poklonu všem, kteří se o děti starají a vedou je k tanci, zpěvu a udržování zapomenutých tradic. Letos se vedle místních Beskyďáčků a Malého Beskydu, kteří se tradičně těší největšímu zájmu publika, představily mimořádně také děti z MŠ Duha, které pod vedením Vlaďky Janoškové secvičily valašské pásmo. Z Liptálu přijeli program zpestřit Malůšata i Malí ogaři. O vrchol programu se bezesporu postarali hosté ze Slovenska. Lidová hudba Malá KyseΊa, která doprovázela děti z DFS Gerulata, by snesla ta nejpřísnější srovnání s nejlepšími muzikami u nás. Především jejich sólová instrumentální skladba dostávala diváky do varu a vynutila si aplaus i v průběhu produkce. Gerulata zpívala a tančila absolutně bez studu a s neuvěřitelnou lehkostí a radostí. Energie z jejich vystoupení neúprosně tryskala sálem a vynutila si úsměvy, úžas a dlouhotrvající potlesk všech přihlížejících.  V závěru přehlídky vedení souboru Beskyd poděkovalo všem vedoucím i rodičům a program se zase mohl přesunout ven.

DSC06838 DSC06847 DSC06858 DSC06862 DSC06875 DSC06894 DSC06824 DSC06896

Nadešla 17. hodina. Zatímco doposud se celý jarmark odehrával v poklidu a pohodě, na kácení máje se areál před Klubem zaplnil stovkami lidí, kteří netrpělivě očekávali pád májky. Scénka, která tuto událost provází, byla přímo úměrná tloušťce kmene májky. „Dřevorubci“ museli v průběhu řezání oddechovat, čehož nezřídka využívali k tomu, aby lidem sdělili, jaký je stav právě probíhajícího házenkářského utkání o bronz.  Pád májky provázel souboj o prapor a o pentličky. To už se pomalu program jarmarku chýlil k večerní zábavě, v rámci které se na pódiu vystřídali skupiny Dareband, Faraon a Elubic, pod pódiem se začalo tančit a v občerstvovacích stanech Beskydu a hasičů to žilo až do pozdních nočních hodin.

DSC06921 DSC06955 DSC06981 DSC06987 DSC06989 DSC07002

Sdílet.

About Author

Zanechat komentář